Çocuklarda Karanlık Korkusu Nasıl Geçer? Gece Korkan Çocuğa Nasıl Davranmalıyız?


karanlıktan çocuğa nasıl davranmalıyız
Çocuklarda karanlık korusu nasıl geçer?

Karanlıktan Korkan Çocuğa Nasıl Davranmalıyız,  Çocuklarda Karanlık Korkusu Nasıl Geçer?


Karanlık korkusu, çocukluk döneminde en çok görülen bir rahatsızlıktır. Çocuklarda görülen bu rahatsızlık anne ve babanın davranışları ile azalır veya çoğalır. Ebeveynin yanlış tutumları sonucunda karanlık korkusu erişkin dönemde de görülebilmektedir. Gece korkusu genellikle iki yaş sonrasında ortaya çıkmaktadır. İki yaşındaki çocuk da karanlık korkusu yok ise gece lambasını yakmayada gerek yoktur. Çünkü gece lambası karanlığın korkutucu birşey olduğu hissiyatını verecektir. Ayrıca gece lambasının odaya yaydığı ışıkta çocuklar gölgeleri cadı, canavar veya yaratık gibi hayal ederek daha fazla korkabilirler. 

Karanlık Korkusu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalıyız?


1- Karanlık korkusu olan çocuk uyku saatinde tek başına gidip uyumak istemeyecektir. Burada ebeveyn" ne var korkacak" " sen kocaman oldun" "Çok ayıp korkmak da neymiş  git hadi uyu" gibi çocuğun korkusunu hafife almamalıdır. 

2- Ebeveyn korkan çocuğa yanında olduğunun güvenini vermeli, "korkma bak biz senin yanındayız " gibi çocuğa destek olunmalı. Çocuk uykuya geçinceye kadar yanında durabilirsiniz fakat yanınızda uyumamalı. 

3- Karanlık korkusu oluşmuş bir çocuk için ilk zamanlar korkusu gidinceye kadar gece lambasını yakabilirsiniz. Ebeveynin desteği ile uyuması sağlanmalı. Zaman içerisinde korkular hafiflediğin de gece lambası olmadan uyuması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

4- Çocuğun hayal dünyası çok geniş olduğu için gündüz gördüğü veya akşam yatmadan önce televizyon da gördüğü korkunç olmayan bir şey bile uykuya geçişte hayal dünyasında korkutucu bir hale gelebilir. Bu nedenle çocukların izlediği herşeye ebeveynin dikkat etmesi gerekmektedir. Ebeveyn tv de izlediği flimin kendisi için korkutucu olmaması nedeniyle " bundan ne olacak" " bunda korkulacak bir şey yok" " zaten gerçek değilki" gibi düşünüp çocuğun yanında izlememelidir.

5- Anne ve babalar bazen çocuklara masal anlatırken masaldaki kötü karakterleri biraz minimalize ederek anlatmalıdırlar. Aksi takdirde çocuk uykuya geçişte masaldaki kötü karakteri farklı hayal ederek korkusu daha da artacaktır. En güzeli kötü karakterlerin olmadığı masallar anlatılmalı.

6- Çocukla sakin bir konuşma yapmak faydalı olacaktır. Çocuk neyden korkuyorsa mesela gece kapının arkasından, dolabın içinden veya yatağın altından bişey çıkacağı korkusunu yaşıyorsa yatmadan önce çocuğa buraları tek tek gösterip birşey olmadığına dair çocuğu sakinleştirmek gerekir.

Bu dönemi  hızlı bir şekilde  atlatmak mümkün olmayabilir. Anne ve baba çocuk korkularını yeninceye kadar sabırlı, sakin ve bilinçli olmalıdır.
Eğer korkular gittikçe artıyor ve bu yaptıklarınızın bir faydası olmadı ise bir psikologdan yardım alabilirsiniz.


6 yorum:

  1. Çocuklarda karanlık korkusu ile ilgili faydalı bir makale olmuş

    YanıtlaSil
  2. itiraf etmeliyim ben küçükken karanlık yerlerden acayip korkardım sanki beni anlatmışsınız
    ama bize bana bu şekilde yaklaşım hiç olmadı ya ben erken büyüdüm yada bu bilgiler geç bulundu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karanlık korkunuzun erişkin dönemine taşınmadığına sevindim. Neyseki atlatmışsınız :)

      Sil
  3. ben çok fazla korkmazdım ama bazen günlük yaşadıklarımızın izlediklerimizin bir etkisi olurdu sanki ama şuan öyle bir çekincemiz yok benim oğlumda önceden ufak tefek vardı oda aştı sayılır saydıklarınızın belli bir kısmını bizde uyguladık teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.