Süt Dişleri Ne Zaman Düşer? Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?


Süt dişleri ne zaman düşer, kalıcı dişler ne zaman çıkar
Süt dişleri ne zaman düşer, kalıcı dişler ne zaman çıkar?

Bebeklerin konuşma becerisinin ve beslenmesinin düzgün olması için süt dişleri önemli bir yer edinmektedir. Ayrıca en önemli nedenlerden biri de yerine gelecek kalıcı dişlere yer tutmaktır. 
 
Süt dişleri toplamda 20 tane olup bebeğin 6. ayından sonra çıkmaya başlar ve 3 yaşında süt dişlerinin tamamı çıkmış olur.

Süt Dişleri Ne Zaman Düşer?
Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?


Çocuklar 5 yaşına gedikten sonra  dişlerde sallanma ve damakta bazı değişiklikler oluşur ve artık süt dişleri düşeceğine dair işaretler vermeye başlar.
Genellikle 6 yaş ve 8 yaş arasında artık süt dişleri dökülmeye başlar. 12 yaşın sonlarına kadar bu süreç aralıklarla devam eder. 
Süt dişlerinin düşme sırası ile alakalı kesinlik kazanmış bir bilgi bulunmamaktadır.  Zira çocuğun genetik yapısı ve bazı faktörlere göre bu durum değişkenlik göstermektedir. 

Üst dişlerde dökülme  Tablosu
 
6 ile 7     yaş   - Orta Kesici diş
7 ile 8     yaş   - Yan kesici diş
10 ile 12 yaş   - İkinci azı diş
9   ile 11 yaş   - Birinci azı diş
10 ile 12 yaş   - Köpek diş

Alt dişlerde dökülme Tablosu

6 ile 7    yaş     - Orta kesici diş 
7 ile 8    yaş     - Kesici yan diş
9 ile 12  yaş     - Köpek diş
9 ile 11  yaş     - Birinci azı diş 
10 ile 12 yaş    - İkinci azı diş


Süt dişi düşmezse ne olur?


Normal şartlarda süt dişinin kökü eriyip düşer ve yerine kalıcı diş çıkması gerekir. Nadir durumlarda bazen süt dişleri düşmeyebilir.
Eğer süt dişinde aşırı çürük varsa,  dişlere bir darbe geldiyse, kalıcı diş süt dişinin altından değil de  yan tarafindan çıkması gibi nedenlerden dolayı süt dişi düşmeyebilir.
Böyle bir durumda bir ortodonti uzmanının tedavisine gerek vardır. 


Süt Dişine Dolgu ve Kanal Tedavisi Yapılır mı? Süt Dişine Kanal Tedavisi Yapılırsa Altından Kalıcı Diş Çıkarmı?


Süt dişlerinin ağızda tutulması için kanal tedavisi ve dolgu tedavisi  bazen gerekli olabilmektedir. Kanal tedavisi 4 yaşına gelmiş bir çocuğa uygulanabilir. Süt dişlerine yapılan kanal tedavisi sonucu kalıcı dişlere herhangi bir zarar dokunmamaktadır. Zira her iki dişin kökleri arasında bir bağ bulunmamaktadır. Dolayısıyla süt dişlerine dolgu ve kanal temizliği yapıldıktan sonra kalıcı dişlerin çıkmasına bir mani yoktur.

Kalıcı Diş Çıkmadan Süt dişleri Erken Çekilerse Ne Olur?

Kalıcı dişin çıkmasına daha çok zaman olduğu halde tedavi edilemeyecek derecede olan süt dişlerinin çekilmesi durumda,  oluşan boşluğa muhakkak yer tutucu yapılmalıdır. Yer tutucular kalıcı dişler çıkıncaya kadar diş boşluğunun kapanmamasını sağlar. 

Düşen Süt Dişinin Yerine Kalıcı Diş Çıkmazsa Ne Olur?

Bazen düşen dişlerin yerine daimi dişler çıkmayabilir. Dişin eksik olup olmadığını röntgen çekerek öğrenebilirsiniz. Bu durum doğumsal diş eksikliği, kalıcı dişin çıkacağı yerde diş eti kalınlığı veya dişin gömük kalması gibi nedenlere bağlı olabilmektedir.  Böyle bir durumda diş çene cerrahisi bölümüne gidilmeli ve orada nedenine göre bir tedavi uygulanmalıdır.


Çocuklarda Süt Dişi Nasıl Çekilir?

Genellikle süt dişleri doğası gereği bir hekime ihtiyaç olmadan kendiliğinden düşer. Bazı durumlarda kalıcı diş alttan gelmesine rağmen süt dişi hâlâ sağlam duruyorsa, kalıcı dişin düzgün çıkması için diş çekimi uygulanır. Böyle bir durumda 
çocukların diş hekimi korkusunun olmaması için ilk demeyimleri çok önemlidir. Bu konuda hekim ve aile oldukça hassas davranmalıdırlar. 
Hekim tarafından anestezi uygulanarak acısız bir şekilde diş çekimi uygulanır. Özellikle dijital anestezi ile bu sorun daha kolay bir şekilde atlatılmaktadır. 




2 yorum:

  1. Süt dişine dolgu ve kanal tedavisi konusunu merak ediyordum. Zamanında dişlere gereken önem verilmezse maalesef sonuç üzücü oluyor. Detaylı bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mevzu sağlık olunca zamanında tedbir almak önemli bir yer edinmekte. rica ederim umarım faydalı olur.

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.