Uykusuzluğa Ne İyi Gelir, Uykusuzluğa İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?



uyku getiren bitki çayları nelerdir
Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler nelerdir?

Uykusuzluk, günümüzde artan bir rahatsızlık olarak ortaya çıkmaktadır. Uykusuz gecelerde bir sağa bir sola döneriz fakat bir türlü o uyku gelmez ve malesef anlarız ki uykusuz saatler bizi beklemektedir.
Oysaki beyin ve vücut işleminin sağlıklı olması için sağlıklı bir uyku şarttır.

Kronik uykusuzluk da ilk evvela uykusuzluğa sebep olan altta yatan bir sağlık sorunu varsa tedavi edilmelidir. Akut uykusuzluk da ise sağlıklı bir beslenme düzeni ve gevşeme egzersizleri ile tedavi mümkün olabilmektedir.

Uyku ilaçlarını uzun dönem kullanmanın insan vücuduna verdiği zararları da göz önünde bulundurmak gerekir. Böyle bir durumda doğanın bizlere sunduğu muhteşem bitkilerden faydalanmak yerinde olacaktır. Tarih boyunca bitki çayları sakinleştirici ve gevşetici özelikleri sayesinde uykusuzluk çekenlerin tercih ettiği devalardan biri olmuştur.

Peki uykusuzluk neden olur, uykusuzluğa ne iyi gelir, uykusuzluğa iyi gelen bitkiler nelerdir?

Uykusuzluk Neden Olur, Neden Uyuyamayız?
Uykusuzluk nedeni kişiye göre değişmekle beraber ana kaynak duygusallık, öfke, endişe, anksiyete ve stres olarak kendini gösterir. En ufak sorunlar bile gece duygu dünyasında büyüdükçe büyür ve kişiyi uyutmaz, uyku kalitesi diye bir şey kalmaz. Gece kaliteli bir uyku uyayamayan kişi sabah ise yorgun ve bitkin bir halde uyanır ki bu da günlük hayata adaptasyonu bozacaktır. Başlıca uykusuzluk nedenlerini şöyle sıralayabiliriz...

• Beyin ile ilgili sağlık sorunları
• Kullanılan ağır ilaçlar
• Psikolojik sorunlar
• Huzursuz bacak sendromu
• Troit hastalığı
• Stres, kaygı
• Uyumadan evvel fazla ve karışık yemek
• Fazla kafein tüketimi
• Alerjik rahatsızlıklar
Uykusuzluğun en büyük sebeplerinden biri olan stresi yönetebilmek ve stresle başa çıkma yolları nelerdir, yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Uykusuzluğa Ne  İyi Gelir, Uykusuzluğa İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?


1- Biberiye
Biberiye içeriğinde bir çok fitokimyasallar barındırır. Yapılan çalışmalarda da biberiyenin GABAA reseptörlerini uyararak uykuyu artırdığı görüldü.
Gece uyumadan önce 1 fincan biberiye çayı içmek uykuya rahat dalmanızı sağlayacaktır.

2- Papatya
Anksiyete bozukluğu bulunan bir gruba yapılan klinik çalışmada papatyanın içeriğinde bulunan apigenin sayesinde uykuya geçiş süresinde ortaya çıkan stres ve anksiyete gibi psikolojik sorunları engellediği ve uykuyu iyileştirdiği bilinmektedir. Ayrıca yaşlı bir grup üzerinde yapılan bir çalışmada ise günlük papatya özü kullananların kullanmayanlara göre uykuya dalma sürecinde daha iyi oldukları gözlemlendi.
Kaliteli bir uyku için gece uyumadan önce 1-2 fincan papatya çayı içebilirsiniz. 

3- Kediotu Kökü
Kediotu uzun yıllar stres, baş ağrısı ve uykusuzluğu tedavide kullanılmış bir bitkidir. Yapılan çalışmalar da kediotu kökünün uykuya geçişi kolaylaştırdığı görülmüştür.
Uyku sorunları yaşıyan bir grup üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda katılımcıların % 89 da uykuya geçiş süresinde iyileşme görüldü. Kediotu kökünün uzun dönem kullanımları hakkında bilgi bulunmamaktadır bu nedenle ara ara uykusuzluk çekildiğinde tüketilmesi doğru olacaktır.
Kurutulmuş kedi otunu yatmadan 40-45 dakika önce içebilirsiniz.

4- Çarkıfelek Çiçeği (Passiflora)
Bir diğer adı da tutku çiçeği olan çarkıfelek bitkisi, geleneksel olarak uyku kalitesini iyileştirmek, uykuya geçişi kolaylaştırmak ve stresi azaltmak amaçlı kullanılmıştır. Yatıştırıcı özelliği sayesinde bazı uyku ilaçlarında da kullanılmaktadır.
Bir bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş çarkıfelek çiçeği ekleyip demlenmesini sağlayın. 10 dakika sonra içebilirsiniz. Uyumadan 2 saat önce içilebilir.

5- Menekşe Yağı
menekşe yağı nasıl kullanılır
menekşe yağının uykuya etkisi

Uyumadan 10 dakika önce burun deliğinin hemen altına birer damla seyreltilmiş menekşe yağı damlatmanın uykuya dalmayı kolaylaştırdığı ve uyku kalitesini yükselttiği bilinmektedir. 
Menekşe yağını birebir ölçü ile hindistan cevizi yağı veya zeytin yağı ile seyrelterek kullanabilirsiniz. Ayrıca daha rahat uykuya dalmak için uyuduğunuz odada menekşe yağının kokusunu yayabilirsiniz. 

6- Manolya Kabuğu
Manolya kabuğu çayı uzun yıllar Çin tıbbında endişe ve sinirsel rahatsızlıklarda yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. 2012 yılında yapılan araştırmalarda manolya kabuğundaki etken maddelerin uykuyu artırdığı ,stresi hafiflettiği ve içeriğindeki honokiol gibi çok kıymetli bir bileşen nedeniyle uykuya geçişi kolaylaştırdığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle bütün dünyada uykusuzluk için tercih edilen bir bitkidir.

7- Yasemin 
2005 yıllında yapılan bir çalışmada yasemin çiçeğinin otonom sinir sistemi ve ruh sağlığı üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Yatıştırıcı özelliği sayesinde uykuya geçişi kolaylaştırır ve gece boyu kaliteli bir uyku sağlar. Ayrıca uyuduğunuz odada lavanta kokusu ve yasemin çiçeği kokusunu yaymanızda da fayda olacaktır.

8- Lavanta
Yapılan çalışmalar uykudan 25 dakika evvel lavanta yağını koklamanın veya lavanta çayını içmenin uykuya dalma sürecinde faydalı olduğunu göstermiştir. Stres ve depresyon gibi uyumayı zorlaştıran etkenlerle savaştığı kanıtlanmıştır.

9- Sarı Kantaron (St.John's Wort)
FDA tarafından onaylanan muhteşem bir bitki olan sarı kantaron doğal bir anti depresandır. Ayrıca tüm dünyada uykusuzluk sorunlarında kullanılmaktadır. Fakat kronik hastalığı olan kişilerin kullanmadan evvel doktora danışmaları tavsiye edilir.

Dikkat: Sarı kantaron (St.John's Wort) bitkisinin çayını kemoterapi ilacı, kalp ilacı ve tansiyon ilacı kullananlar içmemelidir.




4 yorum:

  1. Uykusuzluğa ne iyi gelir öğrendiğim iyi oldu.

    YanıtlaSil
  2. Bunlar çok güzel tavsiyeler annemde de biraz uyku problemi var kendisine akşam tekrardan yazınızı okuyacağım çok faydasını göreceğiz umarım çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı begenmenize sevindim, umarım annenize faydalı olur :) Ben teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.