Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?



Bağışıklık Sistemi Güçlendirme Yolları
Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir


Vücudumuzun kendine ait savunma mekanizması vardır. Bu mekanizma hastalıklara sebep olan virüs, bakteri, küf gibi patojenleri tanımlayarak yok eder, deyim yerindeyse düşman kuvvetlerine karşı koruyucu görevi görür. Buna bağışıklık sistemi (immün sistem) denir.

Bağışıklık sistemimizin güçlü olması, her an oluşabilecek hastalıklara karşı savunma mekanizmasının hazırlıklı ve tetikte olması gerekir. Aksi takdirde bağışıklığı düşük olan bir birey hastalıklara karşı savunmasız ve hazırlıksız yakalanmış olacaktır.
 

Bağışıklık sisteminin zorlandığına işaretler

• Sık sık deride kızarıklık veya acı olması

• Alerjik reaksiyonlar

• Ne kadar uğraşılsada kilo alımı

• Uçuklar; yılda 4 kereden fazla olursa


• Gece uykularında problem yaşanması

• Sürekli yorgun hissetme

• Yılda üçten fazla grip olunursa

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Eğer kişi sık sık hastalanıyorsa bağışıklık sisteminin düşük olduğuna bir işarettir. Mevsimsel grip, pandemik yada soğuk algınlığı ile savaşmak için aşı veya ilaca başvurmadan önce vücudu doğal olarak güçlendirmek gerekir. Bunun için en önemli faktör vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral depolarının doldurulmasıdır.

1- Bağışıklık için vitamin ve mineral alımına dikkat edilmeli

A vitamini savaşcı hücrelerin güçlendirilmesi gibi önemli bir role sahip olmakla beraber aynı zamanda bağışıklığıda güçlendirir. Yumurta, süt ürünleri (peynir, yoğurt) ıspanak, mercimek, brokoli gibi besinlerde bulunur.

D vitamini vücudumuzun bağışıklığı için en önemli hormondur. Güneşin yakıcı olmadığı saatlerde güneşlenmek gerekir.

E vitamini antioksidan özelliği sayesinde hücreleri oksidasyona karşı korur. ceviz, fıstık, badem, susam gibi yağlı tohumlarda bulunur. Genellikle birçok besinde bulunduğu için eksikliği çok az görülür. 

C vitamini en iyi enfeksiyon savaşçısıdır. limon, karanfil domates, greyfurt, kivi, çilek, kuşburnu, lahana, çörek otu  nar gibi besinlerde bulunur. Uzmanlar çörek otunu özellikle tavsiye etmektedirler.

B 6 vitamini eksikliği bağışıklığın baskılanmasına sebep olur. Muhakkak dikkat edilmesi gereken bir vitamindir. Sarımsak, balık, fındık, Susam gibi besinlerde bulunur.

Folik asit eksikliği savaşcı hücre sayısının azalmasına sebep olur.
 Kuru baklagiller, Yeşil yapraklı sebzeler gibi besinlerde bulunur.

Selenyum hücreleri korur bu yüzden günlük muhakkak tüketilmelidir. Soğan, sarımsak, yumurta, mantar  gibi besinlerde bulunur.

Çinko bağışıklık sisteminde hasar önleyicidir. Kuruyemişler, tarçın et ve deniz ürünlerinde daha fazla bulunur.

Omega 3 yağı vücut tarafından üretilmediği için dışardan yediklerimizle takviye edilmelidir.
Omega 3 Tahin, ceviz, kabak çekirdeği, Baklagiller, ıspanak, uskumru, somon, alabalık gibi besinlerde bulunur.

2- Probiyotik besinler beslenme listesinde olmalı

Yapılan araştırmalarda bağırsak sağlığının vücut bağışıklık sistemi ile yakından ilişkili olduğu görüldü. Onun içindirki bağırsak florasını korumak için probiyotik ürünler tüketilmelidir. Yoğurt, turşu, kefir gibi besinler probiyotik açısından zengin besinlerdir.

3- Bol su içilmeli  

Yeteri miktarda su içmek kanın hücre ve dokulara oksijen taşınmasını sağlar. Özellikle virüs ve bakterilerin vücuttan uzaklaşmasına yardımcı olur.

4- Uyku düzenine dikkat etmek gerekir

 Yeteri kadar uyku ihtiyacı alınmazsa stres hormonları tetiklenir ve zaman içerisinde yorgun, halsiz düşen vücudun bağışıklık sistemide beraberinde çöker ve maalesef hastalıklara kapı açılır. Günlük  7 saat uykuya dikkat edilmeli. Bu konuda  Uykunun sağlığımıza etkileri  nelerdir yazımızı okuyabilirsiniz.

Tavsiye bir diğer yazı : Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları nelerdir yazımızı da buradan okuyabilirsiniz. 

 Bağışıklık için faydalı bitki çayları 

Papatya yapılan araştırmalara göre papatyanın bakteri ve virüs gibi vücudu tehdit eden patojenlere karşı vücudu koruduğu görüldü.

Zencefil enfeksiyon önlemekte etkili olmakla beraber bağışıklığı tehdit eden bakteri ve virüslerin mutasyona uğramalarını engeller. İyi bir bağışıklık güçlendirici olan zencefil  gribal enfeksiyona karşı da koruyucudur. Zencefili yemeklerde, çorbalarda veya çay olarak tüketebilirsiniz. 

İlgili- Zencefilin faydaları nelerdir? Zencefil hangi hastalıklar için şifadır?

 Ekinezya soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı vücudun direncini artırır, bağışıklığı kuvvetlendirir. 

Mutlaka Tüketilmesi Gerekenler

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yenmeli


Zeytin ve Zeytinyağı
Bağışıklık sistemimizin en iyi dostu, bağışıklığı güçlendiren en etkili besin zeytindir. Zeytin ve zeytinyağı  bağışıklık sistemindeki bakterileri yok eden hücreleri güçlendirir. Zeytini sabah kahvaltıda 7 tane olarak tüketmek vücudun direncini artırır, hastalıklara karşı bağışıklığı kuvvetlendirir. 

ilgili- Zeytin yağının muhteşem faydaları nelerdir?

Yoğurt-Kefir
 Belirttiğimiz gibi probiyotik etkiye sahip olan yoğurt ve kefir hastalıkların oluşumunu engellediğinden dolayı günlük  tüketilmesine gayret edilmedir.

Sarımsak
Sarımsak yüzyıllardır insan sağlığı için önemli bir şifa kaynağıdır. İçeriğindeki "allicin"sayesinde hastalıklara karşı vücudun direncini artırır, bağışıklığı güçlendirir.

Kırmızı acı biber
Kırmızı biber mikrop öldürücü özelliği sayesinde vücudun direnç kazanmasını sağlar, bağışıklığı güçlendirir.

Yaban mersini
Kanser dahil birçok hastalığı önlemede yardımcı olan etkili, besleyici bir meyvedir. Dolayısıyla diğer meyvelere nazaran bağışıklık sistemini güçlendirmekte oldukça etkilidir.

Bal-Propolis
Araştırmalara göre propolisin vücut için  faydalı, canlı hücre sayısını artırdığı görüldü. Düzenli olarak propolis tüketimi bir çok hastalığa karşı koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. Günde bir tatlı kaşığı ballı karşımdan tüketilebilir. Çocuklara bir bardak süte veya meyva suyuna yarım çay kaşığı  eklenerek verilebilir. 1 yaşın altındaki bebeklere verilmez.

Zerdeçal
Zerdeçal bağışık sistemini harekete geçirir, uzun zamandan beri yapılan araştırmalara göre zerdeçalın vücut direncini arttırdığı ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu olarak yardımcı olduğu görüldü. Zerdeçalı yemeklere veya süte ekleyerek tüketebilirsiniz. Günlük bir tutam yeterli olacaktır. 

Kara mürver
Kara mürver vücudu bakteri ve enfeksiyonlara karşı koruyarak  bağışıklığın korunmasını güçlenmesini sağlar. Kara mürver ekstresi bağışıklık için  daha faydalı olacaktır. Olgunlaşmış karamürverin meyve suyunu yaparak da tüketebilirsiniz. 


Unutulmamalıdır ki hiç bir besin tek başına bağışıklığı güçlendiremez, mevsiminde bol meyve sebze tüketerek  Stres ve sigaradan da uzak durarak bağışıklık sistemine destek olunabilir.

16 yorum:

  1. faydalı bir paylaşım gerçekten dikkatlice okudum, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkatle okumanıza sevindim :) yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  2. Bağışıklık sistemi nasıl kuvvetlenir ile ilgili makaleyi keyifle okudum. Son günlerde araştırılan en çok konulardan bir tanesi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet son zamanlarda hepimize lazım bir konu, keyifle okumanıza sevindim, yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  3. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne güzel tavsiyeler vermişsiniz. Özellikle ev yapımı yoğurt ve kefir çok faydalı oluyor. Ayrıca zencefil benim vazgeçilmezimdir. Akşamları hep zencefil çayı içmeye gayret ederim. Şu son zamanlarda herkesin bu ürünleri kullanması şart. Teşekkürler güzel ve yararlı bir paylaşım olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zencefili çayını her akşam içmeye çalışmanız çok güzel bir alışkanlık, keşke hepimizin böyle güzel alışkanlıkları olsa :) yorumunuz ve ilginiz için ben teşekkür ederim

      Sil
  4. Bagışıklık sisteminin güçlendirilmesi noktasında geniş olarak ele alınan bir yayın olarak gördüm teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle görmenize sevindim :) yorumunuz ve ilginiz için ben teşekkür ederim

      Sil
  5. baaak son yazımdasıııın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi okudum. Çok teşekkür ederim ilgin ve güzel sözlerin için:))

      Sil
  6. Evet özellikle bugünlerde ihtiyaç duyduğumuz bu besinleri tüketmeliyizki bağışıklığımızı güçlendirebilelim. Yorumunuz ve ilginiz için ben teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
  7. saool faydalı yazıı. ama bu virüs süresince zencefil ve zerdeçal yememek lazımmış. ikisi de korona içeriyormuş. ailemizdeki doktorlar söledii :)

    YanıtlaSil
  8. Evet yoğurt, kefir tüketmek çok faydalı, yorumunuz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  9. Hele ki benim okuduğum tarih de çok fayda sağlayacağını düşündüğüm bir yazı okudum bağışıklık sistemimizi özellikle bu virüs özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları daha çabuk yeniyor. Özellikle uyku düzenimize erken yatmaya gayret edelim sabah kahvaltımızı iyi yapalım vitaminlerin olduğu besinleri buradan okuyup çeşitlendirmeli beslenmeliyiz çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz ile katkı sağladığınız için çok teşekkür ederim:)

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.