Şeker Hastalığına İyi Gelen Besinler Nelerdir, Şeker Hastaları Ne Yemelidir ?



Şeker hastalığına iyi gelen yiyecekler

Son zamanlarda artan bir rahatsızlık olan diyabet çok  önemli bir sağlık sorunu olarak kendini göstermekte.  Farkındalık oluşması adına her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet günü haftası olarak belirtilmiştir. Çocuklardan yaşlılara kadar tüm yaş grublarında görülebilen ve özellikle genetik yatkınlığı olanlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Bunun sebebi ise kandaki insülin hormonunun görevini yapamaz bir hale gelerek kan şekeri değerlerinin yükselmesidir.
Şeker hastalığı ilaçla kontrol altında tutalan bir rahatsızlıktır. İlaç ile birlikte beslenmede çok büyük bir öneme sahiptir. Diyabet hastaları kandaki şeker oranını dengeleyen gıdaları tüketerek şeker hastalığını kontrol altına alabilirler. Bazı gıdalar diyabetle savaşmakta çok önemli bir yer edinmekte. 

Şeker Hastalarına İyi Gelen Besinler, Kan şekerini dengeleyen Bitkiler Nelerdir?

Yeşil çay
İyi bir yaşam için insülin duyarlılığı hayati öneme sahiptir. 
Günde iki fincan yeşil çay içmenin insülin duyarlılığını arttırdığı belirlendi.
Ayrıca tip bir diyabet gelişim sürecini de yavaşlatıyor. 


Zerdeçal
Kan şekerini düşürür, kalp hastalıkları riskini aza indirir. Süt ve yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca diyabetin neden olduğu böbrek rahatsızlıklarına karşı da koruyucudur.

Köri yaprakları
Köri yaprakları tam bir anti-diyabettir. Kan şekerini dengeler. Günlük biraz köri yaprağı çiğnenmesi tavsiye edilmiştir.

Çörek otu
Şeker hastalarının başlıca tercih edeceği bir diğer bitki ise çörek otudur. Kahvaltıda peynirinizin veya yoğurdun üzerine bir miktar eklerseniz güne şekerinizi kontrol altına alarak başlamış olursunuz. 


Tarçın
Kan şekerini dengeleyen muhteşem bir bitki olan tarçını yoğurda, süte, çaya ve meyvelere ekleyerek kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz. Ayrıca suyunuza kabuk tarçın ekleyerek de gün içinde diyabetinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Fesleğen
Fesleğen içeriğindeki uçucu yağlar sayesinde insülini depolayan ve salgılayan hücrelere destek olur. Aç karnına günde 3 adet fesleğen yaprağı yemenizde fayda var.

Yaban mersini yaprağı
Hindistanda yıllarca kullanılanılmış harika bir bitkidir. Yaban mersini yaprağı yağ taşınmasına ve proteinlerin etkisini arttırmasına yardımcı olur. Dolayısıyla kan şekerini düşürücü bir etkiye sahiptir. Günlük 100 gr. kadar yaprağı ezip yemeniz yeterli olacaktır.

Aloe vera
Aloe vera genellikle ilk yardım ve kozmetik olarak karşımıza çıksa da aslında şeker hastaları için ideal bir kan şekeri dengeleyicisidir. Aleo veralı su içmek hem vücut sağlığı için hem de kan şekerini dengelemekte faydalıdır. Henüz bilinen kanıtlanan bir yan etkisi bulunmamaktadır.


Şeker hastalığına iyi gelen sebzeler

Lahana, ıspanak, enginar, sarımsak, pancar, soğan ve taze fasulye diyabet hastalarına tavsiye edilen sebzelerdir. Bu tür sebzeler barındırdıkları yüksek lif özelliği ve düşük kalorileri sayesinde diyabeti dengede tutmaya yardımcıdır.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Meyveler
diyabetliler ne yemeli
şeker hastalığına iyi gelen meyveler

Meyveler genelde barındırdıkları yüksek fruktoz nedeniyle şekeri körükler ve kötü sonuçlara sebep olabilir. Meyveler, içeriğinde bulunan mineraller, vitaminler açısından da yenilmesi gereken  gıdalar sınıfındandır. Bazı meyvelerdeki besin lifleri kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Fakat şeker hastası olan bir kişinin  meyvede muhakkak seçici olması gerekir. Şeker hastalarına iyi gelen meyveler ise elma sirkesi, greyfurt, kivi, çilek, böğürtlen, avokado, yaban mersinidir.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Kuru Yemişler 

Kuru yemişler içerisinde barındırdığı doymamış yağ asitleri ve yüksek diyet lif sayesinde kalbi korur, prostat kanseri ve diyabetin de ilerlemesini önler. Fındık, fıstık, badem ve ceviz gibi kuru yemişleri aşırıya kaçmamak şartıyla  gönül  rahatlığıyla tüketebilirsiniz. 
Ceviz ve Ceviz suyu 
Ceviz de bulunan lif oranı ve sağlıklı yağlar kan şekerini dengede tutar. Ceviz ve ceviz suyu kan şekerini dengede tutmakta oldukça faydalıdır. Şeker hastalarının devamlı tüketmesi gereken bir gıdadır. Günlük bir avuç ceviz tüketebilir veya geceden iki tam cevizi bir bardak suya ekleyip ve sabah bu suyu içerek güne başlayabilirsiniz. 

Badem 
Yapılan araştırmalarda bademin diyabet hastalarında meydana gelen kan şekeri yükselmesini önlediği gözlemlendi.
Badem de bulunan kaliteli yağlar sayesinde kan şekeri dengelenir, insülin direncinin yükselmesi büyük ölçüde engellenir. Şeker hastası olan bir kişi günlük bir miktar badem yemeye özen göstermelidir.


Yer fıstığı 
Yükselen  kan şekerinizi hemen düşürecek bir besin olan yer fıstığını muhakkak tüketmelisiniz. Ayrıca şeker düşme anında hemen bir iki kaşık yer fıstığı ezmesi yiyerek de şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz. 

Kabak çekirdeği 
Kabak çekirdeği içeriğindeki doymamış yağ asitleri sayesinde diyabete çaredir. Günlük tüketecektiniz bir, iki avuç kabak çekirdeği şekerinizin yükselmesini önleyecektir. 


Şeker Hastalarına İyi Gelen Diğer Gıdalar 

Yoğurt
Harvard Üniversitesinde yapılan bir çalışmada günlük 100 gr. yoğurt tüketmenin şeker hastalığına yakalanma riskini Büyük ölçüde azalttığı görüldü. Uzmanlar tarafından günlük bir, iki kase yoğurt tüketimi tavsiye edilmektedir.

Balık ve tavuk 
Diyabetik olan bir kişinin omega3 yağ asitlerinin bulunduğu besinleri tüketmeye özen göstermelidirler. Zira omega 3 yağ asitleri şeker hastalığının neden olduğu kalp, damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Fazla yağlı olmayan balıklar tercih edilmelidir. Haftada en az bir gün balık yenmelidir. Alabalık, ringa, sardalye, ton balığı, hindi ve tavuk gibi yağsız etler tercih edilmelidir.

Zeytinyağı
İnsülin direncini azaltan ve kan şekerini dengede tutan değerli bir besindir. Bu nedenle yağ tercihi zeytinyağından yana olmalıdır. 


 İlaç kullanan kişilerin burada tavsiye edilen bitkileri kullanmadan önce  doktorlarına danışmanları tedbir amaçlı daha doğru olacaktır.  


7 yorum:

  1. oleey dönmüşsün blogunaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralardaydim ama...:) bi hafta doluluktan dolayı yayın oluşturamadiydim belki ondan bi ara girdi. Yinede böyle mutlu eden ve beni düşünen bir mesaji almaya sevindim :) teşekkür ederim

      Sil
  2. Çörek otu ne kadar faydalı şekeri bile kontrol altına alıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankarapostası hakikaten çok değerli bir bitki, binde derde deva denmesi boşa değilmiş:)

      Sil
    2. Kalbede iyi geliyor çöreotu

      Sil
  3. Diyabet için doğru besini seçme bilginiz için teşekkür ederiz. Bilgimi arttır ve birçok insan için faydalı.

    Endonezya'dan selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam HIMAWAN sant, yazımızı beğenmenize sevindim ben teşekkür ederim:)

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.