Nasıl Kilo Verilir, Sağlıklı Zayıflama Önerileri Nelerdir?


Kilo vermek isteyen kişilere genelde bilimsel kanıta dayanılmadan yapılan bir çok diyet listesi önerilir. Fakat bunların çoğu insan vücuduna zarar boyutlarında olabiliyor. Bilim insanları bu konuda birçok sayısız araştırmalar yaparak bu sürece destek olmaktadırlar.

Öncelikle gerçek dışı hayal satan insanlardan ve ürünlerden uzak durulmalıdır. Gerçek hedefler belirlenmelidir. Günlük 500 kalori azaltarak haftada 1 kilo verilmesi normal olarak kabul edilmiştir. Peki bilimsel kanıtlanmış zayıflama önerileri nelerdir, beraber bakalım.

Nasıl Kilo Verilir, Sağlıklı Zayıflama Önerileri Nelerdir?

Kilo Vermek İçin Neler Yapılmalı?
Nasıl kilo verilir

1- Mutlaka kahvaltı yapılmalı 

Beden ve zihin fonksiyonları için enerjiyi sağlayan kahvaltı ihmal edilmemeli. Yapılan araştırmalarda kahvaltıda yumurta tüketmenin gün içinde tok tuttuğu ve daha az kalori almayı sağladığı görüldü.

2- Bol su içiniz

Diyetlerde su tüketimini özellikle tavsiye eden uzmanlar günlük su içmenin metabolizmayı hızlandırdığını belirtiyorlar. Yapılan araştırmalarda zayıflamak isteyen kişilerin yemekten 30 dakika önce iki bardak su içmeleri içmeyenlere kıyasla kaloriyi daha az aldıkları ve aynı zamanda % 44 oranında daha çok kilo kaybettikleri görülmüştür.

3- Yeşil çay içiniz

Yeşil çayın zayıflamaya olan katkısını bilmeyen yoktur. Yeşil çayın içeriğinde bulunan kafein ile kateşinin birlikte çalışarak yağ yakımını sağladığı, zayıflamaya büyük ölçüde yardım ettiği görülmüştür.

OKU:  Yeşilçayın Faydaları

4- Kahve içiniz

Kahve metobolizma üzerindeki etkilerinden dolayı yağ yakımını % 30'a kadar hızlandırabiliyor. Kahveyi şekersiz ve kremasız tercih etmek gerekir.

5- Sağlıklı yağlar tercih edilmeli

Zeytin yağı,  tereyağı ve hindistan cevizi tercih edilecek sağlıklı yağlardır. Ayrıca hindistan cevizi  yağı metabolizmayı hızlandırmakla beraber günlük kalori alımını büyük ölçüde azaltıyor. Yemeklerinizi hindistan cevizi yağı ile yapmayı deneyebilirsiniz.

6- Rafine karbonhidrat tüketimi kontrol altına alınmalı

Beyaz ekmek, makarna gibi rafine edilmiş karbonhidratlar kan şekerini hızla yükseterek açlık hissininin bir müddet sonra tekrar oluşmasına ve daha fazla kalori alımına sebep olur. Dolayısıyla karbonhidratlardan uzak durulmalıdır.

7- Probiyotik alımını ihmal etmeyin

Kilo kaybı programlarında probiyotik besinlerin yağ yakımına yardımcı olduğu görüldü. Onun için günlük diyet listenize iki kase yoğurt ekleyerek diyette kilo verme sürecine katkı sağlayabilirsiniz.

8- Yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun

Kilo vermek için beslenme
Nasıl sağlıklı kolay kilo verilir 

Dışarda olduğunuz zaman zarfında acıkabilir ve diyetinizi sürüncemeye sokan sağlıksız  yiyecekler yemek zorunda kalabilirsiniz. Bu tür sağlıksız besinlerden uzak durabilmek evde veya dışarıda olduğunuzda yanınızda bir küçük kutu süt, elma, kuru yemişler (badem, fındık, ceviz ) kuru kayısı ve özellikle hurmayı bulundurmanız  tatlı krizinizi giderecek ve açlığınızı yatıştıracaktır.

9- İyi uyku diyette etkili

Çalışmalar, iyi uyku uyumayan kişilerde obezite riskinin arttığını gösterdi. Uyku kalitesi düşük olan çocuklarda % 89 yetişkinlerde % 55 oranında obezitenin arttığını görüldü. Özellikle kilo veremiyorum kendimi hep aç hissediyorum demenin bir diğer nedenide uyumamanız olabilir.

Tavsiye yazı: Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler nelerdir? 

10-Daha fazla protein tüketilmeli 

Protein alımı metabolizmayı hızlandırır. Diyette proteini artırmak gün içinde  daha az kalori alımınızı sağlar.  Ayrıca uzmanlar  günlük protein tüketimini % 25 artırmanın gece yemek ataklarını % 60 oranında azalttığını bildiriyorlar.

11- Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin

Kilo vermek ve egzersiz
Kilo verirken egzersiz  yapmanın önemi 

Egzersiz yapmak ruh ve beden sağlığı için önemli bir faktördür. Egzersizlerin bölgesel kilo kaybında göbek ve basen gibi bölgelerde etkili olduğu görüldü. Yürüyüş en güzel egzersiz türüdür. Günde 40 dakika tempolu yürüyüş tüm kaslarınızı çalıştıracak ve yağ yakımını hızlandıracaktır. Ayrıca stresi yönetebilmek içinde etkilidir. Zira uzmanlar stresin vücutta kortizol dalgalanmasına neden olduğunu  ve bundan dolayı yağ depolanmasını tetiklediğini söylüyorlar.

12- Lifli gıdalar tüketilmelidir. 

Lifli gıdalar tüketildiğinde kan şekerini dengeler, doygunluk hissi vererek fazla kalori alımını önler.


Ama işin en önemli kısmı diyet yapmayı gerçekten istemenizdir. Başkalarının yönlendirmesi ile değil de gerçekten ruhsal olarak bu sürece hazırlıklı olmanız diyette başarılı olmanız için elzemdir.

 Kilo veremediğiniz günlerde asla pes etmeyin. "Battı balık yan gider" dememelisiniz, aksine " zararın neresinden dönsem kardır" diyebilmelisiniz. Bu noktada motivasyon en üst seviyede olmalıdır. Motivasyonunuzu yanınıza aldıysanız kilo verme sürecinde başarılar dilerim.

21 yorum:

  1. Kilo vermek tamamen kendimize bağlı faydalı bilgiler vermişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çoğunlukla irade işi. Yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  2. Evet dikkat etmek sağlıkli olmak için önemli:) yorumunuz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Su içmeyi hep unutuyorum bolca içmem lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık için özelliklede diyette su önemli:)

      Sil
  4. Bro egzersiz onemli ya. Blogunu takipteyim kardesim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet egzersiz önemli. Takip için teşekkür ederim

      Sil
  5. Kilo kaybetmek değil, sağlıklı zayıflamak önemli. O yüzden bu öneriler çok değerli. Kilo verme sürecini egzersiz ile desteklemeyi de es geçmemeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GEMISI8 NISAN 2020 17:19
      Evet sağlığımızdan olmadan kilo vermek önemli. Egzersiz yapmadan kilo vermek güç bir hal alıyor. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  6. Çok güzel bilgiler vermişsiniz. Ama öğrenci olunca düzenli egzersizi pek yapamıyorum.guzel bir makale teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımızı beğenmenize sevindim. İlginiz için teşekkür ederim:)

      Sil
  7. Sağlıklı kilo vermek isteyenlerin mutlaka uyması gereken en önemli noktalara değinmişsiniz. Yaşam biçimini bu yönde düzenleyenler fazla kilolarından kolayca kurtulabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylediniz yaşam biçimini bu yönde şekillendirmek kilo kontrolünde önemli bir yer ediniyor. Yorum ve ilginiz için teşekkür ederim

      Sil
  8. Sadece kilo vermek üzerine bir yazı olmamış bence sağlıklı beslenme yaşama içinde çok güzel bilgiler var özellikle uykumuza dikkat edelim bol hareket yapalım çok teşekkür ederiz. büyük fayda sağladı yazınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve ilginiz için ben teşekkür ederim:)

      Sil
  9. Merhabalar,

    Öncelikle Ramazan Bayramı’nızı kutluyorum ve bu bayramın hepimize sağlık, sıhhat ve mutluluk getirmesini diliyorum.
    Sağlıklı beslenme ve düzenli spor yaparak bazı bitki ve meyve çaylarını içmek kilo vermeyi hızlandırıyor. Yeşil çay bence en etkilisi. Yağ yakımını hızlandırıyor, metabolizma hızını artırıyor ve ödemin vücuttan atılmasını sağlıyor. Zayıflamaya yardımcı olan çaylar hakkındaki yeni yazımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kilo-vermeye-yardimci-5-cay/

    Güzel okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ebru hanım sizede mutlu bayramlar, sevdikleriniz ile beraber mutlu huzurlu bir bayram geçirmeniz dilerim. Evet yeşil çay zayıflamada oldukça faydalıdır. Sizinde bu konu hakkındaki yazınızı en kısa zamanda okumaya çalışacağım. Teşekkürler:)

      Sil
  10. Öncelikle geçmiş bayramınızı kutluyorum. Elinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş. Kilo problemi olan, zayıflamak isteyenler için değil bunun yanında sağlıklı olmak isteyenlere de yol gösterici hoşça kalın. Sağlıklı kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinde geçmiş bayramınız mübarek olsun. Yazımızı beğenmenize sevindim teşekkürler :)

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.