Egzama İçin Etkili Yağlar, Egzamaya İyi gelen Yağlar Nelerdir?


Egzama için etkili 10 yağ, egzamaya iyi gelen yaglar nelerdir
Egzamaya İyi Gelen Yağlar 
   
Egzama, ciltte kuruluk, deride kabarcıklar ve şiddetli kaşıntı ile kendini gösteren kişiyi muzdarip eden bir tür deri hastalığıdır.

 Egzama dış faktörlere bağlı olabileceği gibi kalıtsal olarak da ortaya çıkmaktadır. Kronik egzamada hastalığı tetikleyen stres, cildi tahriş eden ürünler ve domates gibi asit barındıran besinlerden uzak durarak önlem alınabilir.

 Akut egzamada ise medikal tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. 
Egzamanın kesin sonuç veren henüz bir tedavisi yoktur. Egzamalı bölgeyi nemli tutmak egzama semptomlarını hafifletmekte önemlidir. Bu nedenle
egzama semptomlarını hafifletmek adına bitkisel yağlardan yararlanabilirsiniz.

Egzama İçin Etkili Yağlar, Egzamaya İyi Gelen Yağlar Nelerdir?


1- Çay Ağacı Yağı 
Çay ağacı yağı anti-enflamatuar    (iltihap azaltıcı) antifungal ve antioksidan olması hasebiyle  bir çok cilt rahatsızlıklarında faydalıdır. Başta akne ve yara izlerinde oldukça etkilidir. 
Çay ağacı yağı cilde tek başına uygulanmamalıdır. Tatlı badem yağı ile seyreltebilirsiniz.

2- Limon Yağı 
Limon yağı antiseptik özelliği nedeniyle egzamanın sebep olduğu kaşıntıyı gidermede etkilidir. Bu nedenle egzama semptomlarını azaltmada kullanılmaktadır. Ayrıca egzama nedeniyle oluşabilecek enfeksiyonları da önlemektedir. 

3- Sardunya Yağı 
İltihaplanan ciltte ortaya çıkan rahatsızlığı gidermek, cildi yatıştırmak ve rahatlamak için kullanılmaktadır. Büzücü, kanamayı durduran ve antiseptik özelliği nedeniyle egzama tedavisinde cilt kuruluğunu gidermede etkili yağlardandır. 
Banyo suyuna bir kaç damla ekleyin 10,15 dakika kadar etki etmesi için suda bekleyin.

4- Kayısı Çekirdeği Yağı 
Kayısı çekirdeği yağı cilt tarafından kolayca emilir. Özellikle hassas, kuru ciltler ve egzamanın sebep olduğu kaşıntıyı gidermede etkilidir. İçeriğinde bulunan doymuş yağlar sayesinde cildi onarır ve besler. 

5- Çörek Otu Yağı 
Olası mikroplara karşı cildi koruyucu etkiye sahiptir. Egzamanın sebep olduğu cilt yaralarının iyileşmesine destek olur. Çörek otu yağının cilde olan faydalarını detaylı okumak isterseniz buradan okuyabilirsiniz. 

6-  Ardıç Yağı 
Ardıç yağı içeriğinde barındırdığı polifonel, flavonoidler ve antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin ciltte oluşturduğu deformasyonu giderir, cildi onarır besler. 
Ardıç yağı egzamadan dolayı ortaya çıkan şişlik ve iltihabın azalmasında kullanılmaktadır. Zeytinyağı ile birebir ölçü olarak seyreltip cilde masaj yaparak uygulayabilirsiniz. 

7- Papatya Yağı 
Papatya yağının cilt üzerindeki etkileri oldukça fazladır. 
Cildi nemlendirici etkisi olan papatya yağı egzamadan dolayı ortaya çıkan ve kişiyi muzdarip eden kaşıntıyı gidermede etkilidir. 
Anti-enflamatuar içeriğe sahip olan bu muhteşem yağ egzamanın sebep olduğu enfeksiyonları önleyici ve tedavi edici etkisi bulunmaktadır. 
Taşıyıcı  yağlar ile seyreltip kullanmak daha doğru olacaktır. Hindistancevizi yağı ile seyreltebilirsiniz. 

8- Lavanta Yağı 
Atopik dermatit de etkili olan bu yağın faydası anti-enflamatuar ve antimikrobiyal olmasından mütevellitdir. Zira bu özelliği sayesinde egzamanın sebep olduğu ciltte oluşan yangı, kızarıklık ve kaşıntıyı giderici etkisi bulunmaktadır. Saçta oluşan egzama için maske yapılarak kullanılması tavsiye edilmektedir. 

9- Jojoba Yağı 
Genellikle iltihaplı egzama türünde kullanılan ve egzamadan dolayı  ortaya çıkan kaşıntı ve kuruluğu gidermede etkili olarak kullanılmaktadır. Egzama semptomları hafifletmeye büyük faydası vardır.  Cildin derinine nemin nüfus etmesini ve egzama bölgelerini nemlendirerek cildin iyileşmesini destekler.

10- Bergamot Yağı 
Bergamot yağı dermatit, sedef, cilt lekeleri ve egzama gibi bir çok cilt rahatsızlıklarına iyi gelen yağlardandır. Sebum salgısını ( cildi koruyan salgıyı) dengeleme ve cildi sakinleştirme etkisi vardır. Ayrıca egzamadan kaynaklı ciltte oluşan iltihaplanma ile mücadele eder.
Bergamot yağında bulunan organik kimyasal bileşenler nedeniyle güneş ışınlarının etkisi ile cilde zararı olabileceğinden Bergamot yağını kullandıktan sonra güneşe çıkılmamalıdır. Gece kullanımı tercih edilmelidir . 

Not: Yağların doğal ve güvenilir olanlarını almaya dikkat ediniz. Uçucu yağları kullanırken taşıyıcı özelliği olan yağlar ile seyreltip kullanınız. 

Yağları kullanmadan önce elinizin bilek kısmına yada dirsek iç bölgesine bir miktar deneyin ve kaşıntı, kızarıklık,  kabarcık gibi  alerjik  her hangi bir reaksiyon görmediğinizde yağı kullanabilirsiniz.  Cildi hassas olan bireylerin bu yağları kullanmadan önce bir dermatoloğa danışmaları önerilir. 









1 yorum:

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.