Kekiğin Faydaları Nelerdir?



Kekiğin faydaları, kekik çayı neye iyi gelir
Kekiğin faydaları nelerdir

Kekik, nane familyasına ait bir baharat çeşididir. Daha çok sıcak ve ılıman bölgelerde, çorak topraklarda yetişir. Dağ kekiği doğal olarak kayalıkların üstünde yetişir. Dağ kekiğinin diğer adı da yabani kekiktir. Dağ kekiğin yaprakları gri yeşilimsi çok yıllık, bir odunumsu bir bitkidir. Bir çok alanda kullanılan kekiğin çayı ve yağı yaygın olarak kullanılmaktadır.


Antioksidan özelliği bulunan kekik, vitamin ve mineral bakımından zengin bir bitkidir. İçerisinde E, C, A, K ve folik asit vitaminleri bulunur. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve sodyum gibi minerallerde mevcuttur. Hayatımızın her alanında kullandığımız kekik, doğal bir antibiyotiktir.


Kekiğin Faydaları Nelerdir?


Dağ kekiği, kan basıncını düşürerek, yüksek tansiyonu istenilen seviyeye getirebilir. Kalp ritim bozukluklarını düzenleyerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Ayrıca Kansızlığı engelleyerek anemi hastalığının önüne geçmiş olur.


• Antioksidan özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı vücudun direncini arttırmış olur. Zona, herpes, HPV gibi enfeksiyona yol açan viral patojenlere karşı vücut direncini artırır.


• Kekik, hem antibiyotik hem antiseptik olması hasebiyle üst solunum yolu hastalıklarından; bronşit, astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara faydalı bir bitkidir. Antiseptik olma özelliğinden dolayı ise yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.


• Sindirim sistemini hızlandırarak kabızlığı önler, şişkinliği önleyerek gaz oluşumunu azaltır. Bağırsak solucanlarını vücuttan uzaklaştırır.


• Kekik içerisinde bulunan karvakrol bileşeni sayesinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalmaktadır. Sinirleri yatıştırarak daha sakin olmamızı sağlıyor.


•Akciğer, kolon, ağız boşluğu ve meme kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltabilmektedir.

Kekiğin Zararları Var mıdır?

Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan kekik çayı kan sulandırıcı Aspirin gibi haplarla alınmamalı. Ayrıca cerrahi operasyon öncesi ve sonrası da içilmemalidir.

Yüksek tansiyon ilacı alanlar dikkatli kullanmalı veya muhakkak bir uzmana danışmalıdır.

Biberiye, ada çayı ve nane çayına alerjiniz varsa kekik çayını da tüketmemelisiniz.

Her hangi bir kronik hastalığı olanların, devamlı olarak ilaç kullananların kekiği içmeden önce bir doktora danışmanları önerilir.  

Tavsiye yazılar:

Kekik yağının faydaları nelerdir nasıl kullanılır, cilde faydaları nelerdir?

Biberiye çayının faydaları nelerdir?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.