Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?


Zeytinyağı, zeytin ağacı
Zeytinyağının faydaları nelerdir


Zeytin ağacı insanlık tarihinde 6000 yıllık geçmişe sahip bir ağaçtır. Bu kıymetli ağaçtan elde edilen zeytinyağı ise sofralarımızda severek tükettiğimiz, birçok hastalıkta şifa etkisi olan tıbbi olarakta onaylanan mucizevi bir sıvıdır. Zeytinyağı hakkında Peygamber efendimiz şöyle buyuruyor."zeytinyağını yiyiniz ve yağlanınız, zeytinyağında yetmiş derde deva vardır." Zeytinyağı bazı rahatsızlıklar da takviye olarak kullanılmakta, bazı hastalıklarda da tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

 Kökeni Doğu Akdenizdir. Ülkemizde ege bölgesinde de oldukça yoğundur. Zeytinyağı E, A, D,K vitaminleri, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, aminoasit ve mineraller açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Vücudu hem içten hem dıştan besleme özelliğine sahiptir. Dünyanın en sağlıklı besinlerindendir. Peki zeytin yağı hangi hastalıklara şifa dağıtıyor?
Zeytinyağı
Zeytin yağının faydaları nelerdir? 

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? 


  • Beyin ve Zihin Sağlığı İçin Kullanılmalıdır.


Zeytinyağı sağlıklı hücreleri koruyarak zihinsel rahatsızlıklara, Alzheimer e karşı koruyucudur. Zeytinyağı çocuklarda zihinsel gelişim için çok faydalıdır, aynı zamanda içeriğindeki vitaminler çocukların kemik gelişimine büyük katkı sağlar. Çocukların muhakkak tüketmesi gerekir. Bebeklerde zeytinyağı ile göğsüne masaj yapmak soğuk algınlığına iyi gelecektir. Hırıltılı nefesi yumuşatır.

  • Cilt ve Saç Sağlığı İçin Zeytinyağı Kullanılmalıdır.

Zeytinyağı içeriğindeki E vitamini sayesinde cildi dış etkenlere karşı korur. Kışın sert havanın oluşturduğu tahrişten veya yazın güneş ışınlarının neden olduğu akne, cilt kuruluğu, cilt yaşlanması ve cilt iltihabı gibi diğer istenmeyen olası kötü etkilerden korur. Zeytinyağını püre haline getirilmiş avokado ile karıştırıp cildinize uygulayabilirsiniz. Saçta ise saç dibindeki kuruluktan oluşan kepeği önler. Saç derisine zeytinyağı ile yapılan masaj kuruluğun sebep olduğu kepeği giderir. Zeytinyağını saçınıza banyodan 15 dakika önce uygularsanız daha faydalı olacaktır.

  • Mide ve Bağırsak Sorunlarına Karşı Zeytinyağı Kullanılmalıdır.

Zeytinyağı
Zeytinyağının faydaları nelerdir 

 Zeytinyağı sindirime yardımcı olarak mide sorunlarına karşı savaşır. Her yemekte zeytinyağı kullanmanın ülser yaralarını %50 oranında tedavi ettiğine dair çalışmalar vakii. Zeytinyağı bağırsak hareketlerini düzeltmeye yardımcı olmakla beraber  Kalın bağırsaktaki hücreleri korur. Kabızlık sorunu yaşayanların her sabah bir tatlı kaşığı zeytin yağı tüketmesi faydalı olacaktır.
İlgili = Bağırsak florası bozulursa neler olur? 
  • Kalp ve Damar Rahatsızlıkları İçin Zeytinyağı Kullanılmalıdır. 

 Zeytinyağı ihtiva ettiği selenyum ile kalp damar rahatsızlıkları riskini azaltır. Damar sertliğine karşı etkili bir doğal ilaçtır,  kalp damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır.

  • Bağışıklığı Güçlendirir.   
Zeytinyağı içerdiği değerli yağ asitleri sayesinde bağışıklığı güçlendirir, bağırsak duvarını çepeçevre korumaya alır ve Otoimmün hastalıklarda faydalıdır. Karaciğerin temizlenmesini sağlar. 

İlgili = Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? 

 Zeytinyağı Nasıl  Muhafaza Edilmelidir?

Zeytinyağı uygun koşullarda muhafaza edilmezse erken bozulabilir ve vitamin kaybına uğrayabilir. Zeytinyağı ışıktan, havadan uzak tutulmalıdır.  sıcak olmayan serin mekanda ve mümkünse renkli cam şişelerde muhafaza edilmeli, eğer şeffaf cam kap kullanılırsa karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabına koyulmamalıdır.
100 gram zeytinyağı besin değeri
Kalori: 884              Sodyum: 2mg
Potasyum: 1mg         yağ: 100 gr
A vitamini: 0IU         
Kolesterol: 0            Kalsiyum: 1mg
Protein: 0g        Magnezyum:0mg
Demir: 0.6mg         D vitamini: 0 IU



Ayrıca zeytin yaprağının faydaları nelerdir Yazımızıda mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.  


14 yorum:

  1. Zeytin ve zeytinyagı en sevdigim gıda benim şahsım adıma tek başına hiçbişi olmasa bile otutur yerim zeytinyagını nasıl yersin diyenler olabilir belki ama yemekte ısrar ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzelmiş zeytin ve zeytinyağını yeme alışkanlığınız afiyet olsun,yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  2. Zeytinyağının muhafaza edilmesi de önemli bir konu. Bilgi paylaşımı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez elbette çok olağanüstü bir ben bir keresinde üretim yapan bir fabrikaya gitmiştim gerçekten zevkl araka izlemiştim aşamalarını saçlarda yüzde ciltte ve ayrıca gıda olarak türkeyip faydasını görüyoruz. Bu detaylı bilgiler için teşekkür ederi.z

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zeytinyağının faydaları çok fazla...zaman ayırıp yorup yaptığınız için ben teşekkür ederim

      Sil
  4. Ziyaretiniz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Zeytinyağı bedeni hem içeriden hem dışarıdan besleyen inanılmaz bir besin. Ege Bölgesi de zeytin alanı bol olan bir bölge. Dolayısıyla zeytinyağı da bolca bulunur. İzmir'de yaşıyorum ve bu konuda kendimi şanslı hissediyorum :) Çünkü zeytin de zeytin yağı da çok severim ve çok tüketirim. Burada doğal, katkısız olanlarını bulmak çok daha kolay oluyor.
    Detaylı paylaşımınız için çok teşekkürler. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir memlekettesiniz evet gerçekten bu konuda şanslısınız.yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Verdiğiniz bilgileride yazıma ekledim teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Hem tüketilmesi hem de vücudumuz için birçok yönden kullanılması yönüyle gerçekten mucize bir besin zeytinyağı. Zeytinyağına öyle alıştık ki, kızartma dışında diğer bitkisel yağları hiç kullanmıyoruz. Teşekkürler bu faydalı yazı için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok kıymetli bir besin , sağlıklı mutfaklarda muhakkak olması gerekir. Yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim

      Sil
  7. Zeytinyağı Canan Karatay'ın da dediği gibi adeta "anne sütü" gibi saf ve faydalı bir besin. Mutlaka herkes kullanmalı. Ben her zaman kullanıyorum. Siz de çok güzel anlatmışsınız faydalarını. Herkese tavsiye ediyoruz. Kullanın efendim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canan hocam çok güzel söylemiş gerçekten anne sütü gibi faydalı..yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.