Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi



Dikkat eksikliği nedir
Dikkat eksikliği belirtileri ve tedavisi nelerdir

(DEHB) Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kişide odaklanmayı ve konsantrasyonu etkileyen bir semptomdur. Bu sorun hem ruhsal hem de sosyal sorunlara sebep olmaktadır. Dikkat eksikliği son dönemlerde gençlerde ve özellikle de çocuklarda görülme oranı hızla artmaktadır. 

Dikkat eksikliği; kişinin dikkatini bir noktaya odaklayamaması, çevresel uyaranlardan kolayca etkilenerek dikkatinin dağılması, başka bir konu veya olaya yönelerek odak noktasının değişmesidir. Fakat bu çocuklar sevdiği bir şeye odaklanmada ise hiç bir sorun yaşamamaktadırlar. Öyle ki çevresel uyaranlar olsa dahi dikkatleri bozulmaz. Mesela; internette oyun oynarken dikkat dağınıklığı yaşamazlar.

Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi 


Dikkat eksikliği belirtileri kişiden kişiye, çocuktan çocuğa göre değişmekle birlikte cinsiyete görede değişiklik göstermektedir. Sayacağımız belirtiler zaman zaman çoğu çocuk da görülebilir. Fakat bu belirtiler çok fazla sıklıkta yaşanıyorsa burda bir sorun olduğu düşünülmeli ve bir uzmana gidilmelidir. Peki bu belirtiler nelerdir? 

1- Dikkat eksikliği olan çocuk bir konuya dikkatini verse bile kolayca dikkati dağılabilir, dikkatini sürdürmekte zorlanma yaşar.

2- Dikkat hakimiyetinde zorlanma yaşar. Dersi dinlerken ilk 5 dakika iyiyken sonrasında dikkat eksikliği oluşabilir.

3- Dikkatini veremediği için kolayca hatalar yapabilir.

4- Üzerinde düşünülmesi gereken konulardan kaçar. Mesela Çocuğun ödev yaparken odaklanamaması, ödevlerini yarım bırakması, sürekli bahanelerle ödev yapmaktan kaçma çabaları gibi.

5- Eşyalarını, okul araç gereçlerini sürekli kaybeder.

6- Dikkat eksikliği oluşan çocukta unutkanlık derecesi de yüksektir, fazlaca unutkan olurlar, günlük aktivitelerde bile unutkan olabilir. Mesela; Ödevlerini unutabilir, sürekli okulda montunu unutabilir.

7- Sizinle konuşurken sizi dinlemiyor gibi görünür.

8- Uzun bir müddet hareketsiz duramaz. Ellleri, kolları ve ayakları durmadan hareketlidir.

9- Fazlaca konuşur.

10- Muhatabının sözünün bitirmesini beklemekte zorlanır, çoğu zaman karşısındakinin sözünü keser. Soruyu tam dinlemeden cevap verir, sabırsızdır.

11- Sırayla yapılması gereken oyun ve aktivitelerde sırasını beklemekte zorluk çeker. 

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ( DEHB) nörobiyolojik bir hastalıktır. Erken çocukluk döneminde tedavi edilmediği zaman ne yazık ki ilerki hayatı da kötü etkilenebilmektedir.

Araştırmalar da (DEHB) dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olanlar da diğer sağlıklı kişilere nazaran okulu bırakma, üniversiteyi bitirememe, arkadaş edinememe, iş hayatında performans düşüklüğü, sigara ve madde kullanımı, anti sosyal yaşam, depresyon ve kişilik bozukluğu daha fazla görülmektedir. 
 

Dikkat Eksikliği Tedavisi 


Dikkat eksikliği olan çocuğa nasıl davranmalıyız
Dikkat eksikliği belirtileri ve tedavisi nelerdir

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda;  psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. dikkat eksikliğinde kullanılan ilaçlar hastalığı kontrol altına alır. Fakat ilaç tedavisi tek başına etkili olmayabilir. Bunun için ilaç tedavisi ile eş zamanlı olarak aile ve ögretmen bu konuda iş birliği yapmalıdır. Yine aynı şekilde ilaç gerektiren bir durumda veya ilaçsız tedavi gerektiren her iki durumda da psikoterapi etkili olacaktır. 

 Psikoterapi ile bilişsel davranışcı terapi uygulanarak iyileşme sağlanmaktadır. Psikoterapi ile  çocuğun özgüveni artar. Öfkesini kontrol etmeyi öğrenerek kendisini daha doğru ifade edebilir. Kendi davranışlarının arkadaşlarına veya ailesine nasıl etki ettiğini anlar ve duygu ve davranışlarının farkında olur.
Bu dönemde ebeveynlere de büyük görevler düşmektedir. Peki anne ve baba bu konuda neler yapmalıdır? 

Anne ve babalara bazı tavsiyeler: 

1- Hiperaktivite bozukluğu hakkında fazlaca araştırma yapılmalı ve bu konuda yazılan makaleler okunmalı.

2-Çocuğunuz ile konuşurken sizi dinleyip dinlemediğine emin oldukdan sonra onunla konuşun. Fakat uzun uzun nasihatler vermeyin.

3- Çocuğunuza bir çok görevi aynı anda vermeyin.
 
4- Hayatını organize edebilmesi için küçük komutlar verin. Uzun ve karmaşık komutlar olmasın.

5- Ev ve okuldaki sınırlarını zaman içerisinde yavaş yavaş anlatın. Sınırlarını öğrenmesi bilmesi gerekir.

6- Plan yapmayı sevmedikleri için ebeveyn olarak uygun planı onun için yapın. Kurallara ve hazırladığınız takvime uymasını sağlayın.  Fakat çocuğun yaşına uygun bir kural ve plan takvimi olmalıdır. 

7- Başarılı ve başarısız da olsa gayretini övmekten, takdir etmekten geri kalmayın.

8- Çocuğunuz olumsuz bir davranış sergilediğinde çocuğu oradan uzaklaştırıp, yaptığını düşünmesini sağlayın. 

9- Çocuğunuzun dikkat eksikliği olduğunu kabul edin. Başka çocuklarla karşılaştırma yapmayın.

10- Zorlu bir dönem olduğu için anne ve baba zaman zaman zorlanabilir. Bu dönemde sabırlı olun, umutsuzluğa kapılmayın.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda  İlaç Tedavisi Zararlımı? 

Dikkat eksikliğinde kullanılan ilaçların yan etkileri olduğu gibi hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığı, hastalığı maskelediği uzmanlarca bildirilmektedir. Psikoterapi ile tedavi edilmediği takdirde son çare ilaç tedavisidir.

 Fransa'da (DEHB) dikkat eksikliği ilacı neredeyse hiç bir çocukta kullanılmamaktadır. Zira Fransa bu durumun nörolojik olmadığını söylemektedir. İlaç yerine sağlıklı beslenme, eksik vitaminlerin takviyesi,  ailenin ve eğer okula gidiyorsa öğretmenin bu konuda bilinçlenmesi ile hastalığın kontrol altına alınması kabul edilmekte. 

Bu konuda hala bazı kafa karışıklıkları sürmekte. Eğer çocuğunuz da böyle bir sorun varsa derin bir araştırma yapmalı ve ona göre bir yol izlemelisiniz. 

Ayrıca okumak isterseniz çocuklarda özgüven eksikliğinin belirtileri nelerdir yazımızıda buradan okuyabilirsiniz. 




5 yorum:

  1. Hayat gemisi dikkat eksiği belirtileri ile ilgili çok güzel bilgiler vermişsiniz.

    YanıtlaSil
  2. çok yaygın bir hastalık bu yaa ülkemizde de dünyada da :) vyvanse diye bi ilaç kullanıyolar.

    YanıtlaSil
  3. Sanırım benim oğlumda da var bu dikkat eksikliği biz biraz gidermeye çalıştık burada verdiğiniz bilgilerde yardımcı olacaktır çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım faydası olur. Rica ederim ben teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.