Sağlıklı Uyku Nasıl Olmalıdır, Uykunun Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?


Sağlıklı bir uyku vücut onarımı ve yeni doku yapımı için gereklidir. Özellikle çocukların psikolojik ve biyolojik gelişimi için önemli bir etkendir. Bu kıymetli zaman dilimini doğru değerlendirmeliyiz. Uyku mecbur alınan bir ilaç gibi ihtiyaçtır. Böyle düşünüldüğünde sağlıklı, kaliteli bir uyku sağlıklı büyümekte ve sağlıklı zihin gelişimin de önemli bir yer edinmekte.

Zihnimizin yenilendiği ve rüya gördüğümüz evre REM evresidir. Rem evresi özellikle çocuklar için çok faydalıdır. Uykudayken salgılanan hormonlar çocukların zihinsel gelişimine büyük katkı sağlamakta. aktif uyku diye tabir edilen REM evresinde olan çocuklar uykusunda gülümser, uykuda gözleri hareket eder, sesler çıkarırlar. Bu durum çocuğun beynindeki bağları kuvvetlendirir.                                                                                                                                             

Sağlıklı Uyku Nasıl Olmalıdır, Uykunun Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

 Uyku Saatleri Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı uyku
Uykunun faydaları  ve sağlıklı  uyku saatleri 

6 saatten az uyuyan kişiler de bağışıklığın düşmesinden dolayı  soğuk algınlığına yatkınlık, ghrelin hormonu salgısı sonucu obeziteye yatkınlık  ve  beyindeki toksik atıklardan dolayı beynin  bulanıklaşması gibi rahatsızlıklar görülebilir.

 Sağlığımızı  korumak için melatonin hormonun en yüksek olduğu saatler 22:00 - 03:00 saatleri arasında uyumaya dikkat edilmelidir.  Saat 22:00 ve 03:00 arası uyku %200 verimlidir. Eğer ki kişi gece uyuyamamayı tercih ederse yada kendini geç saatlerde uyumaya alıştırmışsa  bu uykusuzluk zamanlarını saat 22:00 ile 03:00 arası tercih etmemelidir. Bu saatleri uykulu geçirmeye dikkat etmelidir. Uykuya geçmeden önce  teknolojik aletleri odamızda tutmamak sağlık için önemlidir. Muhakkak yatmadan 1 saat önce ailece dijital detoks yapılmalı.                      

Uyku Saatleri Yaşa Göre Nasıl Olmalıdır? 


Bebekler için 12 ile 18 saat

•Okul öncesi çocuklar için 10 ile 13saat

•İlkokul çocukları için 9 ile 11 saat

•Ergen çocuklar için  8 ile 10 saat

•Yetişkinler için 6 ile 8 saat arası
uyku yeterli olacaktır.


Gündüz Uykusunun Faydası Nedir?
Gündüz uykusunun faydası nedir
Öğle uykusunun faydaları nelerdir

Gündüz ise saat 12:00 ile 14:00 arasındaki uyku sağlığımız için verimlidir. Bu saatteki uyku % 400 faydalıdır.

California Üniversitesinde yapılan bir araştırmada gündüz uykusuna yatanların yani  bizim söylemimizle kaylûle, İspanyolların deyimiyle siesta yapanların problem çözme becerisinin arttığı, hafızanın kuvvetlendiği yönünde bilimsel kanıta varıldı.

Yine aynı şekilde Boston Globe'daki bir araştırmaya göre; öğle uykusu zeka gelişimine katkı sağlıyor, stresi azaltıyor,  Kalp krizi, diyabet, felç ve obezite riskini düşürüyor.  Kaylûle peygamber efendimizin sünnetidir ve bize tavsiyesidir.
                                                     
 Rahat Bir Uyku İçin Ne Şekilde Uyulmalıdır ? 
Sağlıklı uyku nasıl olmalıdır
Sağlıklı uyku saatleri nelerdir, ne şekilde yatmak faydalıdır?

 Uyuduğumuz  saatlere  dikkat etmekle beraber nasıl uyulması gerektiğide önemlidir. Rahat bir uyku için yanağımızı sağ avuç içine koyarak dizlerimizi de kendimize doğru çekerek uyumalıyız . Yani anne karnındaki hal üzere yatılmadır. Sağ avuç içi uyku sinyali gönderen enerjiye sahiptir. Bu enerji sayesinde uykuya geçiş kolaylaşacaktır. Dizleri kendimize çekip uyumak ise sırt ağrısı olanlar için faydalı olacaktır. Yatak seçiminde dikkat edilecek husus ise ne içine gömülecek kadar çok yumuşak nede sırt ağrılarına sebep olacak kadar sert olmamalıdır.                                                          
Uykunun Başlıca  Faydaları Nelerdir?
  
1- Hafızayı güçlendirir.

2-Konsantrasyonu yükseltir.

3-Bağışıklığı kuvvetlendirir.

4- Stresi azaltır.


5-Gün boyu dinç olmayı sağlar.

6-Çocuklarda boy uzaması için
faydalıdır.


7-Çocuklarda Zihinsel gelişim için 
çok önemlidir.

8-Yaşlanmayı geciktirir.

9-Doku onarımı sağlar.

10-açlık tokluk hormonları dengelenir.







12 yorum:

  1. Güzel bir paylaşım olmuş 😊

    YanıtlaSil
  2. sağlıklı uyku le ilgili tavsiyeler çok değerli keza uyumadığım zaman anlattığınız gibi ertesi gün benim için çok verimsiz ve kötü geçiyor bana 7-8 saat yeterli oluyor ama muhakkak gece 12 gibi uykuda olmak çok önemli bence de değerli paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet uyku saatlerinin geçirilmemesinin ne kadar önemli olduğunun farkında olmamıza rağmen maâlesef bazen ihmal edebiliyoruz. Değerli ve içten yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim saygılar.

      Sil
  3. Sağlıklı uyku konusunda harika bilgiler paylasmissiniz ama ben sağlıklı bir uykuya sahib degilim iş gereği bu konuda da çok muzdaribim elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız bazen işmiz gereği uyku vaktini geçirebiliyoruz. Teşekkür ederim

      Sil
  4. Evet ne yazık ki teknolojiyi dozunda kullanamamak hayatımıza negatif olarak etki ediyor.Dediğiniz gibi stres, algıda eksiklik gibi sonuçlar doğurabiliyor mâalesef. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Bana göre en iyi uyku yatsı namazından sonraki ve öğleden sonraki şekerlemedir. Allah razı olsun, gayet başarılı bir makale olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyku kalitesi için söylediğiniz saatler çok faydalı. Teşekkür ederim

      Sil
  6. Kaliteli uyku konusunda benim de problemim var. Önerilerinizi denemeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.