Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl kullanılır? Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?




Lavanta yağının faydaları nelerdir nasıl kullanılır
Lavanta yağının faydaları nelerdir nasıl kullanılır?

Lavanta daha çok Akdeniz ikliminde yetişmektedir. Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan lavanta, bir çok hastalığın tedavisinde kullanıldığı gibi cilt ve saç bakımında da oldukça fazla kullanılmaktadır.

Tam bir güzellik iksiri olan lavanta ülkemizde iki türü yetiştirilmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanan lavanta daha çok yağ şeklinde kullanıma elverişli olmaktadır. Lavanta, kozmetik, parfümeri ve tıbbi alanda kullanımının yanı sıra çay şeklinde de tüketilmektedir.


Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

- Lavanta yağı stres ve anksiyete bozukluğu  olanların en çok kullandığı yağların başında gelir. Anksiyete bozuklukların tedavisine yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre haricen günde bir miktar lavanta yağı kullanan kişilerin daha rahat ve sakin oldukları gözlenmiştir.


- Uyku bozukluğu olanların en çok tercih ettikleri lavanta yağıdır. Uyku bozukluğunu dengeler ve rahat uyumamızı sağlar.


- Ağrı kesici özelliği vardır. Başta baş ağrısı olmak üzere migren, eklem ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrısı ve romatizma ağrısı olan yerlere masaj yaparak sürülmesi halinde ağrının hafiflediği görülmüştür.


- Lavanta yağı grip, nezle, öksürük, boğaz ağrısı, astım, bronşit ve solunum yolu rahatsızlıklarında en çok tercih edilen yağların başında gelir. Daha rahat nefes almak içinde lavanta yağı kullanılabilinir.


-Cilt hastalıkları tedavisinde oldukça etkilidir. Güneş lekeleri, dudak çatlağı, cilt kuruluğu, egzama, akne ve sivilce gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.


- Bağırsak hareketlerini arttırarak mide hastalıklarına, mide bulantısı, kusma ve kolik gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.


-Tansiyonu yüksek olanların biraz koklayarak veya elbiselerine sürmeleri halinde tansiyonu düzenlediği görülmüştür.


- Lavanta yağının antioksidan, Antibakteriyel, antienflamatuar ve antifungal olması özelliğinden dolayı ciltte olabilecek hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır.


Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır, Lavanta Yağı Yüze Sürülür mü?

Lavanta yağı nasıl yapılır, lavanta yağının faydaları

Lavanta yağını zeytinyağı, hindistancevizi yağı veya badem yağı gibi  cildinizi tahrişe karşı koruyan, taşıyıcı yağlarla incelterek cildinize, yüzünüze ve saçınıza sürebilirsiniz.


Her türlü cilt rahatsızlığında bir parça pamuğa bir miktar lavanta yağı damlatıp cildinize uygulayabilirsiniz.


Lavanta yağı ağrı kesici özelliği bulunduğundan her türlü ağrı için masaj yoluyla ağrıyı dindirmeyi sağlayabilirsiniz.


Uyku kalitesi için yastığınıza bir kaç damla lavanta yağı damlatabilirsiniz.


Aromaterapi amaçlı,stresi azaltmak, için kullanmak isterseniz banyo suyuna birkaç damla lavanta yağı damlatarak kullanabilirsiniz.


Lavanta  Yağı Nasıl Yapılır?


Kurutulmuş lavanta yapraklarını Elinizde ezin. Ezilen yapraklarda nem olmamasına dikkat ediniz.


Daha sonra bir cam kavanozu ezdiğiniz lavanta yaprakları ile doldurun üzerine de hakiki zeytinyağı ilave edin. 

Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp 3 gün kadar güneşte bekletin. 3 günün sonunda bir tülbent yardımıyla süzün, serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. 2 günde bu şekilde bekleyen lavanta yağını artık kullanabilirsiniz.


Lavanta Yağının Zararı Varmı?

Hamilelerde düşüğe sebebiyet  verebileceğinden dolayı özellikle hamileliğin ilk aylarında kullanmamaları önerilir. 


Ergenlik dönemini tamamlamış erkek çocuklarının kullanmaması gerekir. 


Aneztezi uygulanacak olan hastanın 2 hafta öncesinde lavanta yağının kullanımını bırakması gerekir.

Tavsiye yazı:

Kekik Yağının Faydaları Nelerdir nasıl kullanılır ?

Biberiye yağının faydaları nelerdir nasıl kullanılır? 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.