Bağırsak Florası Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir, Nasıl düzelir?


Bağırsak bölgesine yerleşmiş bakterilere flora yani diğer adı ile mikrobiyota denir. Bağırsak florası genel vücut sağlığımızı korumak için gereklidir, bağırsaklar güçsüzleştikçe kronik hastalıklarda baş gösterir.

Yapılan araştırmalarda bağırsak mikroorganizmalarının  bağışıklık sistemimiz ve sinir sistemimiz ile yakından ilişkili olduğu görüldü, öyle ki mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin, dopamin gibi psikolojiyi etkileyen maddelerin çoğu bağırsaklarda bulunuyor.

Bağırsaklar milyonlarca barındırdığı sinir hücreleriyle "ikinci beyin" olarak bilinmekte bu nedenle bağırsaklarda oluşan dengesizlik ruh halinde de dengesizliğe sebep olabiliyor.

Bağırsaklarda yaklaşık 100 trilyon bakteri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bağırsak florasındaki değişikliğin kanser, diyabet, obezite, Parkinson, panik atak, karaciğer yağlanması, hormon sisteminin bozulması gibi bazı hastalıklara zemin hazırladığı görüldü.  Onun içindir ki organizmaların  dengede olması bağırsak florası için çok önemli bir yer edinmekte.

Bağırsak Florası Bozulduğunun Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Florası Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir, Nasıl düzelir?
Bağırsak florası bozukluğunun  belirtileri 

Sindirim Sorunları ortaya çıkabilir- Bağırsaktaki dost bakterilerin azalması sonucu midede şiskilik, gaz, mide yanması, kabızlık, reflü, gastrit, hassas bağırsak sendromu gibi durumlarla belirtiler gösterebilir.


Beslenme yetersizliği oluşabilir- Sağlıklı bakteriler vitamin sentezinde büyük öneme sahiptir. Başlarda vücudumuz rezervlerini  tuttuğu için erken fark etmek zor olabilir.
Fakat ilerleyen zamanlarda K, D, B7, B12, Magnezyum ve Kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin kaybı yaşanır.

Cilt problemleri görülebilir - Bağırsak bakterilerindeki dengesizlik sonucu ciltte de sorunlar yaşanabilir. Gül hastalığı, akne, sedef, egzama, ter kokusunun rahatsız edici boyutta olması  gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Mutsuz ruh hali- Mutluluk hormonlarının çoğu bağırsaklarda bulunması hasebiyle  bağırsak florasının bozulması durumunda kronik stres, yorgunluk, mutsuzluk, huzursuzluk görülebilir. 

Bağırsak Florası Nasıl Düzelir?- Bağırsak florasının düzelmesi ve eski haline tekrar dönmesi için öncelikle tüketilen gıdalara dikkat edilmelidir. Florayı olumsuz etkileyen besinleri bırakmalı ve bağırsak dostu gıdalar tüketilmelidir. Peki uzak durmamız gereken ve tüketmemiz gereken besinler nelerdir?

Bağırsak Florasını Düzenlemek için Nelerden Uzak Durulmalı?

  • İşlenmiş gıdalar- Paketli ürünlerde endüstriyel yağlar, gluten, glikoz gibi bağırsak sağlığını tehdit eden bir çok madde bulunmaktadır. Mümkün olduça paketli işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.
  •  TahıllarTahıllar içeriğindeki lektin ( hücre zarına bağlanabilen protein) ve gluten bulundururki bağırsak sağlığını korumak için bunlardan uzak durulmalıdır.
  •  GDO  ürünler- GDO  ürünler bağırsak florasındaki faydalı mikroorganizmaları yok etmektedir. Bu nedenle GDO gıdalar sağlığımızı tehdit ediyor.
  • Ağrı kesiciler- Vucüttaki ağrılar vücut tarafından bize bir sinyaldir, ağrı kesici kullanıldığı durumda ise bu sinyaller baskı altına alınır. Gereksiz ağrı kesici kullanımı vücuttaki enfeksiyonun giderek çoğalmasına sebep olur. Gerekmedikçe ağrıkesici kullanılmamalıdır. 
  • Antibiyotikler- Aşırı antibiyotik kullanımı dışkılama yoluyla yararlı bakterilerin vücuttan atılımına sebep olur. Bundan dolayı gerekmedikçe antibiyotik kullanılmamalı veya doğal antibiyotik kullanımı tercih edilmelidir.
  • Stres- stres sinir hücrelerimizin yavaş çalışmasını sağlar, bu durumda beynin geç komut vermesi gibi bir durum ortaya çıkar ki bu da bağırsak sağlığının olumsuz etkilenmesine sebep olur.

     İlgili Stresle başa çıkma yolları nelerdir
  • Yeteri Kadar Uyumamak- Günlük yeterli uykuyu alamamak vücudun parasempatik sinir sisteminden yani vücudun dinlen ve sindir komutundan uzaklaşmasına sebep olurki bu durumda vücut enfeksiyona açık bir hale gelir ve hastalıklara karşı direnç sağlayamaz olur.

Bağırsak Florasını Düzenlemek için Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?


Turşu, fermente
Bağırsak florası için turşu, fermente gıdalar 

Bağırsak sağlığını korumak veya düzenlemek için fermente ürünler, probiyotik besinler tüketilmelidir.

TURŞU
Ev yapımı turşu K2 vitaminini ihtiva eder. Yararlı bakteriler asit üreterek bağırsaklarda pH dengesini düşürür, dolayısıyla alkalin ortamları isteyen kötü mikroplar asitik ortamda daha fazla yaşayamaz ve üreyemez hale gelir.
YOĞURT 
Ev yapımı yoğurt, kefir en iyi Probiyotik kaynaklarındandır. İçeriğindeki "Lactobacillus" ( bakteri çeşidi) ile bağırsakların pH dengesinin korunmasında etkilidir.

KEMİK SUYU 
Kemik suyu içerisinde bulunan jelatin, mineral, vitamin, glutamin, proline, glisin gibi aminoasitler sayesinde bağırsak duvarını koruyucu ve bağırsak zarını güçlendirici etkiye sahiptir.

HİNDİSTAN CEVİZİ  YAĞI 
Hindistan cevizi yağı içeriğindeki caprilik asit sayesinde kötü bakterileri dışarı atar, bağırsak sağlığını korur.

KOMBUCHA ÇAYI
Kombu çayı bulundurduğu sağlıklı bağırsak bakterileri  ile bağırsak dostudur. fermente edilmiş probiyotik bir içecektir.

Ayrıca avakado, bal kabağı, yer elması, kırmızı pancar, lahana, kereviz, turp, tatlı patates gibi sebzeleride tüketmek bağırsak sağlığımız için oldukça faydalıdır. 

Bağırsak florası hakkında  geniş çaplı araştırmalar devam etmektedir. Bazı araştırmacılara göre bağırsaklar üzerindeki çalışmalar bittiğinde belkide bir çok müzmin hastalığın tedaviside bulunmuş olacaktır.

24 yorum:

  1. saol yaa iyi yazııı :) peki, mısır gevreği, müsli nasıl peki, zararlı mı yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvaltılık gevreklerde işlenmiş gıda kategorisinde:) yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Bağırsaklar dediğiniz gibi çok önemli. Annemi rectum kanserinden kaybettik. O yüzden bu yılın başında ben de kontrol ettirdim bağırsakları Allah'tan bir sıkıntı çıkmadı.

    Fark ettim de benim tüm hareketlerim florayı bozmaya yönelikmiş. Dikkat etmek lâzım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mekânı cennet olsun, başınız sağolsun, üzüldüm. Evet ya sağlığımızı bozacak bir çok yanlış yapabiliyoruz. İçten ve kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  3. Teşekkürler. Yazınız faydalı oldu benim için. Beslenme şeklimiz genelde buğday üzerine. Bunun olumsuzluklarına dair bir kitap okumuştum. Şimdi de buğday beyin'i okuyorum. Buğdaysız bir hayat düşünemiyoruz nedense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında buğdayın genetiği değişmemiş olmuş olsaydi bizede bi zararı olmazdı, ama işte GDO hayatımıza girince sağlığımız da bozulmaya başladı. Yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  4. Bağırsak florası vücudun tüm dengesini etkiliyor. Probiyotik içeren yiyecekler, sirke gibi fermente ürünler çok faydalı. Kombucha çayı hariç bahsettiğiniz ürünleri hep tüketmeye gayret ediyorum. Kombucha çayını yeni duydum sayenizde. Ne kadar faydalı bilgiler vermişsiniz yine. Çok teşekkürler. Sevgiyle kalın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bağırsak mikrobiyotası sağlığı vücut sağlığı için çok önemli. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  5. Deneyimlerime göre, bağırsak florası üzerinde en olumlu etkiyi yaratan besinler sizin de bahsettiğiniz gibi fermente besinler. Zaten bu bilimsel olarak da destekleniyor. Ev yapımı turşu (özellikle lahana turşusu) bol bol tüketmek lazım. Yanı sıra, ben özellikle limonlu sirkeli suyun faydasını çok gördüm ve bu nedenle senelerdir düzenli olarak tüketiyorum.
    Değerli bilgilendirme için teşekkürler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet fermente besinler çok faydalı ve limonlu sirkeli su tavsiyenizi deneyeceğim :) Tavsiyeniz ve kıymetli yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  6. İşlenmiş gıdalar ne yazık ki hep karşımıza çıkıyor. Zararlı olduğunu bile bile almaya devam ediyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef ne kadar dikkat edersek edelim bi şekilde işlenmiş gıda alabiliyoruz. Yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  7. Bağırsak florasını korumak ve yazdığınız bu besinlerdeki yararlı bakterilerle güçlendirmek gerek. Çünkü bağırsaklar 2. beynimizdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sağlıklı beslenerek güçlendirmek çok önemli. Yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  8. Bağırsakların yediklerimizin emilimini yapıp vücuda yayabilmesi çok önemli bir konu. Yazınızı dikkatle okudum. İşlenmiş yiyeceklerden uzak durabilmeyi başarabiliriz umarım. Hindistan cevizi yağı ve Kombu çayı aklımda olsun... Bilgilendirme için teşekkürler. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerçekten zor, umarım birazcık da olsa uzaklaşabiliriz:) yorumunuz ve ilginiz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  9. Beyni ayakta tutan bağırsak bu artık ispatlamaya başladı...
    Florayı ayakta tutan önerileri bize hazırlayan editöre teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  10. Yazıyı begenmenize sevindim, biz teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  11. Öncellikle yeni temanız eskiye nazaran çok daha iyi ve derli toplu olmuş hayırlı olsun bağırsak florası bozukluğunun belirtileri ile ilgili yazınızı okuyunca sanırım bende de yakında ortaya çıkacak başında gdo lu ürünler geliyor birde ağrı kesiciyi biraz fazla içiyorum gibi ama daha çok dikkat etmeye çalışacağım emeklerinize sağlık teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ağrıkesiciler maalesef hayatımızın bazen vazgeçilmezi olabiliyor :( temayı deniz arkadaşımız ayarladı sizin nezdinizde buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Yorum ve ilginiz için teşekkür ederim

      Sil
  12. bagırsaklarımda ve üst bölgede karınca hissi var acaba kurtmudur veyahut bagırsak florosı olabilir mi .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karıncalanma rahatsız edici boyuttaysa bir uzman doktora görünmeniz sağlığınız için doğru olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

      Sil
  13. Bağırsak florasi hakkındaki bilgiler için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Faydalı olabildiysek ne mutlu:)

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.