Pozitif Düşünce için Ne Yapılmalı ?


Zorlukla mücadele et, mutlu ol
Pozitif düşüncenin yolları 


Mutlu ve huzurlu bir yaşam ancak pozitif düşünce ile yani olumlama yapmakla mümkündür. Başarılı, zengin, sağlıklı yani dünyalık olarak istenilen faktörleri kendinde bulunan bir birey bile negatif düşüncenin esiri olup mutsuz olabiliyor. Pozitif düşünceyi baskılayan negatif düşünceyi bertaraf etmek yada aza indirgemek gerekir. İç huzuru yakalayabilmek zordur ama imkansız değildir.

 Unutmamalıdır ki hayatın her deminde mutlu, pozitif yaşam yoktur. Sadece bakış açımızdaki küçük düşüncelerle pozitif bir hayat mümkündür. Peki bakış açımızı değiştirmek nasıl mümkün olabilir? Öncelikle düşüncelerimizi kontrol altına almak için her perspektiften bakabilmeliyiz. Beynimizin bize oyun oynamasına izin vermemeliyiz, zihnimizi bloke etmesine engel olmalıyız.

 Doğru bilinmelidir ki pozitif bakış açısı demek negatif olayları yada negatif düşüncelerimizi yok saymak demek değildir. Negatif olayda veya düşüncede çözüme gitmek demektir. İşin aslında Pozitif bir düşünceye sahip olmak için önce iç huzurunu yakalayabilmek gerekir. Onun içinde şu faktörler sizlere yardımcı olacaktır. 

Pozitif düşünce için Ne Yapılmalı ?


● Gülümseyin

Güneş yüzümüze vurduğunda kaşlarımızı çatarız, bu durumda beyin negatif düşünceler salgılamaya başlar.
 Oysaki bir gülümseme ile beyninizi kontrol altına alabilirsiniz. Siz gülümsediğinizde beyniniz pozitif düşünceler salgılar.
 Tv Programlarında pek çok kez görmüşsünüzdür. Programa çıkan uzmanlar kahkaha terapisi yapıyorlar, uzmanın tarifi üzerine stüdyodaki herkes yalancı kahkaha atarken kendilerini içten kahkaha atarken buluyorlar. İşte bunun nedeni beyni yönetebilmektir.

● Şükrediniz
 Sabah uyandığınızda güne şükrederek başlamak gerekir. Elinizdeki nimetlere karşı şükrederseniz daha mutlu ve daha pozitif bir hayatınız olur.

 Elimizdekilerinin kıymetini bilmek ruhunuzu sakinleştirecektir. Bu sakinlik ise pozitif düşüncenin kapısını aralamanıza yardımcı olacaktır. Hayatınızdaki nimetlere  şükrü îfa ederseniz, o zaman hz. Allah'ın daha iyisini vereceğini ümit edip pozitif bir düşünceye sahip olursunuz. Bu ise iç sesinize ruhunuza huzur verecektir.

● Renkleri ve Sesleri Hayatınıza Dahil Ediniz  
Hayatınıza renk katın
Pozitif yaşamak 
                                                              
Yaşamın renklerinden ve seslerinden zevk alınız. Ecdadımız olan Osmanlılar ruhsal rahatsızlığı olanları su sesi, kuş sesi, ezan sesi ve yeşile bakmak ile  tedavi ederlermiş.
 Yeşile bakmak psikolojiyi olumlu yönde etkiler. Ruha sakinlik dinginlik getirir. Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
 Sonbaharda rüzgarın yaprakta bıraktığı o hoş seda, bahçelerden sarkan hanımelinin kokusu hayatımıza biraz da olsa pozitif bakmak için birer etkendirler.

● Kendinizi Suçlamayınız. 
Endişeli, mutsuz
Olumlama yapmak

Başınıza gelen talihsiz olaylardan, yaptığınız hatalardan dolayı kendinizi suçlamayınız. Vicdan muhasebesi elbette yapmalısınız. Fakat Ben hep böyleyim, beceriksizim, başaramayacağım gibi negatifi sürekli söylemek sizi yoracaktır. Zamanla içten içe depresyona doğru gidersiniz. Aman dikkat!

Depresyon nedenleri ve belirtileri nelerdir yazımızıda buradan okuyabilirsiniz. 

● Sakin ve Sabırlı Olun 
Küçük sorunları büyütmeyip başka pencereden bakabilmeliyiz. Düşüncelerimizi, dürtülerimizi kontrol altında tutmalıyız. Her şeyi fazlasıyla cidde ye alıp abartmak bize yardımcı olmayacaktır. O andaki olayın çözümü olmayacaktır. 

● Kendinizi Yanlızlığa Mahkum Etmeyiniz. 
 İnsan ilişkilerinizi kuvvetlendiriniz. Değer verdiğiniz kişilerle bir arada olmak sizi mutlu edecektir. Kesinlikle kendinizi eve kapatmayınız. 

● Egzersiz Yapınız
 Egzersiz yapmak içinizdeki negatif duyguyu dışa atmanıza sebep olacaktır. Bilimsel olarak da kanıtladığı üzere egzersiz yapmak mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlamakta. Böylelikle daha enerjik, zinde ve pozitif  olabilirsiniz.

● Karabulutların Elbet Bir Gün Dağılacağına İnanın 
 Başınıza gelen olaylara karşı isyan etmek bir çözüm yolu olmayacaktır. Sabır ederek çözüm yolları aramalısınız. Karabulutların dağılacağını ümit etmek ruhsal açıdan sizi  rahatlatır ve ılımlı, olumlu  düşünmenizi sağlar. 

Dua Ediniz
Dua bizim en büyük sığınağımızdır. İsteklerimizi asıl sahibinden isteme yoludur. Bir gün dualarımızın kabul olacağını düşünmek yanlız olmadığımızı düşünmek ruhumuzun derinliklerinde pozitif bir hal almamızı sağlayacaktır.   


                                             

8 yorum:

  1. Ayşe hanım çok faydalı bilgiler yazıyorsunuz. Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle düşünmenize sevindim.ben teşekkür ederim

      Sil
  2. Anladığım kadariyla gerçek mutluluk inancta sakli şükür, hamd ve dua .çook guzel gerçekçi faydalı bir makale olmuş .Tebrikler, teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Böyle düşünmenize sevindim

      Sil
  3. Yine Çok güzel huzur veren bir yazı olmuş .tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazılarimi okuyup böyle motive edici mesajlar yazdığınız için teşekkkür

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Sizin gibi uzman bir psikolog tarafından yazımın beğenilmesi beni mutlu etti. :) teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.