Nar ve Nar Kabuğunun Faydaları, Nar Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır ?



Nar ve Nar kabuğunun Faydaları
Nar ve Nar kabuğunun Faydaları

Nar,  antik çağlardan günümüze kadar tedavi amaçlı kullanılmış ve şifalı olduğu bilinen bir meyvedir. Asırlardır bolluğu bereketi, kuvveti ve sıhhati temsil eder. Vücudumuz için en sağlıklı meyvelerin başında gelir. Nar, meyveler arasında antioksidan özelliği bakımından en yüksek meyveler arasında yer alır. Kış aylarında grip, nezle gibi hastalıklardan korunmak için haftada en az bir iki tane yemek gerekir. Nar, içerisinde bulunan vitamin ve proteinler sayesinde, vücudu birçok hastalığa karşı korur. İçerisinde; lif, protein, C vitamini, K vitamini, E vitamini, folik asit, potasyum ve B vitamini gibi bir çok vitamin ve mineral barındırır. 

Nar ve Nar Kabuğunun Faydaları

NARIN FAYDALARI

- Nar Antioksidandır ; Diğer meyvelere nazaran, antioksidan özelliği çok yüksektir. C Vitamini ihtivası zengin olduğundan günlük bir nar tüketmek vücudun C vitamini gereksiniminin % 42’sini karşılamış olur.

 C vitamini hücre zarlarını güçlendirerek, vücuda girecek mikroplara karşı bir kalkan görevi görür, hem de  hücre zarlarının korumasında ve onarılması açısından önemli bir rol oynar.


- Nar Sindirim Sistemini Düzenler ; Günlük bir tüm nar tüketildiğinde sindirim sistemi için gerekli olan posanın belli bir oranı karşılanır. Posa, vücutta şişkinlik oluşturduğu için gün boyunca insanı tok tutar, buda diyet yapanlar için bulunmaz bir nimettir. Düzenli olarak nar tüketimi sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayarak, kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların meydana gelmesini önler.


-Nar Kalp ve Damarları Korur ; Nar kanın akışını hızlandırarak vücuda daha çok kan ve oksijen götürülmesinde büyük bir rol oynar. Yüksek kan basınç değerlerine sahip kişilerde, tansiyonu düşürerek tansiyonu dengede tutar. Tansiyonu düşük olan kişilerin de tansiyonunu yükselterek yine aynı şekilde tansiyon dengelenir. Ayrıca düzenli olarak nar tüketiminin damar tıkanıklığını önlediği, ani kalp krizi ve felç geçirmenin önüne geçtiği bilinmektedir. Nar, kanı incelterek kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü de yükseltir.


Nar Kabuğunun Faydaları

Narin faydaları
Nar kabuğunun Faydaları 

• Yapılan çalışmalarda nar kabuğunda bulunan anti-mutajen, anti- kanserojen ve önemli anti-oksidanlar sayesinde kanseri hem önleyici hemde iyileştirici olma yönünde büyük faydalar sağladığı bilinmektedir.  Nar kabuğunun ihtiva ettiği ellagik asit kansere sebebiyet veren moleküllere bağlanarak onları büyük ölçüde etkisiz hale getirmektedir.  Başta meme, prostat, mide,cilt ve kolon kanseri gibi kanserlere iyi gelmektedir.  Ayrıca nar kabuğunda bulunan aktif metastatik asidin  kanserin çoğalıp yayılmasını önleyici etkisi olduğu tesbit edilmiştir. 


• Hafızayı Güçlendirir İçerisinde bulunan esansiyel yağ asidi sayesinde, hafızayı kuvvetli hale getirir. Başta Alzheimer ve Parkinson hastalığı olmak üzere, bir çok beyin hastalıklarına iyi gelir. Dikkat eksikliği ve odaklanma problemi olanlar için iyi bir besin kaynağıdır. Özellikle çocuklar ve yaşlıların günlük tüketmesi gereken bir meyvedir.


• Nar kabuğunun cilde olan faydaları da oldukça büyüktür. Yara, yanık ve iltihabı iyileştirici özelliği vardır. Cilt rengini eşitler ve kırışıklıkları azaltır. Cildin temizlenmesine yardımcı olur, parlak olmasını sağlar. Bunun için dıştan cilde destek için nar kabuğunu kaynatıp bununla ciltteki lekelere masaj yapabilir veya banyo suyuna ekleyebilirsiniz. İçten cilde destek için aşağıda tarifini verdiğimiz çayını yapıp içebilirsiniz. 


• Karaciğeri temizleyici etkisi olan nar kabuğunu özellikle alkol ve sigara kullananların karaciğerlerini toksinlerden arındırmak için  kullanmaları önerilmektedir.


• Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan nar kabuğu, olası hastalıklara karşı vucudu korumaya alır, kalkan olur.


• Tansiyonu düzenler, kötü kolesterolü düşürür.


• Vücutta biriken iltihabı giderir. Ağız içi, dil ve Diş eti iltihabı olanlar nar kabuğu  çayından gargara yapabilirler.


• Bağırsak florası bozukluğuna iyi geldiği ve florayı düzenleyici etkiye sahip olduğu görüldü.  


• Şekeri dengeler.


• Stresi azaltarak rahatlık verir.


Nar kabuğu nasıl kurutulur ve nasıl kullanılır?

Nar kabuğunun iç çekirdekleri tamamen alındıktan sonra güneşte bir yerde kurutulur ve biraz ufaklanıp ağzı kapalı bir kaba doldurulur ve serin bir yerde muhafaza edilir.


Kurutulmuş veya yaş olarak kullanabilceğiniz nar kabuğundan yaş halide iken iki üç parça kaynayan suya atılır. 5 dakika kadar kaynatılır ve dinlendikten sonra bu çaydan günde bir bardak içebilirsiniz.


Kuru nar kabuğundan ise 2 gram kadarını 100 gram kaynamış suya atın  5 dakika kaynatın ve 10 dakika demleyin. Hergün bu çaydan bir iki bardak içebilirsiniz.


NARIN BESİN DEĞERİ VE KALORİSİ

Nar yüksek besin değerleri sayesinde, insana tokluk hissi verir. Diyet yapanların vazgeçemediği bir meyvedir. 

100 gr Narda bulunanlar;

- Lif : 6 gr

- Karbonhidrat : 16 gr

- Protein : 2 gr

- C Vitamini : % 32

- K Vitamini : % 35

- Folat : %15

- Potasyum : % 13

- Kalori : 81 Kalori


Tavsiye yazılar:

Limonun Faydaları Nelerdir?

Vişne ve vişne sapının faydaları nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.