Astım Nedir, Belirtileri Nelerdir, Astım Hastaları Nasıl Beslenmeli ve Nelere Dikkat Etmelidirler?


Astım nedir, belirtileri nelerdir, astım hastaları nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmelidir
Astım nedir, belirtileri nelerdir, Astım hastaları nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmelidir?

Dünyada yaklaşık 339 milyon Astım hastası bulunmaktadır.  Bir tür solunum yolu rahatsızlığı olan Astım, en çok çocuklarda görülüyor. 

Astım Nedir?

Astım, akciğer içinde hava yollarının tıkanması ve iltihaplanması ile olan bir tür akciğer hastalığıdır. Hava yollarında oluşan bu iltihap mikrobik değildir. Hava yolu duvarının daralması ve şişmesinden mütevellit kişide solunum sıkıntısının ortaya çıkmasıdır.

Genellikle nefes darlığı oluşturan bu hastalık bazı insanlarda öksürük, hırıltı gibi belirtilerle kendini gösterir. Astım, ataklar halinde gelen bir rahatsızlıktır. Astım genetik bir rahatsızlık olabileceği gibi, çevresel faktörler ile de gelişen bir hastalıktır.

Dünyada 339 milyon astım hastası bulunurken bu sayı gittikçe artmaktadır. Çocukluk döneminde görülen en yaygın hastalıklardandır. Ülkemizde ise her 7 çocukdan 1’inde Astım rahatsızlığı olduğu bilinmektedir. Yetişkinlerde de görülen bu rahatsızlık, çocuklarda ki kadar sık değildir.

Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım, toz, koku, duman ve özellikle de sigara dumanı gibi uyarıcılara karşı aşırı duyarlı olmaya neden olan bir hastalıktır. Bunlara maruz kalındığı zaman ise astım belirtileri görülür ki Astımda genel belirtiler ise şunlardır:

• Nefes darlığı

• Genellikle kuru olan ve gece daha fazla ortaya çıkan öksürük

• Göğüste oluşan baskı hissi

• Hırıltılı ve hışıltılı solunum sesi

Belirtiler tekrarlayıcı olmak üzere nöbetler halinde kendini gösterir. Bu belirtilerin zaman içerisinde ağırlığı ve sıklığı değişir. Genellikle gece ve sabaha karşı ortaya çıkmaktadırlar. Mevsimsel geçişlerde fazlalaşabilmektedir.

Astım Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Astım hastaları için doğal beslenme çok önemlidir. Az az sık sık beslenmeli, akşam yemeğini geç saatte yememeleri önerilir. Beslenme konusu çocuklar için ise ayrıca önem arz eder. Bol meyve, sebze tüketmeleri ve ayrıca baklagilleri öğünlerinde bulundurmaları olmazsa olmazdır.

Ayrıca dengeli ve düzenli beslenmede bir o kadar önemlidir. Bunların dışında antioksidan olarak da bilinen E vitamini ve selenyumun da tüketilmesi önemlidir. Astım hastalarının mutlaka C vitamini tüketmeleri gerekir.

Özellikle antioksidanlardan faydalanmaları önerilir. Çünkü, antioksidan bünyeyi enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca A ve E vitaminleri de antioksidan içerirler. A,E ve C vitaminleri kesinlikle tüketilmelidir. Bu vitaminlere sahip besinler ise şunlardır:

• yeşil yapraklı sebzeler

• taze meyve sebzeler

• kuru yemişler

• kuru baklagiller

• balık yağı

• omega 3

• havuç

• kavun

• tatlı patates

• marul , lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı yiyecekler.

• brokoli

• elma

• muz

• magnezyum

• somon

• süt

• yumurta

• portakal suyu

• kepekli tahıllar

• elma

Bitkilerden çam kozalağı şurubu  ve doktor kontrolünde  udi hindi yağı kullanabilirsiniz. 

Bu vitaminlerin mümkün oldukça  dışardan takviye olarak alınmaması daha çok besin yolu ile tüketilmesi önerilir. Bu besinler mutlaka soframızda yer edinmelidir. Günlük ara öğünlerde tercih edilebilir. 

Astım hastaları için balık, mutlaka minimum haftada bir tüketilmeli fakat kızartılarak değil fırında veya ızgara olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Astım Hastaları Baharatlı Besinler Tüketelebilir mi?

Astım hastaları, özellikle atak geçirirken ve atağı sık geçirdiği bir dönemde baharatlı besinler tüketmemelidirler. O anda hava yoluna kaçabileceği için bu konuda daha dikkatli olunması gerekir. Bunun haricinde abartılı tüketilmediği sürece normal zamanlarda baharat tüketebilir.

Tüketilmemesi Gereken Besinler

Astım hastaları kilo artışı yapacak besinlerden uzak durmaları önemlidir. Fastfood ürünleri tüketilmemesi ve kesinlikle şeker ve karbonhidrattan uzak durulması gerekir. Özellikle beyaz un içeren besinler minimuma indirilmeli, şeker ve karbonhidratı yüksek besinlerin hiç tüketilmemesi gerekmektedir.

Astım Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Astım hastalarının en çok dikkat etmesi gereken konu ise başlıca hijyendir. Hijyenin, Astım hastaları için önemi oldukça büyüktür. Bol bol temiz hava solumalı, tozlu, kirli, dumanlı ve özellikle de sigara içilen yerlerden uzak durmalı, kirli çevrede bulunmamalıdırlar.

Ev akarlarına karşın dikkatli olunmalıdır. Yatak, yastık, tüylü oyuncak, yün halı gibi akarları barındıran ev eşyalarının temizliğine son derece dikkat edilmelidir. Haftada bir nevresimlerini, yastık kılıflarını yıkamalı, yattığı yeri oldukça temiz tutmalıdır.

Hayvanlara alerjiniz varsa evde hayvan bulundurmayın.

Küflü, nem kokan ortamlardan uzak durun.

Klimalı ortamlarda mümkünse bulunmayın.

Temiz havada bulunmak ve bulunduğu yerleri temiz tutmak dikkat edilmesi gereken en temel faktörlerdendir. Böyle ortamlarda bulunmamaya dikkat ederek, atak riski de en aza indirilmiş olunacaktır. Özellikle kışın ısıtıcılara dikkat etmeleri ve kömür kullanmamaları önemlidir. Astım hastaları spor yaparken kirli havalardan kaçınarak temiz ortamda spor yapmalıdırlar.

Astım hastaları özellikle kilo almamaya dikkat etmelidir. Sağlıksız besinlerden kaçınmalıdırlar. Kilosunu kontrol altına almalı ve mümkün oldukça hareket etmelidir. Bunlara oldukça önem vermelidir.

Astım kronik bir hastalık olduğu için kesin bir tedavi sonucu yoktur bu nedenle tedavinin asıl amacı semptomları hafifletmek, hastalığı kontrol altında tutmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.


Tavsiye yazı

Çocuklarda bahar alerjisi belirtileri nelerdir, tedavisi varmıdır ?

Öksürüğe Bitkisel Çözüm Yolları Nelerdir?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.