Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı Beslenme Nasıl olmalıdır ? 


Hastalıklara zemin hazırlayan beslenmedeki yanlışlarımızdır. Bazen de bilgi sahibi olupta bildirilerimizle amel etmiyoruz. Oysa ki gerek kronik, gerek akut hastalıkların meydana gelmesinde beslenmenin önemli rolü vardır. Hastalık kapıyı çalmadan eldeki nimetin kıymetini bilinmelidir.  Sağlıklı beslenme de 5 gıda grubunun oluşturduğu bir beslenme programına sahip olunmalıdır. Süt, et, tahıl, sebze ve meyve bu grupların bulunduğu bir beslenme düzeni edilmelidir.  Ayrıca yenilen gıdanın tazeliğide bi okadar önemlidir. Peki sağlıklı beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyiz ?


Kahvaltı yapmak önemli
Sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır 


1- Kahvaltı Yapmak   

Vücut gece boyu  onarım ve yeni doku yapmakla enerjiyi tüketir. Sabah enerji depolarının dolması için kahvaltı şarttır. Aksi halde geceden yorgun olan vücut  halsizlik ve dikkat eksikliği gibi problemlerle karşılaşır.    

                            

2- Yemek Saatinde Aralıkları Dengelemek  Gerekir

 Yenilen yemek hafif ise 4 saat,  ağır bir yemekse en az 6 saatte hazım olunuyor. Bundan dolayı kişi acıkmadan yememeli. Acıktığını zannettiğinde durup bir düşünmeli gerçekten açmıyım yoksa bu bir duygusal açlıkmı diye kendine sormalı. Ancak çok güç harcanan işlerde ve çok  spor yapanlarda 4 saat ara  ile yemek yiyebilir. Tok karnına yemek  vücut sıhhatine zarar verir. Bu konuda bilgi almak isterseniz fazla yemek yemenin zararları yazıma göz atabilirsiniz.              

3- Mevsime Göre Beslenilmeli
Mevsimine göre beslenmek gerekir. Mevsimine göre beslenilmediği takdirde mevsimsel yorgunluk, halsizlik ve depresyon baş gösterir.                                                                            

4- Suni Ürünlerden  Uzak Durmalıyız

Suni   ( işlenmiş gıdalar)  ve helal olmayan gıdalar  insanlar üzerinde hem fiziki rahatsızlıklara  hemde ruhsal rahatsızlıklara sebep olmakta.Suni  gıdalar insan DNA sına hasar veriyor Böylelikle hastalıklara kapı açılıyor. Başta  kanser ve diyabet olmak üzere bir çok hastalığa sebep oluyor.                           

Değişmeyen ve  hepimizce malum bir bilgi olan 3 beyazı azaltmak, bu üç beyaz Un, tuz ve şekerdir.

5- Beyaz un Kullanımını azaltmak                      
Tavsiye edilen ekmek esmer undan yapılan, kepekli ekmek, çavdar ekmeği ve mayasız yapılan yufka ekmeğidir.                                             

6- Tuz Tüketimi  kontrollü olmalı                    
Tuzun fazla kullanımı zararlıdır ki tansiyonu yükseltir ve böbreklerde kalıcı hasar oluşturur.                                     
7-Şekeri azaltmak gerekir
Vücudun mineral dengesinin bozulmasına  sebep olur ki dönüşü zor hastalıklara yol açar. Un, tuz ve şekeri dengeli tükettiğimizde zararlı değildir. Eğer şekerli yiyeceklerden vazgeçmiyorsanız şeker ihtiyacını hurma, incir, kayısı gibi meyvelerinin  kurutulmuşunu tüketerek karşılayabilirsiniz. 





                                                                                                                                                     



      

5 yorum:

  1. sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır yazınız gayet güzel ve bilgilendirici olmuş bende bu başlığa benzer bir başlıkla bir yazı yazmıştı aşinayım yani biraz teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim .Evet yazınızı okumuştum çok güzel bir yazı olmuştu sizinde kaleminize yüreğinize sağlık

      Sil
  2. Hocam yaz gunleri birçok ürünü kendi bahcemizden emekle elde etmekteyiz sizinde bahsettiğiniz maddelere dikkat etmek gerek bundan sonra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir imkanınız olduğu için çok şanslısınız:)

      Sil
  3. Evet önceden büyüklerde görülebilen bir çok hastalıkların ne yazıkki artık çocuklarda da görülme oranı hızla yükseliyor. Sağlıklı nesiller için umarım artık ülke olarak bilinçleniriz. Değerli ve içten yorumunuz için teşşekkür ederim:)

    YanıtlaSil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.