Hurmanın Faydaları Nelerdir?


Hurma yemek
Hurmanın faydaları 

Ramazan'ı şerif de iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma lezzetli ve sağlıklı olması hasebiyle bir çok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir.
Palmiyegilerden olan hurmanın muhteviyatında potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Hurmanın faydaları arasında bilimsel olarak da kanıtlanmış olan DNA'ları ve hücreleri koruması ilk sıralarda yer alır. Bir kişinin günlük gıda ihtiyacını karşılayan tek besindir. Tam bir şifa kaynağı olan hurmanın faydalarını sizin için bu yazımızda  derledik

Hurmanın Faydaları Nelerdir? 

1- Hafızayı Güçlendirir.

Zaman zaman zihin yorgunluğu çekebiliyoruz bunun için en güzel zararsız besin hurmadır. Hurmanın içeriğindeki beta-karotenin unutkanlık ve hafıza kaybı gibi hastalıkları önlediği görülmüştür . Beyni dinlendiricidir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirici etkiye sahiptir. Beynin ihtiyacı olan fosfor günlük 3 tane hurma tüketilerek karşılanabilir.

Tavsiye yazı: Hafızayı güçlendirmek için ne yapılmalı,  güçlendiren besinler nelerdir?

2- Kalp ve Damar Rahatsızlıkları İçin Faydalıdır.

Hurma
Hurma hangi hastalıklara iyi gelir 

Antioksidan kaynağı olan hurma tam bir kalp dostudur. Vücuttaki serbest radikallerin ise düşmanıdır. Hücrelere zarar veren mikrop ve bakterilere karşı vücudu korur. Damar sertliğini önler ve kandamarlarını da yumuşatarak kalp, damar rahatsızlıklarını önler.

3- Hamileler, Süt Veren Anneler Ve Bebekler İçin Faydalıdır.

Hurma hamilelerin folik asit ihtiyacını karşılar. Hamilelerin günlük 3 tane yemesi yeterli olacaktır. Hurmada bulunan antioksidan doğumu kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Antiseptik özelliğinden dolayı doğumdan sonra annenin iyileşme sürecini hızlandırır. Anne sütünü arttırıcıdır. Ayrıca hurmada bol miktarda potasyum bulunur bu ise anne sütü ile beslenen bebeğin zihin ve beden gelişimi için çok faydalıdır.

4- Stresi Azaltır, Gerginliği Alır.

Günümüzde çağın hastalığı olarak bilinen depresyonla başaçıkmak oldukça güçtür. Hurma içerdiği vitaminler sayesinde sinir sistemi sağlığını korur, kasları çalıştırarak dinlendirici bir etki sağlar.

Tavsiye yazı: Stresle başa çıkma yollarını okumanızı tavsiye ederiz?

5- Cilt İçin Faydalıdır.

Yapılan araştırmalarda hurmanın antioksidan özelliğinden dolayı hücre yenileyerek genç bir görünüm sağladığı ve hurma palmiyesinin kırışıklığı giderdiği derin çizgileri bile azalttığı görülmüştür. Hurma palmiyesi özlü kremler cilt sağlıgı için tercih edilebilir.

6- Sindirimi Kolaylaştırır.

Hurma içeriği sayesinde sindirim sistemi için gerekli olan yüksek oranda life sahiptir. Hurma midede hacim kaplayarak tokluk hissi verir. Diyetlerde muhakkak tavsiye edilen bir kurumeyvedir. Ayrıca diyette meydana gelebilecek kabızlığı da önler.

7- Göz Sağlığı İçin Faydalıdır.

Hurmanın ihtiva ettiği A vitamini göz sağlığını korumakta son derece yararlıdır. Gece körlüğü rahatsızlığını önler. Okul çağındaki çocukların göz sağlığını korumak için günlük 3 tane tüketmeleri faydalı olacaktır.

8- Karaciğer Sağlığı İçin Faydalıdır.

Karaciğer rahatsızlıklarında hurma en etkili koruyucudur. İceriğindeki B vitamininden dolayı karaciğeri güçlendirir. Ayrıca sarılık rahatsızlığı için günlük 3 tane yenmesi faydalı olacaktır.

9- Kemik Sağlığı İçin Faydalıdır.

Hurma kemik sağlığını korumakta ilk sıralarda gelir. Hurmanın içeriğindeki kalsiyum ve fosfor vücut kemik dengesini ve kemik sağlığını koruyucudur. Kemik erimesini büyük ölçüde önleyici etkiye sahiptir.

10- Kan Yapıcıdır.

Hurma yüksek oranda demir içerir bundan dolayı demir eksikliğine bağlı kansızlığı azaltır.

11- Tansiyonu Dengeler. 

Hurmadaki potasyum minerali kalp basıncını dengeleyici  ve kalp ritim bozukluğunu  düzenleyici etkiye sahiptir.

12- Kansere Karşı Koruyucudur.

Hurmadaki betakaroten bir çok hastalığı önlemekte oldukça faydalıdır. İçeriğindeki beta-karoten; molekülleri kontröl altına alarak serbet radikalleri yavaşlatır, bu ise kansere karşı koruyucu bir etki sağlar.  

13- Mide Koruyucudur .

Hurma midede koruyucu bir etkiye sahiptir. Mide ülseri ve mide  kramplarını azaltmaya yardımcıdır.

Hurmadaki Besin Değerleri 

100 gr hurmadaki besin değeri
277          :    kalori
75 gram :    karbonhidrat
 15 gram:    lif
1. 8gram:    protein
0.1 gram:    yağ
0.4 mg    :    c vitamini
696 mg   :     potasyum 
0.9 mg    :      demir

19 yorum:

  1. Hurmayı severim diyet yaparken ara öğün olarak tüketiyorum. Sayenizde diğer faydalarinida öğrenmiş oldum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet diyetinize hurmayı dahil etmeniz güzel bir alışkanlık , yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  2. Onca faydasına rağmen bir türlü sevemediğim meyvelerden biri hurma. Çok tatlı ve ben tatlıya karşı pek istekli değilim. Yine de ara ara tüketmeye zorlasam kendimi fena olmaz :) Teşekkürler değerli bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet ara arada olsa tüketmek iyi olacaktır:) yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  3. Hurma, içinde protein bulunduran tek meyve, bu yüzden de çok besleyici. İnanılmaz faydaları varmış bilmediğimiz, detaylar için çok teşekkürler. Ramazan dışında da tüketmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok faydalı besleyici Ramazan dışında da zaman zaman tüketmek gerek :) güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  4. Valla ben hurmayı çok severim.Özellikle medine amber hurmalarını bende çok faydalı olduğunu tok tuttuğunu biliyordum ama hurmanın faydaları nelerdir yazınızdan bilmediklerimizi de öğrenmiş oldum. Genelde ramazan ayında çok tüketilse de ben diğer aylarda da daha çok özen göstereceğim tüketim konusunda teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten tok tutuyor onun için bende şahsen diyetlerimde eksik etmem. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Evet bunlar hurmanın kanıtlanmış faydaları, şahsen bilmediğimiz daha çok faydalarının olduğunu düşünüyorum, yorumunuz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Ramazan’dan Ramazan’a ancak yiyorum işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herzaman tuketmemiz gereken kıymetli bir meyve, hiç değilse ramazanda tuketmenizde iyidir, yorumumuz için teşekkür ederim

      Sil
  7. Ne kadar çok faydası var hurmanın. Bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Hurma, bahsettiğiniz gibi çok faydalı. Hatta şeker yerine tatlılara hurma koyuluyor bazen. Hayli yoğun bir tatlı hissi veriyor çünkü. Çok teşekkürler sayenizde güzel bilgiler aldık yine. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet artık sağlıklı tatlılar daha çok yapılmaya başlandı, hurmada şeker ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılayan nadir kuru meyvelerden. Yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  9. Hurma çok severim. Her gün üç tane tüketiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hurmayı sevmeyen çok azdır, şifa deposu bu meyveyi tuketmeniz güzel bir alışkanlık:) yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  10. BU ARA HURMA BANA UMREYİ HATIRLATIYOR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel faydalı ve rasulullah efendimizin severek tükettiği bir meyve olduğu için manevi tarafida olan bir meyve :)

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.