Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir, Kansızlık Belirtileri Nelerdir?


Kansızlığa İyi Gelen yiyecekler
Kansızlığa İyi Gelen yiyecekler nelerdir, kansızlık belirtileri nelerdir?

Anemi Neden olur? 

Anemi üç ana sebebe mebni ortaya çıkmaktadır. Vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretilememesi, kan kaybı veya kırmızı kan hücrelerinin büyük ölçüde yıkımından kaynaklanmaktadır.
Bu ise B12 vitamini ve Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi bazen de bu durum kalıtsal olarak veya bazı hastalıklardan dolayı da görülebilmektedir. 

Anemi nedir? 

Kansızlık, (anemi)  kandaki hemoglobin miktarının eksik olmasından veya alyuvar sayısının azalmasından kaynaklı yaşanan bir rahatsızlıktır.
Demir açısından zengin bir protein olan (hemoglobin) doku ve organlara oksijen taşıma görevini yapmaktadır. Bu protein vücuda alyuvar (kan hücreleri) tarafından taşınır. Demir, hemoglobin için en önemli bileşendir.

 Demir eksikliği sonucunda hemoglobin üretilemez hale gelir. Eğer bu protein yani hemoglobin eksik ise vücuttaki doku ve organlara gereken oksijen taşınamaz ve bu durumda vücut zorlanmaya başlar ve bazı sorunlarla karşı karşıya kalır. Peki bu sorunlar nelerdir,  kansızlık belirtileri nelerdir? Ne yapılmalı?

Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir,  Kansızlık Belirtileri Nelerdir ?

Kansızlık Belirtileri Nelerdir


Kanın vücutta eksikliği durumunda
Nefes darlığı 
Sinirlilik
Solgun yüz
Sık sık tekrar eden baş ağrıları
Baş dönmesi 
El ve ayak üşümesi
Kalpte çarpıntı veya düzensizlik
Gün içinde halsizlik, yorgunluk
Uykusuzluk
Algıda düşüş, konsantrasyon eksikliği
Depresif ruh hali
Dudak çatlaması
Huzursuz bacak sendromu
Saçlarda güçsüzlük incelme ve dökülme gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır. 

Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler 


Kırmızı Et- Karaciğer - Deniz Ürünleri- Kümes Hayvanları 

100 gram kırmızı et, yaklaşık 2,7 mg demir içermektedir. 
Günlük ortalama 100 ila 120 gram arası et ve sakatat tüketimi sağlık açısından önemlidir.  Demirden zengin olan et ve sakatatlar demir eksikliğine bağlı kansızlığı azaltmada oldukça faydalıdır.

Özellikle karaciğer demir bakımından ve B12 vitamininden  zengin bir Sakatat türüdür.  Bu nedenle kolesterol sorunu bulunmayan kişilerin karaciğer yemeleri fayda sağlayacaktır.
Yine aynı şekilde kümes hayvanları ile uskumru, alabalık ve ton balığı gibi deniz ürünleride demir eksikliğini gidermeye yardımcı olur.


Kabak Çekirdeği 
100 gram kabak çekirdeği 9 mg demir içerir. Bir avuç çekirdek ise 10 gramdır. Kabak çekirdeğindeki yüksek demir kansızlığı gidermede büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca magnezyum, çinko, B, E ve potasyum içerdiği için de kansızlığın neden olduğu halsizliği de ortadan kaldırır.

Çörek Otu 
Anemiye iyi geldiği bilinen çörek otu içerisinde yüksek miktarda demir, selenyum ve folat gibi bir çok vitamin ve mineral barındırır. Bu nedenle demire bağlı anemik durumlarda çörek otunu tercih edebilirsiniz. 
Çörek otu ve çörek otu yağı hakkında detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz buradan yazımızı okuyabilirsiniz. 

Pancar
Anemiye karşı koruyucu ve kansızlığı azaltmada oldukça etkili bir sebze olan pancar, demir, magnezyum, bakır, fosfor ve B12 vitamininden zengindir. 
Hemoglobin düzeylerinin korunmasına  fayda sağlar.

Ispanak
Kan hücreleri için gerekli olan demirden zengin, kış aylarının şifa kaynağı ıspanağı muhakkak tüketmek gerekir. Demir emilimi için ıspanağı pişirilmiş halde ve yanına C vitamini ekleyerek tüketmek doğru olacaktır.  
Burada dikkat edilecek husus ıspanak pişirilme süresinden itibaren en geç bir saat içinde yenmelidir.

Tahin
Kalsium, fosfor, selenyum, bakır ve en önemlisi yüksek miktarda demir içermektedir.  Bu nedenle anemisi olan bir kişinin günde 3 tatlı kaşığı  tahin yemesi tavsiye edilir. 

Yumurta
Yumurta bağışıklığı güçlendirir ve ihtiva ettiği demir nedeniyle kansızlığa iyi gelen yiyeceklerdendir. Günlük bir yumurta tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

Kuru Yemişler 
Demir içerikleri yüksek olan ceviz, fındık ve kuru üzümü  günlük besleme programınıza muhakkak dahil etmelisiniz. Bu yemişler sayesinde vücudun direnci artar ve anemiye karşı vücut korunur. Ayrıca kansızlığa iyi gelen bir diğer kuru meyve ise hurmadır. Hurmanın içersinde yüksek miktarda demir bulunmaktadır.  Günlük 3 adet tüketmeniz halinde kansızlığın azaldığını fark edeceksiniz. 

Okumak isterseniz hurmanın muhteşem faydalarını da buradan okuyabilirsiniz. 

Kırmızı Kore Ginseng 
(panax ginseng)
Asya tıbbında kansızlığın tedavisinde etkili bir rol oynayan ginseng, bağışıklığı güçlendirir. Aneminin sebep olduğu halsizliğe iyi gelmektedir.

Siyah Kuru Üzüm ve Üzüm Pekmezi
Pekmezin her türlüsü kansızlığa iyi gelmektedir. Siyah kuru üzüm ve kuru üzüm pekmezi demir, kalsiyum, potasyum ve fosfor içerir.  20 gram pekmezde ortalama 2 mg demir bulunmaktadır.  Kansızlık çekenlerin günlük en az 21 kuru üzüm veya 2 yemek kaşığı pekmez tüketmeleri önerilir. 
 
Keçi boynuzu ve keçiboynuzu pekmezi
Aynı şekilde keçi boynuzu ve keçiboynuzu pekmezide yüksek oranda Demir içerir. Kansızlığa iyi gelen kıymetli bir besindir. Günde 2 yemek kaşığı keçi boyunuzu pekmezi yenmesi tavsiye edilir. 

Baklagiller 
Kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasında önemli bir yer tutan mercimek, barbunya, börülce, nohut ve kuru fasulye demir yönünden zengin besinlerdir. Alyuvar sayısını artırır. Haftalık yemek programına dahil edilmelidir. 

Ayrıca bitkisel destek olarak aslan pençesi ve ısırgan otu çaylarını da kansızlığın azaltılmasında tüketebilirsiniz. 

Not
Yüksek kolesterol hastaları et ve karaciğer gibi besinleri kontrollü tüketmeleri gerekir. 

Anemik bir kişinin doktorun uygun gördüğü tedaviyi uygulaması ve bunun yanı sıra bu yiyecekleri beslenme programına dahil etmesi doğru olacaktır. 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.