Aloe Vera Faydaları, Nasıl Kullanılır, Kimler Aloe Vera Kullanmamalı?


Aloe vera faydaları, nasıl kullanılır, kimler aloe vera kullanmamalı
Aloe vera faydaları, nasıl kullanılır, kimler aloe vera kullanmamalı?


Aloe vera bitkisi 6000 yıldır kullanıldığı düşünülüyor. Anavatanı Kuzey Afrika, Akdeniz ve Hindistan olduğu varsayılıyor. 300'den fazla türü bulunan, şimdilerde ise her yerde yetiştirilme imkânı olan bir bitkidir. Aloe veranın esas kullanılan kısmı, etli yapraklarda bulunan jel kısmıdır.


Aloe vera bitkisi, doğal olarak tropikal ortamda kendiliğinden yetişir. Tropikal olmayan bölgelerde kültür bitkisi olarak yetiştirilir. Çok yapraklı bir bitki olduğundan suyu tutabilme özelliği vardır. Aloe vera bitkisi daha çok tıpta, gıda da, kozmetik ve parfümeriye ürünlerinde kullanılıyor.


ALOE VERA FAYDALARI


- Aloe vera güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.


- Güneş yanığı, kesiklerde, yanıklarda ve yaralar için çok faydalıdır.  


- Aloe vera midenin alkali-asidik dengesini ve Ph dengesini sağlayarak gastrit gibi mide hastalıkların tedavisine yardımcı olur.


- Aloe vera bitkisi sindirim sistemini kuvvetlendirir, midenin asit salgılamasını engeller, metabolizmayı hızlandırır, mide, Sindirim, boşaltım hastalıklarına, kolon kanserine, kabızlığa ve bağırsak mantarına iyi gelir.


- Aloe vera egzama, sedef, ürtiker, sivilce uçuk, akne gibi bir çok cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olmaktadır. Bozulmuş cildi onarma özelliği de vardır. Hassaslaşmış, kızarmış ve tahriş olmuş ciltler için de yatıştırıcı olma özelliği vardır, kaşıntıyı azaltır.


- Kuru cildi nemlendirir. Cildin elastik yapısını düzenler. Yıpranmış cildin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar. Cildin yağlı ve parlak görünümünü ortadan kaldırır. Cildin yaşlanmasını önler.Kırışıkları önler.


- Aloe vera bitkisinde amino asitler, vitaminler, çinko ve mineraller bulunur. En çok B, C ve E Vitaminleri bulunur.


- Kana daha çok oksijen gitmesini sağlayarak damar tıkanıklarını önler, kolesterol seviyesini dengede tutar. Kalp ve damar sağlığı için faydalıdır.


- Aloe vera jeli böcek sokmalarına karşı koruyucu özelliği vardır.


- Aloe vera sinir hastalıklarına, depresyona ve ruhi hastalıklara iyi gelebilir.


- Saç için mükemmel bir vitamin deposudur. Saç köklerini beslediği için saç dökülmelerini engeller. Saç egzamasını azaltır. Saçların beslenmesine katkı sağladığı gibi saçların parlak görünmesini de sağlar.

Aloe vera nasıl kullanılır? 

Aloe verayı cilt için kullanacak olanlar yaprağın içinden çıkardığınız jeli isterseniz robottan geçirin isterseniz direk olarak ince bir şekilde yüzünüze sürün. 10 dakika sonra yüzünüzü yıkayın. 


Not: Sürekli kullanacaksanız ise krem içine aloe vera ekleyip kullanmanız alerji oluşmasını önleyecektir. 


Saç için özellikle egzamalı saç dipleri için aloe vera jelini aynı şekilde rondodan geçirin veya direk olarak saç diplerine sürerek kullanabilirsiniz.  hindistan cevizi yağı  gibi yağlarla karıştırarak da kullanabilirsiniz.


Dahili kullanımlarda ise 2 çorba kaşığı aloe verayı 1 su bardağı suya karıştırıp kullanabilirsiniz.


Dikkat: Aloe vera suyunu kullanacak olanların öncelikle bir doktora danışmaları önerilir. 


Kimler aloe vera kullanmamalı?

Alerjisi olanlar hem dahili hem harici kullanımlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Çocuklar da dahili kullanımı ishal edici olabilir.

Yine aynı şekilde dahili kullanımda mide hassasiyeti olanlarda kraplara sebep olabilir.

Yaşlılarda kalp ritminde dengesizlik, ve vücutta halsizlik oluşabilir.

Hamilelerde düşüğe sebebiyet vereceğine dair raporlar mevcuttur. Bu nedenle hamileler kesinlikle dahili olarak kullanmamalıdır.

Böbrek hastaları kullanmamalıdır.

Kan şekeri düzeylerinde dalgalanmalara sebebiyet verdiği için cerrahi operasyon olacak kişilerin en az 15 gün öncesinde aloe vera kullanımına son vermelidirler.

Ayrıca aloe vera bitkisini aşağıda sayacağımız ilaçlarla birlikte kullanılmamasına özen gösterilmeli.

▪︎Diyabet ilacı

▪︎Varfarin(Coumadin)

▪︎Uyarıcı laksatifler

▪︎Diüretik ilaçlar

▪︎Sevofluran ilaçlar

Tavsiye yazılar 

Arı sütünün faydaları ve zararları nelerdir? Nası kullanılır?

Argan yağının saça ve cilde faydaları nelerdir,nasıl kullanılır?






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.