Çocuğum Ders Çalışmayı Sevmiyor Ne Yapmalıyım?



Ders çalışma
Çocuğuma ders yapmayı nasıl sevdiririm? 

Anne ve babalar için ders çalışmak istemeyen çocuğunu ders çalışmaya ikna etmek oldukça zorlayıcı bir durumdur. Ebeveynler "çocuğum ders çalışmak istemiyor" Ders çalışmak isyemeyen çocuğumu  zorlayınca ailede büyük bir çatışma yaşanıyor demekteler. Öncelikle ders çalışmayan çocuğa  asla sert bir üslup gösterilmemeli ve tehditkâr konuşmalar yapılmamalıdır. Aslında çocuğun ders çalışmayı istememesi doğal bir davranıştır. Zorlamanızın hiç bir faydası olmadığı  gibi çocuğun ruhsal sağlığı da kötü etkilenmiş olacaktır. Peki çocuk ders çalışmayı  nasıl sevebilir ? Çocuk ders çalışma alışkanlığını nasıl kazanabilir?  Bugün  bu sorularınıza birazda olsa yardımcı bir makale hazırladık.


Çocuğum Ders Çalışmayı  Sevmiyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğunuza Ödev Yapmayı,  Ders Çalışmayı Sevdirmek için Yapılması Gerekenler

1- Çocuk ile anlaşma yapılmalı 

 Başarıyı yakalamak saatlerce çalışmaktan değil, düzenli çalışmaktan geçer. Stanford Üniversitesinde zekanın başarıya olan katkısı hakkında  yapılan bir araştırmada zekadan daha çok başarıya katkı sağlayan 3 sonuç bunundu. Bunlar özgüvenli olmak, iç disiplin sahibi olmak ve bir hedefe odaklanmak. Bu sonuçlardan yola çıkarak öncelikle yapmanız gereken günlük çalışma saatlerinin belirlenmesidir. Çocuğunuzu karşınıza alıp bir anlaşmaya varmalısınız. Çocuğunuza günlük muhakkak ders çalışması gerektiğini  fakat  ne kadar saat ders çalışabileceğini sorun ve  çocuğunuz size diyelimki bir saat çalışabilirim dedi. O zaman sizde çocuğunuza sen bir saat dedin ben senden yarım saat istiyorum fakat her gün düzenli, verimli çalışmanı istiyorum diye anlaşma yapmalısınız.

2- Ders programı hazırlayın

Ailecek oturup çocuğunuz ile beraber bir haftalık ders programını ayarlamalısınız. Günlük ilk etapta yarım saat ayarlamıştınız. Bu yarım saati 10' ar dakika olarak 3'e bölerek programı yapmanızda fayda vardır. Hazırladığınız bu programı çocuğun odasının kapısına, kütüphanesine yapıştırmanız uyum sağlaması açısından fayda sağlayacaktır. 

3- Çocuğun motive olmasına destek olun
 Herşeyde olduğu gibi ders çalışmak istemiyorum diyen çocuğa motivasyon kaynağı olsun diye ödüller verilmelidir. Çocuk haftalık çizelgeye, ders çalışma programına uyduğu zaman bilmelidir ki onun sonunda kendisini bir ödül bekliyor. Böylelikle motive olmuş olacaktır.  Fakat bu ödül ne çok küçük bir ödül nede abartılı bir ödül olmamalıdır. Çocuğunuzun sevdiği ve sizinde zorlanmayacağız bir şey olmalıdır.  Mesela, hafta sonu fazladan internet saati, flim saati, ailecek bir gezi veya çocuğun programa uyduğu günlerin altına onu mutlu edecek onure edecek notlar yazmak gibi. Zamanla disiplin kazanıp sorumluluk bilinci oluştuktan sonra ödül vermeyi kaldırabilirsiniz. 

4-  Haftalık program aksatılmamalı

Haftalık programlarda ebeveyn taviz vermemeli. Zira  gösterilen esneklik, taviz çocuğu ritminden düşürecektir. Bu konuda iş daha çok anne ve babalara düşüyor.  Fakat çocuğun ders başına geçmesini hatırlatırken  çalışmazsan şöyle olur böyle olur , yada hadi yavrum dersini yap gibi değil de,  dersini yemekten öncemi sonramı yapmak istersin diye tercih hakkı verilerek daha yumuşaklıkla ders yapması gerektiği ifade edilebilir.

5- Çalışma saatlerini özel kılın
Ders saati
Çocuğum ders çalışmayı sevmiyor ne yapmalıyım?

Çocuk illaki odasında masasında çalışmak zorunda değil, oturma odasında, salonda, yerde çalışabilir. Çocuk ders çalışırken kendisini özel hissetmesi adına  yanına  kuru yemiş, meyve, kek gibi yiyecekler koyarak onu destekleyebilirsiniz.  

6- Zaman içinde çalışma saatlerini artırınız

Ders çalışma düzenini , alışkanlığını kazandırmak için ilk etapta yarım saat olarak çocuk ile anlaşma yapmıştınız. Çocuğun  günlük yarım saat çalışmayı düzenli bir şekilde devam ettirdiğini gördüğünüzde, artık yavaş yavaş çalışma saatlerine 5'er dakika gibi arttırma yapabilirsiniz. 

7-Çocuğun ders çalışmasına mani bir durum varmı bunun iyice araştırılması gerekir

Çocuk eğer ders başına oturuyor fakat konsantre olamıyorsa zihninin takıldığı bir sorunu varsa bu soruna çözüm bulunmalıdır. Çocuğun ders çalışmasına mani olan hangi durum varsa  ebeveyn bu konu hakkında araştırma yapmalı. Ebeveyn sorunun çözümünde zorlandığı noktada öğretmenden destek almalıdır. 

8- Ders saatleri hergün  aynı saat olmalı

Çalışma saatleri dilimlerini hergün aynı saatler olarak ayarlamanız alışkanlık edinmesi ve düzen alması için önemlidir. Herhangi bir mani olmadığı müddetçe aynı saatlere riâyet edilmeli.  Ayrıca ezber yapması gerektiği günlerde ezberlediği konunun iyice yerleşmesi için yatmadan önce bir, iki kere okuyup ondan sonra hemen uyursa beyin okuduğu konuyu sabaha kadar pekiştirecektir. 

Son olarak unutulmamalıdır ki her çocuk farklıdır.  İzlenimlerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki Çocuk için en iyi eğitmen iyi bir gözlemci olan ebeveynidir. Ebeveynler  iyi bir gözlemci olarak çocuğuna göre davranıp ona göre bir yol çizmelidir.             
Özgüvenli çocuk yetiştirmek nasıl olmalıdır, özgüvensizliğin  belirtileri nelerdir? Yazımızıda buradan okuyabilirsiniz

8 yorum:

  1. Çocuğum ders çalışmayı sevmiyor neler yapmalıyım diye başlıklar altında sıralamışsınız. Başarılı bir makale olmuş tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. Çocukların çoğu ders çalışmayı sevmiyor, oyun daha tatlı geliyor ama sorumluluk bilinci vererek ve burada yazdığınız yöntemlerle bunu aşabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok doğru söylediğiniz sorumluluklarının farkında olurlarsa sorun biraz daha kolay aşılır. Yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  3. Dediğiniz gibi bu sorumluluğu ve alışkanlığı kazanması için tavsiyelerinizin çok faydası olacaktır. Çok önemli bilgiler teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Çok faydalı bilgi ler. Her zaman yaşadığım sorun. İlginiz Bilgileriniz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım faydası olur.biz teşekkür ederiz efendim :)

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.