Kekik Yağının Faydaları Nelerdir, Kekik Yağı Nasıl Kullanılır, Kekik Yağını Kimler Kullanmamalıdır?

Kekik yağının faydaları nelerdir, kekik yağı nasıl kullanılır,  kekik yağını kimler Kullanmamalıdır?
Kekik yağının faydaları nelerdir, Kekik yağı nasıl kullanılır,  kekik yağını kimler Kullanmamalıdır?

Kekik, insan sağlığına çokca faydası olan, ilaç sektöründe de kullanılan çok şifalı bir bitkidir.
Ülkemizde Antalya ve Denizli'de daha sık yetişen kekik,  Roma imparatorluğun da cilt güzelliğinde ve bazı ciddi hastalıkların iyileşmesinde kullanıldığı bilinmektedir.

Kekik, besin değeri çok yüksek şifalı bir bitkidir. Anti-enflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan etkileri bulunan kekik yağı kanser tedavisine yardımcı, kadınlarda oluşan hormonal hastalıkların giderilmesinde etkili, bağırsak enfeksiyonlarını izale edici, ciltte oluşan problemlere ve daha bir çok rahatsızlığın izale edilmesine yardımcı olan harika bir bitkidir.

Kekik Yağının Faydaları Nelerdir, Kekik Yağı Nasıl Kullanılır? Kekik Yağını Kimler Kullanmamalıdır ?


Kekik Yağının Faydaları Nelerdir?


▪︎ Kekik ve kekik yağının Kanser tedavisine yardımcı olabileceğine dair yeni çalışmalar mevcuttur. Kanser hücrelerinin daha geniş alana yayılmasının önüne geçmektedir. İhtiva ettiği oleanolik asit, beta-sitosterol, ursolik asit, lutein ve özellikle de karvakrol nedeniyle kanser hücrelerinin oluşumunu engellendiği görüldü.

Dikkat: Bu konu hakkındaki araştırmalar henüz yolun başında olduğu için muhakkak doktorunuza danışmalı ve gerek görülürse doğru dozda kullanımı tercih edilmelidir.

▪︎ Kekik ve kekik yağı kalbi koruyucu, tansiyonu dengeleyici ve ateroskleroz (damar sertliği) probleminin ilerlemesini yavaşlatıcı özelliğe sahiptir.
Başta kalp krizi olmak üzere daha pek çok kalp rahatsızlıklarının önüne geçmektedir.

▪︎ Bağışıklık sistemini güçlendiren harika bir bitkidir. Kekik bir çok vitamin ve mineral barındırır ki, bu içeriği nedeniyle  grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma riskini minimalize eder.

▪︎ (Dispraksi) Gelişimsel kordinasyon bozukluğunda etkilidir. Nörolojik bir rahatsızlık olan hareket kısıtlama probleminin tedavisinde kekik yağı kullanılabilir.

DİKKAT: Çocuklarda kekik yağı kullanımı tehlikeli olabilir. Bu nedenle kullanacak olanlar bu konu hakkında geniş bir araştırma yapmalı ve doktoruna danışmalıdır. 

▪︎ Doğal etkili bir antibiyotiktir. Kekik yağı, içeriğinde ihtiva ettiği karvakrol adlı madde sayesinde antimikrobiyal özelliğe sahiptir.
Yapılan çalışmalarda kekik yağının, bazı antibiyotikler kadar etkisinin güçlü olduğu görüldü. Candida da ve vajinal mantar enfeksiyonlarında etkili olduğu gibi cerrahi işlem sonrası iltihabi bir durumun oluşmaması için de yaralara yüzeysel uygulayabilirsiniz.

▪︎ Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelmektedir. Midede oluşan gaz, şişkinlik, hazımsızlık ve kramplara iyi gelmektedir. Ayrıca sindirim kanallarındaki tıkanıklığı giderir, toksinleri vucüttan uzaklaştırır.

▪︎ Adet sancısı ve adet düzensizliğine iyi gelmektedir. Kekik çayını veya yağını erken menopoz problemlerine karşı koruyucu olarak, adet dönemine bir hafta 10 gün kala günde bir fincan kekik çayı içebilirsiniz veya 1 bardak suya bir iki damla kekik yağı damlatıp içebilirsiniz. Böylelikle günü geldiğinde, vaktinde adet olmanız kolaylaşacaktır.

▪︎ Kekik özellikle gece körlüğüne karşı koruyucu etkiye sahiptir. Pek çok göz rahatsızlıklarını da önlemek amacıyla tüketilebilir.

▪︎ Tam bir antioksidan olan kekik yağı cilt üzerinde de muhteşem etkilere sahiptir. Ciltte oluşan çatlak, yara, sivilce, su çiçeği, kızamık izlerini giderir. Özellikle egzamaya iyi gelen öncü bitkilerdendir. Ayrıca ciltte oluşan erken yaşlanmayı en aza indirmektedir.

▪︎ Saç derisini dezenfekte ederek saçta oluşan kepeği, saç dökülmesini ve saçkıran gibi bir çok saç hastalığını tedavi edici özelliği vardır.

Kekik yağının faydalarını sırayla saymak gerekirse;

Kekik yağının faydaları nelerdir?

1- Kemik ağrılarını dindirir.
2- Yorgunluğu alır.
3- Horlama sorununa iyi gelir.
4- Ağız içi problemlerle iyi gelir.
5- Ciltte oluşan akne ve yara izlerine iyi gelir.
6- Solunum sıkıntısı için faydalıdır.
7- Adet sancısını giderir.
8- Vajinal mantara iyi gelir.
9- Artitte faydalıdır. 
10- Bronşit ve zatürreye iyi gelir.
11- Konsantrasyonu yükseltir.
12- Dolaşım bozukluğuna iyi gelir.
13- Candidayı giderir.
14- Sindirime iyi gelir.
15- Zayıflamaya yardımcı olur.
16- Toksik atıcı ve idrar söktürücü etkisi vardır.
17- Saça faydalıdır. Saçkıran hastalığının iyileşmesinde etkili olmaktadır.
18- Öksürüğe iyi gelir, iyi bir balgam söktürücüdür.
19- Sivilce kurutucu özelliği vardır.
20- Sedef ve egzamaya iyi gelir.
21- Omega 3 etkisini çoğaltarak beyni korur.
22- Aramoterapötik tedavide kullanılarak, depresyon hastalarının sakinleşmesi için fayda sağlamaktadır.
23- Böcek ısırıklarında etkilidir.
24- Ayak ve tırnak mantarının tedavi olmasında etkilidir.
25- Gut hastalığına iyi gelmektedir.
26- Bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlar.

Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?


Kekik yağı, kullanım amacına göre değişik şekillerde kullanılmaktadır.
Uçucu yağ özelliği olan kekik yağı doğrudan cilde uygulanmamalıdır. Taşıyıcı özelliği olan badem yağı ve  zeytin yağı gibi yağlar ile seyreltilerek kullanılmalıdır.

• Yara izi, sivilce izi ve cilt lekeri için badem yağı ile karıştırarak, topikal olarak uygulayın. Göz çevresine sürmemeye dikkat edin.

• Solunum yolu rahatsızlıklarında buhar yaparak kullanabilirsiniz.

• Ağız içi koku ve iltihaplarda bir bardak suya 1,2 damla damlatarak  gargara yapınız. 

• Mide, bağırsak sorunları ve bağırsak kurtları için bir kaç damla kekik yağı bir bardak suya damlatılıp içilebilir.

• Saç için kullanmak isteyenler şampuanınızın içine bir miktar damlatıp bu şekilde saçına uygulayabilirsiniz. Ayrıca 3 damla kekik yağını, 3 damlada biberiye yağı ve 10 damla badem yağı ile karıştırıp saç diplerine masaj yapabilirsiniz.

• Kemik ve eklem ağrıları için 3 damla kekik yağını zeytinyağı, susamyağı veya badem yağından iki damla yağ ile karıştırıp ağrıyan bölgeye masaj yapabilirsiniz.

• Ağız sağlığı için diş macununa bir damla kekik yağı damlatarak dişinizi fırçalayabilir veya yarım bardak suya bir damla kekik yağı damlatarak gargara yapabilirsiniz.

• Yorgunluk için banyo suyuna bir miktar ekleyip banyo yapabilirsiniz.

• Horlama problemleri için uykuya geçmeden evvel ayak altını kekik yağı ile masaj yapabilirsiniz.

• Adet sancılarında karnınıza kekik yağı ile masaj yapınız. 

• Bronşit için göğüs kafesine 3 damla kekik yağını, 2 damla susam yağı  veya zeytin yağı ile seyrelterek masaj yapabilirsiniz.

• Ayak ve tırnak mantarlarında ılık suya yaklaşık altı damla kekik yağı damlatıp ayaklarınızı suda bir müddet bekletin. Gün aşırı mantar geçene kadar düzenli olarak yapınız.

• Çocuklara kullanmak isterseniz banyoda küvet suyuna bir miktar damlatılarak banyo yaptırılabilir.

Kekik Yağını Kimler Kullanmamalıdır?


Hipertiroidi olanların kullanması tavsiye edilmemektedir. Hastalığın şiddetlenmesine sebep olabilir.

Bebeklerde kullanımı önerilmemektedir.

Hamilelerde düşüğe sebep olabileceği için kesinlikle kullanmamalıdırlar.

Biberiye, fesleğen, lavanta, adaçayı ve naneye karşı  alerjisi olanlar aynı familyadan olan kekiğe karşıda alerjilerinin olma ihtimali yüksek olduğu için kullanmamalıdırlar.

Emziren annelerin kekik çayı ve kekik yağını kullanımı hakkında henüz çalışılmış bir bilgi olmadığı için kullanımında dikkatli olmaları önerilir.

Kan inceltici etkisi olduğu için kekik çayını ve kekik yağını ameliyata girecek olan hasta ameliyattan 15 gün önce kullanımını bırakmalıdır.

Yüksek tansiyon ilacı kullanlar kekiği kullanmamaları yada dikkatli kullanmaları gerekir, aksi halde hipotansiyona sebep olabilir. Eğer kullanmak isterseniz doktorunuza danışmanınızı öneririz.

Fazla tüketimi demir eksikliğine sebep olabilir.

Kronik bir hastalığı olanlar, devamlı kullandığınız bir ilacınız varsa kekik ilaç ile etkileşime girebilir ve size zarar verebilir. Bu nedenle kullanmadan önce bir uzmana sormanız sağlığınız açısından doğru olacaktır.

Dikkat: Kekik yağı kullanımı sonrası solunumda güçlülük, ciltte kızarıklık, döküntü, karın ağrısı, mide ağrısı ishal veya mide bulantısı gibi semptomlar fark ederseniz vakit kaybetmeden hemen bir doktora başvurun.

Tavsiye yazılar:












4 yorum:

  1. ben genelde kekik yağını pek kullanıyorum ama arada çayını içiyorum ona rağmen güzel etkiler bırakıyor. Ama yağını da saydığınız faydaları görmek için tercih edeceğim teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kekik yağının faydaları çayı ile aynı diyebiliriz. Çayında da aynı faydalar saklı. Şifa olsun :) yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.