Mantı Tarifi



mantı tarifi
mantı tarifi

 Pek çok kişi tarafından sevilen bir yemek olan mantının ülkemizde farklı çeşitleri yapılmaktadır. Bunlardan en çok sevileni ve tercih edileni ise klasik mantıdır. Bugün sizlere klasik mantı tarifi vereceğim. Her ne kadar mantının yapım aşaması biraz zaman gerektirsede vazgeçilmez lezzetler arasındaki yerini korumaktadır.
 lezzetli bir mantı yapmak için öncelikle yufkanın ince açılması ve kıymasının da bol tutulması gerekir.
Peki lezzetli ev mantısı nasıl yapılır?  Mantı dondurucuda nasıl saklanır? 

Mantı Tarifi

Hamuru için malzemeler
3 su bardağı un
1 adet yumurta
Bir çay kaşığı tuz
Su

İç Harcı İçin Malzemeler

300 gr kıyma
1 büyük boy soğan
Tuz
Karabiber

Sosu İçin malzemeler

Tereyağı
Pulbiber
Nane
Toz biber

Üzeri İçin
Sarımsak
Yoğurt

Mantı Yapılışı


Mantı tarifi
mantı nasıl yapılır

1- Geniş bir kaba un, yumurta ve tuzu koyunuz üzerine yavaş yavaş su ekleyerek hamuru yoğurun, hamur biraz sert olmalıdır. Hamuru dinlenmeye bırakın. Bu arada iç harcı hazırlamaya geçebilirsiniz.

2- Soğanları çok küçük küçük doğruyoruz. Robot veya rende kullanmıyoruz.Sonra tuzunu ve baharatlarını ekliyoruz. Harcımız tamamdır.

3- Hamuru eşit bezelere ayırın ve bezelerinin üzerinin kurumaması için bir bez ile örtün. Yaklaşık 20 dakika hamuru dinlendirin ki kolay açılsın.
Oklava yardımıyla yufkaları ince açın. 
( Hazır yufkadan biraz kalın olması yeterlidir.)

Hamuru açarken unu az almaya çalışın.

4- Açtığınız yufkaları küçük kareler şeklinde kesip içine hazırladığınız kıymadan koyun ve karelerin dört ucunu birleştirerek mantıları kapatın. Unlanmış bir tepsiye kapattığınız mantıları koyun ve tepsiyi hafif sallayın ki un mantıların heryerine değsin.

Aynı işlemi tüm bezelere uygulayın. Daha sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.

5- Büyük ve genişçe bir kaba suyu koyup kaynatın. Kaynayan suya tuzu ekleyin. Sonra mantıları yavaşça suya bırakın. Mantılar pişince mantıları süzün ve servis kabına alınız.

6- Sosu için bir küçük kaseye veya cezveye tereyağını koyun, tereyağı eriyince içine bol nane, biraz toz ve pul biber ekleyip ocaktan alın.

7- Bu arada üzeri için sarımsakları ezin ve yoğurt ile karıştırın. 

8- İlk sıcaklığı geçince mantıları servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve en üstüne de sosunu dökün. Mantınız hazırdır, yapacak olanlara kolay gelsin, afiyet olsun.

Not
Mantıları kapatırken biraz hızlı kapatılmalı zira hamur kurursa kapatmak zorlaşabilir.
Mantıları bol suda haşlayın.
Haşlama esnasında ocağın altını kısmayın.
Tencerenin kapağını kapatmayın.
Pişirmek için tencerenize göre mantı miktarı ekleyin fazlaca mantıyı biranda tencereye koymayın.

Mantı Nasıl Muhafaza Edilir, Dondurucuya Mantı Nasıl Kaldırılır?
Mantı tarifi
ev mantısı tarifi

Mantıları saklama yöntemi olarak fırınlama tekniği kolay olsada lezzeti olumsuz etkilediğini düşünüyorum, bu nedenle mantıları saklamanın en iyi en sevdiğim yöntemi dondurma işlemidir. Bunun için dondurucuya sığacak büyüklükte bir tepsiye kapattığınız mantıları birbirine yapışmayacak şekilde dizin ve dondurucuda 15 dakika mantıları yüzeysel dondurun.  Daha sonra dondurucudan mantıları çıkarıp hemen paketleyip tekrar dondurucuya kaldırıyoruz. Böylelikle en az 6 ay kadar dayanabilecek mantılarınız hazırdır. 
Yemek istediğinizde dondurucudan çıkarıp  5, 6  dakika bekletip sonrasında haşlayabilirsiniz. 







 















2 yorum:

  1. Artık hazırları revaçta ve anı kurtaran bir yemek gözüyle bakılıyor. Gerçi güzel yapılırsa çokta güzel oluyor sizin mantı tarifiniz de muhakkak çok güzel olacaktır çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde yapılanın tadı başkadır. Rica ederim ben teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.