Çocuklarda Tikler Neden Olur, Tikler Geçermi?




Çocuklarda tik neden olur nasıl geçer
Çocuklarda tikler neden olur, tikler geçer mi?

Modern hayatın getirisi olan bir diğer zararda çocuklarda oluşan tiklerdir. Tikler genellikle etrafındaki olayların farkında olan, çok duygusal ve derin düşünen, anne ve babadan etkilenen 6 -7 yaş sonrası çocuklarda görülmektedir.

Bu tik çeşitleri ise;
Göz kırpma
Dil çıkarma
Omuz silkme
Burun çekme
Burun kıvırma
Gündüz uyanıkken diş gıcırdatma
Parmak emme
Boğazını temizleme
Başı sallama ve daha bunlar gibi pek çok anlamsızca yineleyici istem dışı yapılan hareketler ve çıkarılan seslerdir.

Çocuklarda Tikler Neden Olur ?

Nedeni tam olarak bilinmesede çevresel faktörler ve genetik kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Gerginlik ve üzüntülü gibi durumlarda daha fazla kendini gösterir.
Titiz, mükemmeliyetçi, eleştiren, baskılayacı, Sevgi eksikliği olan ailede büyüyen, stres altında olan, arkadaşları ve özellikle de kardeşi ile kıyaslanan ve kardeşini kıskanan çocuklar da daha fazla görülmektedir.

Çocuklarda Tikler Geçer mi?


Çocukluk dönemi tikleri çoğunlukla geçicidir. Çocukların bir çoğunda bu davranış görülebilir ve bir yıl içerisinde kendiliğinden geçebilir. Bir yıldan az bir müddet olan tikler kendiliğinden geçerken, bir yıldan fazla süren tikler erişkin döneme kadar geçebilme ihtimali olduğu gibi yetişkin dönemede bu davranış taşınabilir ve tikler kalıcı hale gelebilir. Bundan dolayı tiki olan çocuğu inceleyin onu rahatsız eden, tikinin artmasına sebep olan etkeni araştırıp bulun. Ona göre aile içi davranış ve yaşam biçiminizi şekillendirin.

Tikler Ne Zaman Tedavi Gerektirir?

Ebeveyn çocuktaki tiki görünce "yapma öyle" " bırak artık şu hareketi" gibi söylemlerle müdahale etmemesi gerekir. Zira bu uyarılar çocukta eksiklik hissi ve stres oluşturur. Bu nedenle geçici olabilecek bir tik, yanlış davranışınızla malesef kalıcı hale gelebilir. Bunun yerine onun dikkatini verebilceği zihinsel uğraşı gerektiren aktivitelere ve motor etkinliklerine onu yönlendirmelisiniz.

Eğer çocukta akademik sorunlar, özgüven eksikliği gibi sorunlar görülüyorsa bir uzmandan destek almak gerekir. Özellikle tiki olan çocukta tikin beraberinde dikkat eksikliği ve obsesif kompulsif bozukluk varsa tedaviye ihtiyaç vardır.


Tiki Olan Çocuğa Anne ve Bana Nasıl Davranmalıdır?

▪︎ Çocuğun mutlu olacağı kaygılanmayacağı bir aile ortamı oluşturmalısınız. Eşler çocuğun yanında tartışmamaya özen göstermelidir.
 Mutlu huzurlu bir aile için ne yapılmalı? Yazımızı da okuyabilirniz.

▪︎ Evde ve dışarda çocukla daha fazla aktivitelerde bulunun. Çocukla daha fazla ilgilenin.

▪︎ Çocuğun içerde kendi dünyasında kalmasına izin vermeyin muhakkak dışarıya çıkıp arkadaşları ile oynasın. 

▪︎ Çocuğunuzdan başaramayacağı şeyi istemeyin. Fazla beklentiye kapılıp çocuğa baskı yapmayın.

▪︎ Kardeşler arası adaletli davranmaya özen gösterin. Kardeş kıskançlığın en önemli sebebi ebeveynin davranışlarıdır. 
Kardeş kıskançlığını önlemek için ne yapılmalı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. 

▪︎ İnternet ve tablet kullanımını kontrol altında tutun.

▪︎ Çocuğunuzun yanında vahim olaylardan bahsetmeyin. Sizin konuşmalarınızdan fazlaca etkilenip kaygı bozukluğu oluşabilir. Bu ise tiki fazlalaştırabilir.

▪︎ Çocuğunuzun yaşına uygun ilgilenebileceği, seveceği bir spor dalına yönlendirin.





2 yorum:

  1. çocukken ben de boynumu sağa sola oynatıyodum, sert sert :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken bir çok tik olabiliyor. Önemli olan kalıcı olmamış olması :)

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.