Zencefilin Faydaları Nelerdir?




Zencefilin faydaları nelerdir
Zencefilin faydaları nelerdir?

Köklü bir geçmişe sahip olan zencefilin asıl vatanı Çin'dir. Fakat çoğunlukla Hindistan ve Malezya da üretilmektedir. Zencefil Dünya mutfaklarında çeşitli yemeklerde kullanılan bir baharattır. 

Keklerde, pilavlarda, tatlılarda, çorbalarda kullanılmaktadır. Geçmişten günümüze alternatif tıpta pek çok rahatsızlıkta tedavi amaçlı kullanılmıştır. Mide düzenleyici, bulantı giderici ve içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde beyin için son derece faydalı bir bitkidir.

 Zencefili mutfağına koymayan varsa bu yazımızdan sonra muhakkak mutfağının başköşesine koyacaktır. Zencefili taze veya toz halinde kurutulmuş olarak kullanabilirsiniz.

Zencefil içerdiği vitaminler açısından zengin ve çok faydalıdır. İçeriğinde B3, B6, C vitaminleri, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi vitamin ve mineraller bulunur .

Zencefilin Faydaları Nelerdir? 

Zencefil  Hangi Hastalıklara Faydalıdır?


  • Mide Sağlığını Korumada Yardımcıdır.

Zencefil mide sağlığını korumakta son derece yararlıdır. Midede meydana gelen sindirim sorunları ve bulantılar için zencefil kullanılmaktadır. Yemekten sonra küçük bir parça zencefili çiğnemek mide şişkinliği ve gazı giderecektir, mideyi yatıştıracaktır. Reflü semptomlarını azaltacaktır.


  • Bağırsak Dostudur.
Bağırsak düzenleyicidir, bağırsaklarda oluşan diareyi ( ishali) giderir. Zencefilin en etkili faydalarından biride parazitlere karşı güçlü bir savaşçıdır. Yemekten önce 1 tatlı kaşığı toz zencefil tüketmenin parazitleri azalttığı görülmüştür.


  • Soğuk Algınlığı ve Gripte Etkilidir.
Zencefil yıllardır soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonda ilaç olarak kullanılmıştır. Günde bir fincan zencefil çayı içmek vücudu ısıtır ve terlemeyi indükler. Bundan dolayı toksinlerin vücuttan atılımını hızlandırır, iyileşme sürecine katkı sağlar. Soğuk algınlığından dolayı meydana gelen öksürüğe faydalıdır. Bağışıklığı güçlendirir, Mukusları çözer, balgamın atılımına yardımcı olur.

  • Kolesterolü Düzenlemede Yardımcıdır.
Kalp ve damar rahatsızlıkları için kolesterol düzeyleri önemlidir. Zencefil kolestrolü düşürür ve kanın pıhtılaşmasını önler.

  • Astımı Rahatlatır.
Zencefil solunum yolu rahatsızlıklarında yardımcı bir bitki olmakla beraber ilaç olarakta kullanılmıştır. Aktif bir bileşen olan Zerumbone, astımı hafifletmeye yardımcıdır. Astım, bronşit ve nefes darlığı için faydalıdır.
Not: Toz zencefil alerjik reaksiyona sebep olabilir. tüketmeden önce bir uzmana başvurunuz.

  • Âdet Sancısını Giderir.
Zencefilin ağrı kesici özelliği sayesinde adet döneminde yaşanan karın ağrısını azalttığı görülmüştür .


  • İltihabı Giderir.
Zencefil iltihabı gidermekte ve osteoartrit ( eklemlerde kıkırdak dokusunun bozulması ve kireçlenme) semptomlarını azaltmada faydalıdır. Zencefil içeriği sayesinde eklem iltihaplanmasında da son derece faydalıdır.

  • Zayıflamada Yağ Yakımını Sağlar.
Zencefil en etkili yağ yakıcı bitkiler arasında baştadır. Vücutta biriken yağ oranını dengeler. Dolayısıyla vücut yağlarını yakmakla kalmaz karaciğer yağlanması gibi önemli bir rahatsızlığa karşıda koruyucudur.

  • Alzheimere Karşı Koruyucudur.
Yapılan araştırmalarda günde bir fincan zencefil çayı içmenin alzheimer, bunama ve parkinson gibi hastalıkların oluşmasını engellediği ve Hafızayıda koruduğu görüldü.

Zencefil Çayı Tarifi

Zencefil çayı
Zencefil çayı, bitki çayı 

Zencefil çayını toz zencefildende kök zencefildende yapabilirsiniz. Soğuk kış aylarında içinizi ısıtacak, sımsıcak vitamin deposu bir fincan zencefil çayı bir çok hastalığa karşı sizi koruyacaktır.
Kaynar suyun içine bir parça kök zencefili ekleyip 5 dakika kaynatınız. Dilerseniz bal ve limon ile lezzetlendirebilirsiniz. Sağlıklı bir birey için günlük 2-3 fincan zencefil çayı yeterli olacaktır.

Zencefilin Zararları ve Dikkatli Kullanımı


  • Zencefil kan sulandırıcı özelliğinden dolayı ameliyat önceleri kullanılmamalıdır.
  • 2 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.
  • Hamilelikte düşüğe sebebiyet verme ihtimalinden dolayı hamilelerin kullanmaması tavsiye edilmiştir. Bulantı giderici özelliğinden dolayı kullanmak isteyen hamilelerin doktoruna danışmanları emniyetli olacaktır. 
  • Günlük kullanımı 2-3 gramı geçmemesi güzel olur.
  • Zencefil gibi tıbbi bitkileri hamilelerin, çocukların, ilaç kullanan yaşlıların Kullanmadan önce  bir uzmana danışması tedbir açısından doğru olacaktır.

21 yorum:

  1. Bal zencefil yapar içeriz kış günlerinde. Aklıma geldi şimdi kalkıp içeyim bir tane. Teşekkürler zencefil hakkındaki detaylı bilgiler için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutfağınıza dahil etmeniz çok güzelmiş, afiyet olsun, sağlıklı günler dilerim.yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Daha önce çalıştıgım işyerindeki ortamdan dolayı sık sık hasta olur öksürük nöbetleri geçirirdim ara ara sıcak su bal toz zencefil katarak içerdim o kadar faydasını gördümki

    YanıtlaSil
  3. Zencefili şehirler arası yolculuklarda kullandım bayagida faydasını gordum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şehirler arası yolculuklarda bulantiya iyi geliyor. Yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Kokusu da bi hoştur. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kokusundan dolayı zencefile yaklaşmayalar vardır. Fakat faydaları göz önünde bulundurulunca kokuyu pekde umursamamak gerekir.:) yorumunuz için teşekkürler

      Sil
  5. Sizin bloğu yeni keşfettim . Selam vereyim dedim . Takibe aldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz ,ziyaretiniz için teşekkür ederim.:)

      Sil
  6. Bal zencefil şifa gerçekten de. Ayrıca detoks sularının içine, kürlere mutlaka eklenmeli, çok iyi bir yakıcı çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet vucut yağ dengesini sağlıyor iyi bir yakıcı, detoks amaçlı kullanılmalı, yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  7. ne güzel bir şifa yazısı olmuş zencefilin faydaları adlı yazınız. Bizde genelde bu baharat ve şifalı bitki işlerine annem bakıyor ve saolsun arada alıyor ıhlamura katıyor bitki çayı filan yapıp içiyoruz teşekkür ederiz bu fayda dolu yazı için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutfağınızda şifalı bitkileri kullanmanız çok güzel, ayrıca ziyaret ve kıymetli yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  8. Zencefilin tadını seven azdır severek tüketmeniz sizin için bir şans olmuş. samimi yorumunuz için ben teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  9. soğuk kış aylarının en doğal antibiyotiğinin önemini bu güzel yazı makalenizde bizlere tekrar hatirlattınız teşekkürler iyi yayınlar kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymetli yorumunuz ve ziyaretiniz için ben teşekkür ederim:)

      Sil
  10. Faydalı olduğunu bildiğim halde, nedense bir türlü elimin gitmediği bir şey zencefil. Hatırlatılması önemli böyle doğal mucizelerin, teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet keşke böyle kıymetli bitkileri hayatımıza koyabilsek. Faydasınıda alırız. Ziyaretiniz ve içten yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  11. Yararlı bilgi kaynağı. Hint mutfağını keşfettiğim 90' dan beri kullanıyorum zencefili. Teşekkürler bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz , ilginiz için teşekkür ederim:) sağlıklı günler dilerim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.