Çocuk Terbiyesinde Ebeveynin Görevleri



Anne ve baba çocuğunu nasıl terbiye etmesi doğru olur.
Çocuk terbiyesinde ebeveynin görevleri nelerdir?

 Çocukların hayata karşı doğuştan kabiliyetleri vardır. Ancak bunu keşfetmelerine yardımcı olmak biz anne ve babalara düşüyor. Her çocuk özeldir ve farklıdır düşüncesi ile hareket etmek gerekir. Bazı çocuklar öfkeli bazısı utangaç bazısı tembel görünebilir. 
Ama en nihayetinde bu kabuğu atmalarına biz yardımcı olacağız.

Doğru ebeveyn olabilirsek doğru çocuklar yetiştirmekte o kadar kolay olur. yeter ki çocuklarımızın kalplerine, ruhlarına ve düşüncelerine saygı gösterip onları anlamaya çalışalım. 
Peki nasıl doğru ebeveyn olunur, çocuk terbiyesinde ebeveynin görevleri nelerdir? 

Çocuk Terbiyesinde Ebeveynin Görevleri Nelerdir?

Çocuğunuzun hatalarını söylerken yumuşaklıkla ve doğru yolu da göstererek uyarmalısınız.
"Yavaş yağan yağmur bereketli olur toprağı yeşertir, ancak sağanak yağan yağmur toprağa ekilenleri  bile alır götürür."

Onlara yapmacık davranmayın,  "mış" gibi yapmayın. 
Onları dinlemelisiniz dinlermiş gibi  yapmamalısınız, onları anlamaya çalışmalı anlarmış gibi yapmamalısınız. Mış gibi yaparak onları geçiştirmemelisiniz. Böyle bir durumda çocuğun iç dünyasında büyük bir yıkıma sebebiyet verilebilir. İç dünyasında kendini değersiz  önemsiz hisseder.  Büyütmekte olduğumuz fidanın dallarından birini kırmış oluruz.

Mükemmeliyetçi ebeveyn olmayınız. 
Mükemmel ebeveyn tutumu ile yetişen çocuk ailesine karşı sevgi ve nefret duyguları arasında sıkışıp kalır. Halbuki sınav notundan 85 getiren çocuğa " niye 95 değil " demektense "Aferin oğlum çok  güzel tebrik ederim, Ama biliyormusun aslında senin bundan daha iyisini yapacağına inanıyorum" diye gayretlendirmelisiniz. İfratda, tefritde doğru değildir. Aşırılığı bırakıp orta bir yol izlenilmedir. 

Çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayınız.
Başkarıyla kıyaslanan çocuklar kendini yetersiz hissetmeye başlar ve yavaş yavaş özgüvenini kaybeder. Özgüvenini kaybeden çocuk ya içine kapanacak hiç bir şeyi sizinle paylaşmayacak, mutsuz bir ruh haline bürünecek, yada hırçın, yaramaz, söz dinlemeyen bir çocuğa dönüşecektir. Bu iki durumda çocuklarınız için sağlıklı bir durum değildir.

İyi rol model olunuz. 
Çocuklar için en başta rol model  ebeveynidir. Rol aldığı kişinin davranışlarını örnek alıp taklit ederler. Onun için nasıl bir çocuk istiyorsanız öyle davranmanız gerekiyor. Örneğin; Sabırlı, çalışkan, kitap okuyan, spor yapan, yalan söylemeyen bir çocuğunuz olsun istiyorsanız öncelikle sizlerin bu unsurları yerine getirmesi gerekir. 

Örneğin; baba, çocuğuna bir hatasından dolayı ikaz ederken annenin araya girip "yok benim oğlum öyle yapmadı falanca yaptı" diye oğlunu korumak adına yalan söylemesi. İşte böyle bir durumda yalan tohumlarını çocuğunuzun ruhuna, karakterine ekmiş olursunuz. 


Çocuklara zaman ayıran aile
Çocuklarla vakit geçirmek 

Onlara muhakkak zaman ayırın.
En basit yapabileceğiz onlarla konuşmak olur. İnanın çocuğunuzla konuştuğunuzda ne kadar mutlu olduğunu gözlerinden görebilirsiniz. Sihirli bir değnek gibi hemen etkisini gösterecektir. Bunun yanı sıra çocuğunuzun da sevebileceği beraber yapabileceğiniz aktivitelerde bulunabilirsiniz. böylelikle çocuğunuzla ilgili mutlu, tatlı anılar biriktirmiş olursunuz. 

Çocuğunuza bir bakın ne kadar büyüdüğünü anlayacaksınız. Küçüklük yaşlarına dönüp tamir etmeniz gereken belki de bir çok istemeden yaptığınız hatalarınız vardır.  Umarım çocuklarının kalbinde taht kuran ebeveynlerden olursunuz.
Ayrıca kardeşler arası kıskançlığı nasıl önleyebiliriz yazımızıda burdan okuyabilirsiniz. 

10 yorum:

  1. Gerçekten çok etkilendim. ne kadar çok hata yaptığımın farkına vardım. Ama dediğiniz gibi inşallah
    Geç kalmamışımdır. Çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim .Faydalı olduysam ne mutlu bana

    YanıtlaSil
  3. Geleceğin ebeveynlerine iyi rol model olmalıyız katılıyorum. Tebrikler

    YanıtlaSil
  4. Ayşe hanım kendini geliştirmek isteyen ebeveynler için cok faydalı bilgiler olmuş sağolun. Keşke herkes bunların bilincinde olsa dünya guzel insanların mekanı olurdu .ebeveyn olmak çocuğun dunyaya gelmesine sebeb olmak ile bitmiyor.sorumluluk gerektiren onemli bir vazifedir bilincinde olan için. Teşekkürler böyle faydalı yazılarınızın devamıni bekliyoruz

    YanıtlaSil
  5. Mesajınız çok anlamalı olmuş.Ben teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Gelecek nesiller için ebeveyn eğtimi çok önemli. Çok güzel bir yazı yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Duo Diyet6 Aralık 2019 01:53
    Anne ve baba, çocuk ile iyi iletişim kurarsa çocuklar da iyi yetişir. Biz ebeveynlere düşen görevleri çok güzel özetlemişsiniz, keşke hepsini hayatımıza geçirebilsek.

    YANITLA

    Ayşe9 Aralık 2019 10:21
    Evet aynen dediğiniz gibi iyi bir iletişim mutlu çocuklar yetişmesine kapı açar. Güzel ve duyarlı mesajınız teşekkür ederim


    Recep Güler6 Aralık 2019 08:20
    Ağaç yaşken eğilir. Terbiye önemlidir teşekkür ederiz güzel bilgiler

    YANITLA

    Ayşe9 Aralık 2019 10:19
    Ben teşekkür ederim. Faydalı olabildiysem ne mutlu


    HürPost6 Aralık 2019 14:29
    Nacizane tavsiyem linkleri oluştururken daha dikkatli olmanız sıkıntılı olmuş biraz evet ebeveynler artık çocuklarından fazla telefonları ile ilgileniyor ve çocuklarına fazla zaman harcamıyor buda yetişmelerinde problemler doğuruyor.Güzel bir yazı kaleme almışsınız teşekkürler.

    YANITLA

    Ayşe9 Aralık 2019 10:19
    Tavsiyenizi dikkate alacağım. Evet maalesef ebeveynler çocuklarından çok telefonları ile ilgileniyorlar. Umarım ebeveynler çok geç olmadan uyanışa geçer. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  8. Harika tavsiyeler teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımızı beğenmenize sevindim. Biz teşekkür ederiz

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.