Çocuklarda Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Bahar Alerjisi Tedavisi Varmıdır?



Çocuklarda bahar alerjisi belirtileri nelerdir , alerji tedavisi varmıdır
Çocuklarda bahar alerjisi belirtileri nelerdir,  bahar alerjisi tedavisi varmıdır?

Bahar ayları çocukların açık havada daha fazla vakit geçirdiği, parkta oyun oynadığı mis gibi bahar havasını teneffüs ettiği bir mevsim olsa da malesef uçuşan polenlerden dolayı alerjik rahatsızlıkların da görülmeye başladığı bir mevsimdir. Büyük küçük herkesin muzdarip olduğu alerjik bir rahatsızlık olan bahar alerjisi, anne ve babadan birinde bulunması durumunda çocukta da bulunma olasılığı yüzde 40 dır. Ebeveynin her ikisinde de alerji olursa o zaman çocukta görülme olasılığı daha fazla da olabilmektedir.

Peki bahar alerjisi belirtileri nelerdir,  polen alerjisine karşı nasıl önlem alınmalıdır, alerji tedavisi varmıdır? 

Bahar Alerjisi Neden Olur?

Mart aylarında ağaç polenleri, nisan ve mayıs aylarında ot polenleri, haziran ve ekim aylarında ise yabani ot polenlerinden dolayı alerjiler ortaya çıkabilmektedir. 

Bahar aylarında ortaya çıkan polenlerin, bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak görülmesi ve buna karşın antikor üretmesi ile alakalıdır. Alerjene duyarlı olan hassas kişiler,  her bahar ayında bu alerjik etkisi olan polen grubu ile karşılaştığında, vücutta "histamin" olarak adlandırılan madde ortaya çıkmakta ve bu madde sebebiyle alerjik rinit reaksinyonları baş göstermektedir. 

Çocuklar da Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?


Bahar alerjisi; alerjik astım, alerjik nezle ve göz alerjisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

Alerjik nezle- bahar nezlesi veya diğer adıyla saman nezlesi belirtileri olarak; burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, damak kaşıntısı, burun kanaması, sık sık hapşırmak görülmektedir. 

Alerjik astım belirtileri, olarak ise nefes darlığı ve alerjik öksürük görülür. 

Göz alerjisi ( konjuktivit) olarak ise gözlerde kızarıklık, iltihaplanma, kaşıntı, sulanma ve gözde koyu halkaların oluşması ile kendini gösterir. 

 Bahar Alerjisi Tedavisi Varmıdır?

Bahar alerjisi belirtileri olan çocuğun, neye karşı alerjisinin olduğunun tesbit edilmesi ve ona göre bir tedavi uygulanması için bir uzmana götürmelisiniz. Uzmanlarca uygun görülen anti alerjik ilaçlar, spreyler kullanılmaktadır. 
Her grup hastaya uygulanmamakla beraber aşı tedaviside uygulanmaktadır. Aşı allerjiye karşı tedavi edici ve koruyucu bir etkiye sahiptir.  Aşının süresi yaklaşık 3 ila 5 yıldır. Yüzde 70 ila 80 oranında  fayda sağlamaktadır. Fakat bu tedavi yöntemlerinin hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığı da unutulmamalıdır.
 
Bunun için yapmanız gereken öncelikle çocuğunuzu alerjenlerden mümkün mertebe uzak tutmanız gerekmektedir. 

Not: Aşı tedavisi, 5 yaşından küçük çocuklara, kronik hastalığı olanlara, tansiyon hastalarına,  kalp rahatsızlığı olanlara, piskolojik bozukluğu olanlara ve ağır astım hastalarına önerilmemektedir.

Bahar Alerjisine Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Polenlerin fazla olduğu alanlarda bulunmamaya özen gösterilmeli.

Polenlerin yoğun olduğu akşam ve sabah 5 ile 10 saatlerinde mümkün mertebe dışarıya çıkılmamalı.

Dışarıya çıkarken  maske ve gözlük takmayı ihmal etmemeli.

Bahar mevsiminde arabanın pencerisini açmamaya özen gösterin.

Gece uyumadan evvel göz ve burun çevresine ince bir şekilde vazelin uylayın. Böylelikle  polenlerin vazeline yapışarak yoğun bir şekilde burun içine ve göz içine girmesi önlenir.

Saçlar tozu tutar bu nedenle eve gelindiğinde duş yapılmalı ve kıyafetler değiştirilmelidir.

Eğer evde klima kullanmak zorundaysanız mümkünse polen filtreli klima tercih ediniz.

Ev içi  havanın nemli tutulmasına özen gösteriniz.

Çamaşır deterjanları kokusuz olmalıdır. Kokulu yumuşatıcılar kullanılmamalı.

Ev içi parfüm kullanılmamalıdır.

Battaniye gibi tüylü ve tozu tutan örtüleri nevresimsiz kullanmayınız.

 Ev içinde tüylü hayvan beslemekten kaçının.

Bu dönemde bol bol sıvı tüketilmelidir.

Bunların yanı sıra bitkisel olarak fayda verebilecek ayva çayı, kuşburnu çayı, ekinezya çayı, ananas suyu, zencefil çayı, ada çayı ve portakal çayı gibi bitkisel çaylardan da yararlanılabilirsiniz. Bu bitkiler alerjinin neden olduğu burun akıntısı ve öksürüğe iyi gelecektir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.