Depresyon Nedir, Depresyon Belirtileri Nelerdir?


Depresyon Nedir,  depresyon belirtileri nelerdir
Depresyon nedir, belirtileri ve tedavisi nelerdir 

Depresyon Nedir?


Klinik depresyon veya majör depresif bozukluk olarak bilinen depresyon ,  kişinin duygu, düşünce ve davranışlarını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu durumu yaşayan bireyler günlük aktivitelerini yaparken keyifsiz hissederler ve bazen hayattan tat alamamakla birlikte onlar için yaşamak anlamsız gelebilmektedir. Tedavisi mümkün olan, ciddi bir rahatsızlıktır. Bazı vakalarda tedavi süreci uzayabilmektedir.  

Depresyon Belirtileri Nelerdir? 


▪︎ Sürekli üzüntülü olma hali, kendini boşlukta hissetme  ve Hayata karşı umudunu  yitirme hissi

▪︎ İçinden çıkılmaz bir halde suçluluk hissi, geçmişte takılı kalmak 

▪︎ Konsantrasyonda bozukluk,  hatırlamada zorlanma

▪︎ Hareketlerde ve konuşmada yavaşlama

▪︎ Sürekli sinirli olmak, öfke patlamaları yaşamak 
 
▪︎ Normalde severek yaptığı bir çok aktiviteye karşı isteksizlik, spor ve hobiler gibi

▪︎ İştahsızlık veya aşırı yeme isteği 

▪︎ Kaygılı bir hal

▪︎ Sebepsiz ağrılar, özellikle  baş ve sırt ağrısı 

▪︎ Uyku bozukluğu uyuyamama veya fazla uyumak

▪︎ Sürekli yorgunluk, bitkinlik hali

▪︎ Mide ve bağırsak sorunları 

▪︎ İntahar eğilimi

Eğer bu Saydığımız belirtiler 2 hafta boyunca tekrarlanıyorsa  depresyon akla gelmelidir.


Depresyon Nedenleri Nelerdir ?

Depresyona sebep olan faktör henüz tam bilinmemekle beraber beyindeki kimyasal maddenin bozulması sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir. 
Bununla beraber diğer nedenler biyolojik, psiko-sosyal ve genetik olarak 3 ana grup altında toplanmaktadır. 

Acı kayıplar, şiddet görme, çocuk yaşta sevilmeme, ait olamama gibi psiko sosyal faktörler,  fiziksel travmatik olaylar, bazı ağır ilaçlar, hormonal bozukluklar, sosya fobi ve aileden geçiş gibi bazı faktörler depresyon da risk faktörleri arasındadır. 

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
 
Depresyon tedavisi nelerdir
Depresyon tedavisi nelerdir 

2 haftayı geçen bulgular varsa bir uzmana gidilmelidir. Zira depresyon tedavi edilmediğinde, zararlı alışkanlıklar edinmeye ve kendine zarar vermeye varacak derecede ilerlemektedir. Depresyon tedavisinde ilaç, psikoterapi ve hipnoz gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.  Bu tür tedaviler ile hastanın duygu, düşünce ve davranışlarındaki olumsuzluklardan uzaklaşması amaçlanır. Yaklaşık 2 ila 3 hafta arasında etkisini gösteren antidepresanlar düzenli olarak kullanılmalıdır. 

Majör( Klinik) depresyon dan ayrı olarak diğer depresyon türleri nelerdir? 

Psikotik Depresyon
Bir tür psikoz olma halidir. Olmayanı görmek, olmayan sesleri duymak (halüsinasyonlar) ile beraber majör depresif belirtileri ve bibolar bozukluk bağlamında kendini gösterir. Kişinin kendine zarar vermeye gidecek kadar ciddi bir durumdur. Uzman değerlendirmelerinden sonra yatarak tedavi edilir. 

Katatonik Özellikli Majör Depresyon 
Psiko-motor  davranışlarda bozukluk ile ortaya çıkmaktadır. Kas hareketleri,  başkaların konuşmalarını tekrar etme ve hiç konuşamama gibi belirtiler ile görülür. 

Atipik Depresyon 
Majör depresif durumunun bir alt tabakasıdır. Bir tür duygu durum, anksiyete bozukluğudur. Dışarıya daha pozitif gözükseler de, aşırı uykulu, fazla  iştahlı olma ve vücut ağrıları görülür. Terapi ilaçları ile tedavi mümkündür . 

Doğum Sonrası Depresyon (postpartum)
Yeni doğum yapan  kadınlarda görülen depresyon halidir. Psikoterapi ve ilaç ile tedavi edilmektedir. 
Doğum sonrası depresyon nedir ve nasıl tedavi edilir? Konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz   buradan okuyabilirsiniz.  

Distimik (Kronik) Bozukluk 
Hafif depresif belirtilerle ortaya çıkan en az 2 yıl sürebilen bir durumdur.
Uzun süre devam ettiği için kişi bir zaman sonra bu durumun  karakterinin bir parçası olduğunu düşünebilmekte. Hayattan zevk almayan, geçimsiz insanlar olarak tanınsalar da tedavisi mümkün bir durumdur. 

Mevsimsel Depresyon
Kış aylarında görülmekte olan bir tür depresyondur. Sosyal geri çekilme, fazla uyumak gibi belirtiler ile öne çıkar. Tedavi edilmediği sürece her yıl tekrarlanabilir.

Maskeli Depresyon
Genellikle erkeklere göre kadınlar da daha fazla görülen bir çeşit depresyondur. Zararlı alışkanlıklar, bağımlılık gibi belirtiler ile kendini gösterir. 

Depresyonda Olan Kişiye Bazı Öneriler  
Sizi mutsuz hale getiren ne ise onu, mümkün mertebe kendinizden uzaklaştırın. Size iyi gelen arkadaş ve  dostlarınızla bir araya gelmeye çalışın. 
Gün ışığından yeterince yararlanın,  günlük muhakkak 20, 30 dakika kadar güneşten faydalanın. 
Yürüyüş ve spor yapmak iyi gelecektir. Olumlama yapın, pozitif düşünmeyi öğrenin.
Pozitif düşünmek için ne yapmalıyım diyorsanız pozitif düşünce ile ilgili yazımıza buradan ulaşarak  okumanızı tavsiye ederiz.
Sağlıklı beslenmeye dikkat edin, fazla şekerli gıdalar tüketmeyin.
Vaktinde uyuyup vaktinde uyanacağınız  uyku düzeniniz olsun. Çok fazla uyumamaya gayret edin, bu konuda kendinizi zorlayın. 
Kendinize bir hedef belirleyin, güzel hayaller kurun, bunlar sizde bir itiş gücü sağlayacaktır. 

Depresyon Kendiliğinden Geçermi?
Hayır depresyon kendiliğinden geçmez. Hatta tedavisi yapılmazsa zaman içerinde hastanın durumunda ziyadeleşme görülebilir. 

Ayrıca stresle nasıl başa çıkılır? Yazımızı da okumanızı  tavsiye ederiz. 

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmışdır. Yazı içeriği hiç bir şekilde tedavi ve teşhis amaçlı bilgiler içermemektedir. Tanı ve tedavi için bir uzmana başvurmanız önerilir. 

  

 

2 yorum:

  1. Depresyon ile ilgili güzel bir makale yazmışınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı beğenmenize sevindim, teşekürler

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.