Mutlu ve Huzurlu Bir Aile Ortamı için İletişim Nasıl Olmalı


Mutlu, huzurlu aile
Mutlu aile olmanın yolları

                                                   
Aile kendimizi tanıdığımız benlik duygumuzun oluştuğu faziletli bir kurumdur. Aile, topraktan yaratılan insanın içinde pişip şekil aldığı bir fırındır. Bireyi cemiyete hazırlayacak olan ailedir. Aile; ailedeki her bireyin fiziksel, sosyal, ve ruhsal olarak doygunluğunu sağladığı, kızgınlık, sevinç, üzüntü gibi duygularını  paylaştığı, destek aldığı sığınağıdır.

 Ailede herkes özel olduğunu hissetmelidir. Aile huzuru tatmadan büyüyen bir birey sinirleri savaş durumunda patlamaya hazır bomba gibi, yada pasif, görevlerini yerine getiremeyen bir birey olabilir ki; böyle bir bireyin sağlıklı bir aile kurması beklenemez. Bu şekilde  mutsuz yetişen bireylerden zincirleme mutsuz aileler ortaya çıkar. 

Öyle ki yapılan araştırmalarda topluma zarar verenlerin çoğunluğunun mutsuz ailede yetişen bireyler olduğu ortaya çıkmıştır. Madem ki böyle bir tablo var karşımızda, öyle ise mutlu ve huzurlu bir aile olmanın yollarını bulmalıyız. Öncelikle iyi bir iletişimin mutlu bir ailenin kapılarını açtığını unutmayalım.  

Huzursuz  bir ailede mutsuz bir hayat yaşamamak için dikkat etmemiz gereken hususlar ise şunlardır.

Mutlu, Huzurlu Bir Aile Nasıl Olur? 

1- Konuşma üslubunuza dikkat edin.

Öncelikle aile içinde gerek konuşma dilimizle gerek beden dilimizle doğru mesaj vermeliyiz. Birincisi sözlü iletişimde kelimelerimizi itinayla seçmeliyiz. Hani bir söz vardır ya lafın nereye gittiğini bileceksin diye evet aynen öyle karşınızdaki çocuğunuzu, eşinizi yaralayacak, kıracak, aşağılayıcı, alay edici, üstenci söylemlerde bulunmamalısınız. Tabiri caizse karşınızdakinin beyninin kayışını kopartacak sözlerden uzak durmalısınız. Aksi takdirde seyredin gümbürtüyü, ne  huzur kalır ne mutluluk.

2- Öfkenizi kontrol edin.  
Artık hayatınızda huzur olsun istiyorsunuz bu huzursuzluk sizi yordu ise huzurlu bir yaşam için öncelikle biraz sakinlik hayatınıza dinginlik ve huzur getirecektir. Hepimiz insanız duygularımızın esiri olarak bazen öfke kontrolden çıkabiliyor. Böyle bir durumda bir kenara çekilip sakinleşin ve olayı tüm yönleri ile düşündükten sonra söyleyeceklerinizi sakin bir dil ile ifade ediniz. Unutmayın! "Rüzgar  eken fırtına biçer. " 

3- Beden dilinize dikkat edin.
ikili iletişimlerde çok önemli bir unsur vardır. Karşınızdaki muhatabınızı duyuyormusunuz?  Yoksa dinliyormusunuz? Karşınızdaki kişi herhangi biri de olabilir eşiniz, çocuğunuz da olabilir. Konuşurken göz teması kurmalı ve başınızı konuşana doğru çevirmelisiniz. Aksi takdirde eşiniz sizin onu önemsemediğinizi düşünecektir. 

4- Kusurları sürekli dillendirmeyin.
Hiç birimiz mükemmel değiliz. Eşinizin ve çocuğunuzun mükemmel olmasını beklemek haksızlık olur. Çocuğunuzun karşı komşunun çocuğu gibi olmasını beklemeniz, yada eşinizi başka eşler gibi olmasını beklemeniz karşınızdakine haksızlık olur. Onlardan benliklerinden feragat etmelerini beklemek büyük bir yanlışlıktır.

5- Üstünlük taslayarak uyarmayın.
Eşinizin veya çocuğunuzun bir hatasını gördüğünüzde elbette uyarmalıyız. Fakat sanki kendimiz kusursuzmuşuz gibi üstünlük taslayarak uyardığımızda eşimizi rencide etmiş oluruz ki aile huzuru diye bir şey kalmaz. Ayrıca uyarma esnasında  olumsuz etiketlemeler yapmamalısınız. Eşinize beceriksiz, pasif gibi  olumsuz etiketler yaptığınızda onun iç dünyasında büyük bir yıkıma sebebiyet verisiniz. 

6- Zamanı paylaşın.

Aile içi iletişim öncelikle ailede bireylerin sohbet etmesi ve zamanı paylaşması ile başlar. 
● Yemekleri beraber yiyiniz 
Ailece yemek yemek
Ailece yemek yemek
                             
Yemek saatlerini beraber geçirmek önemlidir.          
Yemekleri ailece yerken tatlı, hoş sohbetler yapabilirsiniz. Buda aile içi muhabbetinizi arttıracaktır.

● Beraber Geziler Yapınız.
                       
Ailece vakit geçirmek
Aile ile vakit geçirmek 
          
Beraber vakit gecirmek açısından beraber aktivitelerde bulunmak iletişiminizi kuvvetlendirecektir. Beraber yapacağınız geziler 25 dakikalık bir yürüyüş de olabilir. Maksat beraberce vakit geçirmek, sohbet etmek. 

●  Birbirinize yardım edin.

Mutlu, yardımlaşan eşler
Eşler arası yardımlaşma 

Birbiriyle yardımlaşan eşler yardımlaşma esnasında sohbet ederler, birbirinin zorluklarını anlarlar böylelikle aralarındaki muhabbet ziyadeleşir. 

Her birey sorumluluklarını bilmeli Anne anneliğinin ve bir eş olmanın, bir baba babalığının ve bir eş olmanın ve çocukta kendi görevlerinin bilincinde olmalı. 
Böyle olmazsa evde herkes birbirinin hatasını görür. Karşılıklı suçlamalar başlar. Vaktinde yapsaydın böyle olmazdı! Sen hep şöylesin, böylesin gibi kırıcı söylemler başlar, ailede huzur kalmaz.
Benim ailem diyebileceğiniz  hayatınızı anlamlı kılan yaşam tarzınız olması dileklerimle :)

Ayrıca çocuk terbiyesinde ebeveynin görevleri nelerdir?  yazımızıda burdan okumanızı tavsiye ederiz. 

10 yorum:

  1. İletişim herhalde insanın kendisiyle olan iletişimden başlamakta ama başlangıcın a harfinde Aile içi iletişim yatmakta harika anlatım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim böyle motive edici mesajları almak beni sevindirdi

      Sil
  2. Çok verimli bir yazı olmuş teşekkürler👏

    YanıtlaSil
  3. Keşke herkes yazinizda dediğiniz gibi görevlerinin bilincinde olsa o zaman mutlulukta bize eşlik edecektir.cok teşekkür ederim faydalı bilgiler için 👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende teşekkür ederim. Bu güzel mesajınız için

      Sil
  4. Biraz empati ile mutluluğu yakalayabiliriz. Çok teşekkürler böyle faydalı makaleniz için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet efendim biraz empati birçok sorunumuzu çözecektir. Mesajınız için ben teşekkür ederim

      Sil
  5. Karşılıklı doğru bir iletişim bütün sorunları çözmemiz için etkili olacaktir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet selim bey aslında biraz empati bütün sorunlarımızı çözmeye pencere açacaktır

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.