Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?



Çocuklarda ve bebeklerde ateş nasıl düşürülür
Çocuklarda ve bebeklerde ateş nasıl düşürülür?

Bebeklerde ateş yükselmesi  anne ve babaların ve özellikle de ilk defa çocuk sahibi olan annelerin en çok korktuğu, telâşlandığı bir durumdur. 
Ateşin yüksek derecede çıkması  hastalığın ciddi olduğunun bir göstergesi değildir.
Ateş, savunma mekanizmasının çalıştığının bir işaretidir. Ateş anında bebeğin elleri ayakları buz gibi olsada vücudu özellikle de alnı fazlaca sıcak olur.

Çocukların Ateşi Neden Çıkar?

Çocuklarda ateş genellikle idrar yollarında, bağırsak sisteminde, solunum yolunda bulunan  enfeksiyona bağlı olmaktadır. Ayrıca orta kulak iltihabına, zatürreye, menenjit ve romatizmal rahatsızlıklara da bağlı olabilmektedir. Bu nedenlerin dışında enfeksiyon kaynaklı olmayarak diş çıkarmaya veya yeni aşı olmaya da bağlı olabilmektedir. 

Peki çocuğun ateşinin yüksek çıkması durumunda doktora gidinceye kadar evde neler yapılmalıdır, çocuğun ateşi nasıl ölçülür ve kaç derece olmalıdır? 


Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Nasıl Ölçülür?

Eczaneden alacağız bir derce ile ateşi ölçmelisiniz. Elinizi alnına koyarak veya öperek ateş biraz anlaşılsa da gerçek değerleri anlamak mümkün değildir.
Ateş ölçümlerinde küçük bebeklerde en doğru sonuç makat bölgesinden elde edilir. 

2 yaşına kadar bebeklerin makat bölgelerinden ve 2 yaşından 4 yaşına kadar  koltuk altından, 4 yaş üzeri  çocuklar da ise koltuk altından, ağızdan ve kulaktan ölçülme önerilmektedir. 
Bu ölçümlerde koltuk altından 37.2°C makattan 38°C, kulaktan ve ağızdan 37.5°C dereceden yukarı olanlar yüksek ateş olarak kabul edilmektedir.
Çocuklarda  ve Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Çocuklarda ateş yükselince ne yapılmalıdır
Bebeklerde ve çocuklarda ateş nasıl ölçülür?

• Bebeğin odasını, bulunduğu ortamı serin tutmaya özen gösterin. Oda ısısı 21°C ile 22°C olmalı.

• Kalın giysiler giydirmeyin ince kıyafetler olmasına dikkat ediniz.

• Ara ara soğuğa yakın ılık su ile ıslatılmış bir bezle koltuk altı, diz kapağı iç kısmı, eklem bölgeleri ve alnını serinletin. 


• Yaklaşık yarım saat sonra çocuğun ateşi hala devam ediyorsa ılık bir duş yaptırın. Duştan sonra ince bol bir pijama giydirebilirsiniz.
(Kesinlikle ıslak havluya sarma veya soğuk banyo yaptırmak gibi uygulamalar yapmayınız.)

• Çocuğa daha önce doktorun uygun gördüğü parasetamol veya ibuprofen içeren ateş düşürücü şurup veya fitil verebilirsiniz.

Dikkat: Özellikle 6 aydan küçük bebeklere kesinlikle doktor tavsiyesi dışında ilaç vermeyiniz. 

• Ateş düşürücü ilaçların etkisi geçince 2 saat sonra tekrar ateş yükselmesi durumunda ateş düşürücü ilaç dozunu tekrarlayabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Acil Doktora Gidilmelidir?

▪︎ 3 ve 4 ay altı henüz küçük bir bebekse
▪︎Ateşli olduğu halde sürekli uyumak istiyorsa
▪︎ Burun içi temiz olmasına rağmen nefes alıp vermede zorlanma güçlük yaşıyorsa
▪︎ Emmek istemiyorsa, hiç bir şey yemiyorsa
Not: Bebek yemek istemediği halde yeme içmeye zorlanmamalıdır.
▪︎ Ateşe eşlik eden kusma ve ishal varsa
▪︎ Davranışları tuhaflaşırsa
▪︎ Ciltte döküntüler  görülürse
▪︎ Boyun kısmında sertleşme olursa
▪︎ Özellikle daha önce havale geçirmişse
▪︎Bıngıldağında kabarıklık ve atma varsa
▪︎ Ara ara ateşi düştüğünde bile huzursuz oluyorsa 
▪︎ 2 yaşından küçük bebeklerde 24 saat, 2 yaşından büyük çocuklar için 72 saat süren ateşli durumlarda vakit kaybetmeden biran önce doktora veya en yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. 

Hangi Durumlarda Panik Yapılmamalıdır?

Eğer çocuğuz ateşli olduğu halde uykulu durmuyor uyanık, bir şeyler yiyebiliyor, hareketli, oyun oynuyor birşeylerle uğraşabiliyor ve nefes almakta da zorluk çekmiyorsa paniğede gerek yok, korkmayınız. Ama yinede ateşi düşmezse tedbir amaçlı bir uzmana gitmenizde fayda var.

Yazı içeriği bilgi amaçlı olup tanı ve tedavi amaçlı değildir. Mutlaka bir uzman doktora gidilmesi sağlık açısından doğru olacaktır. 




 


2 yorum:

  1. Bebekli ve çocuklu aileler için çok güzel bir paylaşım olmuş ateş düşürme önerileri bazılarını biliyorduk ama daha fazla bilgi sahibi olduk teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet özellikle ilk anne ve baba olanların faydalanacağı bir yazı oldu.Ben teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.