Zerdeçalın Faydaları Nelerdir, Zerdeçal Nasıl Kullanılır?





Zerdeçalın faydaları nelerdir

Zerdeçal, eski çağlardan beri şifa amaçlı kullanılan muhteşem bir baharattır. Zerdeçalın etken maddesi olan curcumin anti - inflamatuar ve antioksidandır. Bağışıklığı güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmış özel bir baharattır. Olası  pek çok hastalığa karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Antioksidan ve anti-enflamatuar özelliği sayesinde hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlar.

Zerdeçal beyin ve beden sağlığı için mucizevi etkilere sahiptir. Hem bedensel rahatsızlıklarda hemde psikolojik ve nörolojik hastalıklar da olumlu etkileri vardır.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Güçlü bir İltihap gidericidir
Kronik inflamasyon, vücutta hasar oluşturucu alzheimer, kanser,safra kesesi ve kalp gibi hastalıklara neden olur. Zerdeçal ise güçlü bir anti-enflamatuar olması hasebiyle serbest radikalllerin vücuttan atılımını sağlar.
Zerdeçal ağız yoluyla alındığında kas ağrıları ve kemik iltihaplarına, romatizmaya olumlu bir şekilde etki edecektir. Toz ve kapsül olarak kullanılabilir.

Kansere karşı koruyucu etkisi vardır
Bilimsel olarak yapılan çalışmalarda zerdeçalın kansere karşı koruyucu bir etkiye sahip olması ve kanser hücrelerinin büyümesini engellediği görüldü. Ayrıca Bağışıklık sistemini destekleyerek bu tür hastalıklara karşı vücuda direnç verir.

Alzheimer riskini azaltır
Zerdeçal alzheimer gibi nörolojik hastalıklar da önleyici bir etkiye sahiptir. Özellikle çocuklar da bilişsel gelişim için müthiş bir destekleyicidir.

Depresyona karşı etkilidir
Yapılan araştırmalar zerdeçalın depresyona karşı büyük ölçüde etkili olduğunu gösterdi. Psikolojik rahatsızlığı olan kişilerin kontrollü bir şekilde kullanmasında fayda vardır.



Cildi gençleştirir ve yaşlanmayı geciktirir
Zerdeçalın hücre yenilemesine olumlu etkileri vardır. Zerdeçal içeriğinde bulunan vitaminler nedeniyle cildi yıpranmaya karşı korur ve yaşlanmayı geciktirir. Ayrıca zerdeçalın cilde faydaları ise şunlardır.
Akne oluşumunu engeller, cildi besler, cildi parlatır, oluşmuş sivilce lekelerini azaltır, göz altı morluklarını giderir. Sedef ve egzama gibi bazı ciddi cilt hastalıklarına da faydalıdır.

Kolesterol dengeleyicidir
Kan şekeri ve tansiyonun normal seviyelerde olaması için sağlıklı beslenme önceliklidir. Zerdeçal ise kolesterol seviyesini dengede tutarak olası kalp hastalıklarını engeller.

Sindirim sistemi için faydalıdır
Zerdeçal sindirim sistemi kaynaklı olan kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi sorunların çözümüne yardımcı olur. Fakat hassas mide sahiplerine önerilmez.

Kilo vermeye katkı sağlar
Toz zerdeçalı diyet zamanlarında yemeğinize, suyunuza ekleyerek tüketmenizin zayıflama sürecine katkısı azımsanmayacak derecede büyüktür.
Zerdeçal kan şekerini düzenler ve sindirim sorunlarını ortadan kaldırır. Diyet programlarında zerdeçal muhakkak tavsiye edilmektedir.

Karaciğer sağlığını korur
Antioksidan özelliğe sahip olan zerdeçal, karaciğeri, toksinlere karşı korur. Zerdeçal, vücuttaki toksinlerin azalmasını sağlayan enzimlerin üretimine destekleyicidir. Ayrıca Verem ve sarılığa karşı vücudu güçlendirir

Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Zerdeçalı her tür yemeğinize eser miktarda katarak kullanabilirsiniz.
Isı ile temas eden zerdeçal vücut için daha faydalıdır. Bu nedenle pişen yemeklere katılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca içerisindeki curcumin yağda çözünen bir maddedir bu nedenle içinde yağ olan yemeklere katılabilir veya yoğurtla yiyebilirsiniz. Emilimi artırıcı karabiber ile tüketimi de sağlık açısından etkilidir. 

Zerdeçalın Zararları Varmıdır?


Zerdeçalın zararları varmıdır
zerdeçalın zararları varmıdır

Zerdeçal, uzun süreli kullanımlarda ve doz aşımında bazı hastalıklarda zarar verici boyutta olabilir.

Zerdeçal, sindirim sorunlarına neden olabilir. Kusma, ülser gibi durumlar görülebilir.

Zerdeçal her ne kadar Karaciğer sağlığını koruyor olsa da karaciğer hastalarının kullanmadan önce doktorlarına danışmanları doğru olacaktır.

Yine aynı şekilde kalp hastalarının ve kanser tedavisi gören kişilerin zerdeçalı ne kadar kullanması gerektiğini hekimlerine danışmaları doğru olacaktır.

Kan sulandırıcı, Aspirin gibi ilaçlarla birlikte alınmamalıdır. Zira fazlası kanı sulandırabilir.
Kan inceltici olması hasebiyle özellikle cerrahi işlem öncesi tüketilmemelidir.

Böbrek hastalarının kullanmadan önce doktoruna danışmaları tedbir amaçlı doğru olacaktır.

100 Gram Zerdeçalın Besin Değerleri 
354 kalori
65 Gr karbonhidrat
8 gram protein
20 gram lif
1695 mg OMEGA 6 yağ asitleri
484 mg OMEGA 3 yağ asitleri
Ayrıca demir, potasyum, C vitamini bulunmaktadır. 

 Makro ve mikro besin öğesi ihtiyaçlarının  giderilmesinde etkilidir.
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme şekli için zerdeçal artık vazgeçilmez  olmalı, mutfaklarımızda baş köşede yer almadılar.

Zencefilin muhteşem faydaları yazımızıda okumanızı tavsiye ederiz





1 yorum:

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.