Etkili Bir Hitabet (Konuşma) Nasıl Yapılır?





Etkili bir hitabet konuşma nasıl yapılır
Etkili hitabet ( konuşma) nasıl yapılır

Hitabet, kimi insanda doğuşdan gelen bir özellik olsa da kimi insanda da çalışma ve gayret ile elde edilen bir sanattır. Topluluk önünde etkili bir hitabet, pek çok kişinin isteyip de başaramadığı, düşünceden öteye geçemeyen bir hayaldir. Fakat bu düşünceyi gerçekleştirmek için öncelikle kişinin hitabetini telaffuzunu güçlendirmenin yollarını bulması gerekmektedir.
Bir avukat, bir vaiz, bir iş insanı veya bir politikacının toplum karşında başarılı olmasının altında etkili bir hitabete sahip olmaları yatmaktadır.

Hatip olmak, etkili bir hitabet sanatına sahip olmak isteyen kişinin evvela kendini bu konuda motive etmesi ve aşağıda anlatacağımız teknikleri uygulaması faydalı olacaktır.

Etkili Bir Hitabet (Konuşma) Nasıl Yapılır?


1 - Konu Seçimine Özen Gösterilmeli ve Hazırlık Yapılmalı


Öncelikle yapılacak konuyu eğer siz belirliyorsanız üzerinde çokca düşünüp iyi bir konu seçimi yapmalısınız. Konu hakkında kitap okuyun araştırma yapın.
Konuşmanızın akıcı ve fesih olması için öncelikle konuya hâkimiyetiniz olsun. Konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız o kadar kendinizden emin ve etkili bir konuşmanız olur. Elinizdeki bir kaç kağıt parçasına veya bir kitaba bağlı kalmayıp araştırma yapıp bilgileri harmanlayarak, cümleler arasında da yumuşak hoş geçişler yaparak konuşmanızı hazırlayın.

Ayrıca konu hakkında çokça araştırma yaparsanız takılma veya unutma gibi bir durum olduğunda, geniş bir bilgiye sahip olduğunuzdan, takıldığınız yerden başka bir yere veya mevzunun farklı bir bölümüne ustaca konuyu bağlayabilirsiniz.
Aksi taktirde bocalamak zorunda kalırsanız konuşmanın tesiride zayıflamış olacaktır.
Ayrıca kesinlikle telaffuzunu  ve manasını tam bilmediğiniz kelimeleri kullanmamaya dikkat ediniz.

2- İktibaslar Önemli

Konuşma metninin etkili ve dolu dolu olabilmesi için hazırlama aşamasında önemli kişilerin sözleri veya  şiirleri  ile konuşmanızı güçlendirin. İktibas ettiğiniz kişinin ismini belirtmek  konuşmanıza daha bir ciddiyet katması açısından önemli olacaktır.

3- Canlı Bir Şekilde  Ses Tonunuzu Ayarlayarak Konuşun

Etkili hitabet konuşma nasıl yapılır
Etkili bir konuşma nasıl yapılır?

Hatip olan kişi ses tonlamasıyla konuşma esnasında âdeta şahlanırcasına konuşmalı. Tabi Bağıra bağıra konuşmaktan bahsetmiyoruz. Orta bir ses tonu ile canlı ve akıcı bir şekilde,  vurgulamalara dikkat ederek konuşmalıdır. Anlatılan konunun duygu ve düşüncesine göre ses tonunda iniş çıkışlar olmalıdır.

Konuşmacı olan kişide çekingenliğin, sıkılmanın pekde hoş olamayacağını belirtmek isterim. Zaten sesi içine kaçmış bir konuşmacının ne kadar etkili olması beklenir ki ? Mıy mıy bir konuşma şekli ile takdir ederseniz ki anlatılmak istenilen konu, karşıya pek de geçmeyecektir.

4- Provanızı Yapın ve Mimik Çalışın
Etkili bir konuşma için, konu ile alakalı hüzünlü veya tebessüm etme gibi yüz mimiklerinizi ayna karşında çalışın. Konuşurken nasıl göründüğünüz önemlidir, bu nedenle kendinizde itici gördüğünüz mimiklerinizi düzeltebilirsiniz ve el  hareketlerinizi de çalışabilirsiniz.

5- Konuşma Hızınızı ve Konuşma Süresini Kontrol Altında Tutmalısınız

Konuşma esnasında ne çok hızlı nede uyuşuk bir biçimde dinleyiciyi bayacak şekilde konuşulmamalıdır. Ayrıca çok uzun bir konuşma yaparak dinleyicileri sıkmamaya da özen gösterilmelidir.

6- Heyecanınızı Bastırın

Heyecanlanmamak mümkün değildir. Fakat heyecanınızı yenmeye veya azaltmaya çalışın. Zira çok iyi bir hazırlık yaptığınızın, konu hakkında yeterli bilgiye de sahip olduğunuzun farkında olun, kendinizi motive edin ve kendinize güvenin. Zaten konuşma esnasında insanların sizi pür dikkat dinlediğini görünce kendinize olan güveniniz artacak ve daha da güzel konuşmaya başladığınızı fark edeceksiniz.
Yıllardır konuşma yapan bir çok kişinin bile ilk günkü heyecanla konuşmaya başladığını da unutmayalım. 

7- Konuşma Esnasında Dinleyenleri Gözlemleyin

Kişi konuşmasını yaparken dinleyicilerin konuşmayı ilgiyle dinleyip dinlemediğini gözlemlemelidir. Eğer dinleyiciler kafasını sağa sola çeviriyor, esneyip duruyorsa sizi pekte dinlemiyorlardır.
Bu noktada hemen konu ile alakalı güzel bir hikaye anlatarak veya konu ile alakalı sona sakladığınız güzel bir sözü söyleyerek tekrar dikkatlerini çekebilirsiniz.

8- Göz Teması Önemli

İkili veya topluluk konuşmalarında göz teması kurmak önemlidir. Topluluğa hitap ederken bu biraz zor olabilir. Konuşma yaptığınız büyük bir topluluk ise başınızı hafifçe sağdan sola ve soldan sağa çevirerek herkese bakıyormuş gibi yapmalısınız.

9- Kendinizi Övmeyin

Kişi konuşma esnasında kendinden biraz bahsedebilir, fakat çokca kendinden ve ailesinden bahsetmemelidir. Bazı konuşmalarda konuşmacı kendini veya ailesini dile getirerek bu konuda ne kadar iyi olduğunu dile getirmekte. Tabi hâliyle bu durumda kendini mükemmel göstermeye çalışarak itici bir duruma düşmektedir.

İnsanların size hayran kalması, sizin hakkınız da "çok samimi, içten bir konuşma yaptı" " ne güzel yalın bir dil ile konuştu" " çok güzel bir konuşmaydı tadı damağımızda kaldı" diyebilmeleri için bu anlattıklarımızın hepsi ayrı ayrı önem arz ediyor. Eksik yaptığınız durumda ise yaptığınız konuşmanın da etsikinin eksilebileceğini unutmayınız.

Bu yazı kişisel deneyimlerden yola çıkılarak hazırlanmıştır.
Sizler de konu ile ilgili soru, tecrübe  ve önerilerinizi yorum kısmında belirterek yazımıza katkıda bulunabilirsiniz. 





2 yorum:

  1. Etklili bir hitabet konuşma nasıl yapılır? Harika bir anlatım yapmışsınız.

    YanıtlaSil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.