Çocuğumun Boyu Nasıl Uzar, Boy Uzaması İçin Ne Yenmeli?



Çocukların boyu nasıl uzar


Boy uzaması, büyüme hormonu tarafından gerçekleşir. Bu nedenle büyüme hormonun düzgün işlemesi, görevlerini yerine getirmesi için dışardan yiyecekler ve sporla destek olunmalıdır. Boy uzunluğunun %80'i genetik ve %20 lik bir dilimi ise kişinin gayreti ile, beslenme ve uyku düzenine dikkat etmesi iledir.

Çocuğumun boyu Nasıl Uzar? 


Yapılan araştırmalarda fast food ağırlıklı beslenen ve geç saatlerde uyuyan çocuklarda boy uzamasının kötü yönde etkilendiği görüldü.

Boy uzamasını kötü yönde etkileyenler


• Genetik faktör

• Etnik köken

• Doğum ağırlığı

• Beslenme düzeni

• Uyku düzeni


• Yaşam tarzı ( egzersiz yapmamak)


Boy Uzaması İçin Bazı Tavsiyeler


1- Öncelikle vitamin değerlerine dikkat edilmeli, özellikle D vitamini, B12 vitamini, demir ve çinko vitamin düzeylerine dikkat edilmeli. Günlük 15 dakika kadar güneşlenmek faydalı olacaktır. 


2- Fazla kilolu olmamaya da dikkat edilmeli. Aşırı kilolu olunduğu takdirde büyüme mekanizması zarar görür. Fakat büyüme sürecinde olan bir çocuk doktor tavsiyesi olmadığı müddetçe diyet yapmamalıdır. 

3- Kontrollü egzersiz yapılmalı, abartılı yada hiç egzersiz yapmamak büyüme sürecini kötü etkiler. Sıçrayıcı tarzda voleybol, basketbol, yüzme, barfiks ve ip atlama gibi sporlar boy uzamasını destekler.


4- Düzenli uyku kalitesine sahip olunmalı. Büyüme çağındaki çocukların gece 22.00 da uyuması gerekir.

5- En önemli olan ise beslenmedir. Protein ağırlıklı, yağ ve karbonhidrat kontrollü bir beslenme programı olmalıdır.

Boy Uzaması İçin Ne Yenmeli ?


☆ Susam ve tahin içeriğinde bolca kalsiyum bulundurur. Onun için tahin ve susamı çocukların bolca tüketmesi gerekir.

☆ süt ve süt ürünlerinde kemik gelişimini destekleyen besin maddesi kalsiyum yüksek miktarda bulunur. Bu nedenle büyüme sürecini tamamlamamış çocuğa süt ve süt ürünleri bol bol verilmeli.

☆ Kemik suyu, balık ve tavukta bulunan aminoasitler kemik hücrelerini birbirine bağlar, dolasıyla kemik gelişimine katkı sağlar. Büyüme çağındaki çocuklar imkan dairesinde bol bol et ve kemik suyunu tüketmelidirler.

☆ Kuru yemişler, yerfıstığı, kabak çekirdeği ve badem gibi yemişler de bulunan çinko büyümeyi destekler. Ayrıca badem büyüme hormonu olan somatotropinin salgılanmasını arttırır. Büyüme sürecinde olan çocukların günlük bir avuç badem yemesi boy uzaması için faydalı olacaktır.

☆ İncir, hücre yenileme gibi muhteşem özelliğinden dolayı tüm vücut hücrelerini yenileyicidir. Dolasıyla İncir yemek  kemik hücreleri de yeniler büyümeye, boy uzamasına katkı sağlar. 

☆ Yumurta Boy uzamasına büyük ölçüde katkı sağlayan harika bir besindir. İçeriğinde A, D, E, B vitaminleri bulunur ki kemik gelişimi için iyi bir destekleyicidir.

☆ Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak ve karalahana gibi genelde yeşil yapraklı sebzeler içeriğinde D vitamini ihtiva eder bu ise kemik gelişimine olumlu katkı sağlar.

☆ Keçiboynuzu ve keçiboynuzu pekmezi içerisinde D vitamini, kalsiyum, potasyum ve fosfor bulundurur. Bu nedenle büyüme çağındaki çocukların hem zihinsel hem bedensel gelişimi için çok faydalıdır.






9 yorum:

  1. Küçük çocuğum için dikkatlice okudum bu güzel paylaşımınızı. Büyük bir kısmını uyguluyor olmamız sevindirici. Çokkkkk teşekkürler ☺️🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılanlarin büyük bir kısmını uygulamanız gerçekten sevindirici:) evladınıza sağlıklı bir ömür dilerim. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.😊

      Sil
  2. Kemik suyu, balık ve tavuk çocuk beslenmesinde çok önemli genlerde varsa uzun oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Ankarapostası öncelikle genler çok önemli ve devaminda da beslenme önemli bir yer edinmekte.

      Sil
  3. Evet çocuklar büyüme çağında şu an ve buradaki öneriler de yapılması gayet kolay önerilerden oluşuyor. Çoğuna dikkat ediyoruz ama bilmediğimi bazı güzel detaylar da yakaladım yazınızda, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Benim çocuk yemek konusunda biraz zayıf çok yemek ve kahvaltı seçiyor bir şekilde yedirmeye çalışıyoruz ama karışım tarzında ama ileride umarım büyük sıkıntılar yaşamaz teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boy uzamasının çoğu genetik yakınlığa bağlı olduğu için bi sorun çıkmayacaktır diye düşünüyorum. Çocuğunuza sağlıklı bir ömür dilerim :)

      Sil
    2. teşekkür ederim cümlemizinkine.

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.