Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir ?


Kardeş kıskançlığını önlemek
Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir? 


Tarihten günümüze süre gelen kardeş kavgaları hepimizce malumdur. Şöyle bir bakıldığın da saraydaki kardeş kavgalarının temelinde tahtı paylaşamamak vardır. Bugün ise anne ve babanın kalbinde olan tahtlarını paylaşamama duygusu ile kardeşler arası kıskançlık görülür. 

Çocuk kardeşi dünyaya geldiğinde kendince tahtının sarsıldığını düşünür ve içten bir yangın başlar. Bu noktada ebeveyn bu içten telaşı hissetmelidir. Bu içe düşen yangını körüklememeli, söndürmelidir.


Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir? 


Kıskançlığı Önlemek İçin ne Yapılmalı 

1- Doğumdan Önce Çocuk Kardeş Fikrine Alıştırılmalıdır.

Kardeş fikrine alışma
Kardeş sevgisi
     

Mesela oda paylaşımı önceden yapılmalı ki kardeşi dünya ya gelen çocuk buna önce den hazırlıklı olabilsin. Kardeşine karşı sevgi aşılanmalıdır. Bunu çok abartılı bir şekilde değilde arada sırada kardeş sevgisini anlatan hikayeler okuyarak aşılayabilirsiniz. 

Bazı çocuklar kıskançlığın ilerlemesi durumunda bebeksi tavırlar göstermeye başlar, mesela biberona dönüş, alt ıslatma, bebeksi konuşmalar gibi gerileme  başlar. Biraz daha büyük çocuklarda ise tikler ve içe kapanma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hatta  bazı çocuklarda kardeşine zarar vermeye gidecek kadar  kıskançlıklar görülebilir. 

Çocuk kardeşinin büyüme aşamasına dahil edilmeli, mesela  beşiği sallayabilir, bebek bezini getirebilir, uyuyormu diye kontrol edebilir. Böylelikle çocuğun  kalbinde kardeşine karşı ılımlı bir hissiyat oluşacak kıskançlık aza indirgenmiş olacaktır. 

Burda dikkat edilmesi gereken husus bebekle çocuk yanlız bırakılmamalıdır. Bebek dünyaya geldikden sonra ebeveynin dikkat etmesi gereken hususlar ise şunlardır. 

2- Çocuk İlgisiz Bırakılmamalıdır.


Çünkü çocuk bu dönemde zaten anne ve babasının ilgisinden mahrum kalacağı düşüncesine kapılır. Bu duygu zaten çocuğun iç dünyasını yoracaktır. Anne ve baba ilgiyi  eksik ederse çocuk kardeşine içten bir öfke ve kıskançlık hissedecektir. Kardeşinin yüzünden ilgiden mahrum kaldığını düşünecektir. Dengeyi iyi kurabilmeli ilgi hep küçük çocuk da yada büyük  çocuk da  olmamalıdır.

 Aile büyükleri de bu konu hakkında tembih edilmeli küçüğü severken büyük ihmal edilmemelidir. Ayrıca ebeveynin tamamen büyük çocukla ilgilendiği ona ayırdığı bir saati olmalıdır.
Unutmayalım çocuk ihmal edildiğinde  tik ve benzeri farklı alışkanlıklar edinebilir, bu konuda dikkatli olunmalıdır. 

3- Çocuğun Konforu Bozulmamalı 


Çocuğun bugüne kadar yaşadığı konforuna müdahale edilmemelidir. "git başka yerde oyna." "sesiz ol bebeği uyandıracaksın" gibi çocuk  huzursuz edilmemelidir. Bebeği uyandıracağını düşündüğünüz de sessizce oynayabileceği bir oyuna yönlendirebilirsiniz.     

4- Çocuğunuza Yük Olacak Roller Biçmeyiniz

            
Çocuğa sen büyüksün o küçük, o daha bebek gibi omuzlarına, yük olacak söylemlerde bulunulmamalıdır. Kavga zamanlarında büyük çocuğa ama o daha bebek demek, sizin kardeşini haksız yere koruduğunuzu düşünüp kardeşe kıskançlığı,öfkesi artacaktır. 

 5- Birlik ve  Beraberliği  Aşılayınız.    
  
Kardeş sevgisi

Bebek biraz daha büyüdüğünde kardeşler arası birlik aşılanmalıdır. Yanyana durmaları teşvik edilmelidir. Bunun için ortak iş birliği içerisinde oynanabilecekleri oyunlar, ortak bir hedef doğrultusunda hareket edecekleri grup oyunları faydalı olacaktır. 

6- Adaletli Davranmak   gerekir    

Vakit geçip çocuklar biraz daha 
büyüdüğünde en çok dikkat etmeniz gereken husus adaletli davranmaktır. Adaletli davranmamak kıskançlığı tetikler.

Yalnız bu durum ince bir çizgidir. Her çocuk özeldir, farklıdır. Buna göre her çocuğun karakterine göre davranmak adaletli olacaktır. Her çocuğunuzun sizden isteği, beklentisi ve ihtiyacı  farklıdır. Bunun için çocuklarınızı iyi gözlemleyip ona göre davranmalısınız.

 Kimi insan laf söz işittiğinde umursamaz. Kimi insan laf söz işittiğinde sabaha kadar uyumaz. Kardeşler arasındaki kavgalar şiddete dönmedikçe müdahale etmeyiniz, taraf tutmayınız. Peygamber efendimiz şöyle buyuruyor."Allah'ü teâla çocuklarınız arasında adaletli olmanızı sever, öpmekte bile."       
Ayrıca çocuk terbiyesinde ebeveynin görevleri yazımızıda  buradan  okuyabilirsiniz.                                                                          

12 yorum:

  1. Çok güzel faydalı bir yazı olmuş. Teşekkür ederim 👍👏

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bir yazı olmus yureginize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizde sağolsun. Faydalı olup hayatınıza bir nebzede olsa dokuna bildiysem ne mutlu

      Sil
  3. Akıcı, samimi, faydalı ve net ifade edilen bir yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olabildiysem ne mutlu. Ben teşekkkür ederim

      Sil
  4. Çok güzel faydalı bilgiler teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. hele hele bir birine yakınsa kardeşlerin yaşları bide düşünebiliyormusun 3 veya 4 çocuk vay o ebeveynlerin haline ebeveyn olarak yaşadığım bi durum benim makalenizi okurken bir an o korkulu dünlerim aklıma geldi...yetiştiler artık rahatım :)) bilgilendirici bir makale olmuş kaleminize yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emek vererek büyüttüğünüz evlatlarınız ile mutlu uzun bir ömür dilerim. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  6. ben teşekkür ederim arkadaşım böyle bir yazı dizesi için ebeveynleri bilgilendirici güzel bir makale olmuş

    YanıtlaSil
  7. Bence en çok yapılması gereken sizinde dediğiniz gibi adil olunması o zaman sıkıntıların en aza ineceğini düşünüyorum Allah'tan bizde öyle bir sıkıntı yok çok teşekkür ederiz

    YanıtlaSil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.