Sırt Ağrısı Neden Olur, Sırt Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?



Sırt ağrısı neden olur, Sırt ağrısına ne iyi gelir
Sırt ağrısı neden olur ve sırt ağrısının geçmesi için ne yapılmalı?

Sırt ağrısı, günümüzde her 5 kişinden birinde ortaya çıkan bir problemdir. Akut sırt ağrıları bir buçuk aydan kısa bir zaman sürerken kronik ağrılar ise bir buçuk aydan fazla sürer.
Genellikle hareketsiz bir yaşam, obezite, devamlı bilgisayar başında olmak, duruş bozukluğu ve stresin neden olduğu kas kaynaklı bir problem olacağı gibi daha ciddi hastalıkların habercisi de olabilir.

Sırt ağrısı neden olur? Sırt ağrısının geçmesi için neler yapılmalı? Bizlerde bu konuda sizlere yardımcı olacak bilgileri araştırdık.

Sırt ağrılarında kilonuz ve yaşınız önemli bir yer edinmektedir .
Sırt ağrısı, farklı komplikasyonların neden olduğu omurgaların iki tarafında bulunan kasların gerilmesi, boyun, omuz ve iki kürek kemiği arasının baskıya maruz kalması sonucu ağrının meydana gelmesidir.

Sırt Ağrısı Neden Olur? Sırt Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?

Sırt ağrısı Nedenleri:

• Yaşam Biçimi

Sırt ağrısının yaygın sebeplerinden birincisi günümüzün getirisi olan, 
kondisyon eksikliği, sürekli bilgisayar başında olmak, hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemek, uzun süre ayakta durmak, stres  ve yanlış bir zeminde uyumak gibi durumların neden olduğu sırt ağrıları genelikle çoğu kişinin başına gelen ve dinleme ile geçen hafif ağrılardır.

Yaralanmalar

Trafik kazası, yanlış yapılan spor yaralanmaları, ani ağırlık kaldırma, dönme ve ani kalkma gibi hareketler nedeniyle kaslarda oluşan sinir sıkışması sonucu sırtta hafif yada ağır ölçekli ağrılar görülebilir.

• Fibromiyalji
Malesef günümüz rahatsızlıkların dan bir diğeri ise fibromiyaljinin neden olduğu sırt ağrılarıdır. Sırtta kürek kemiğinde ağrı yoğunluğunun yaşanması ve ağrının omuzlara yayılması ile kendini gösterir. Bu ağrıların beraberinde baş ağrısı ve konsantrasyonda sorun yaşanabilir.

• Sırt Fıtığı
Fıtığın neden olduğu durumlarda sinir köklerine yapılan baskının sonucu sırtta ağrı ve karıncalanma olmaktadır. Zamanla yürümede zorlanma görülür.

• Kemik Erimesi
Kemiklerde çökme ve incinme gibi kemik erimesinin sebep olduğu durumlar görülebilir. Bu nedenle bu bölgelerde ağrı görülmektedir. Kemik erimesi belirtileri ve kemik erimesi hakkındaki detaylı bilgileri okumak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.

• Romatizmal Hastalıklar
Bazı romatizmal rahatsızlıklar omurgayı kötü yönde etkileyerek ağrılara sebep olabilir. Sadece yaşlılarda değil gençlerde de sıklıkla görülebilmektedir.

• Deformite
Sırt ağrılarının bir diğer nedeni ise sebebi bilinmeyen skolyoz ve kifoz gibi rahatsızlıklar da ağrıya sebep olabilmektedir.

• Tümörler
Bazen vücutta bulunan tümörlerde omurgada ağrıya neden olabilmektedir.

• Dejeneratif Değişiklik
Genelikle yaşlılarda görülen disklerde sıvı kaybı, bozukluk veya kireçlenme gibi dejeneratif değişiklikler de sırt ağrısını meydana getirebilmektedir. Bu değişiklikler kanal daralmasına sebep olarak ağrıyı meydana getirir.

• Yansıyan Ağrılar
Vücudun bazı bölgelerindeki kalp, akciğer ve mide gibi organlarda meydana gelen hastalıklardan kaynaklı olarak sırta yansıyan ağrılarda olabilmektedir.

Ayrıca mikrobik ve metabolik durumlar da sırt ağrısı sebepleri arkasında yer alır.


Aşağıda sayacağımız durumlarda bir doktora gidip ağrınızın altta yatan nedenini araştırmalısınız ve ona bağlı olarak tedavi uygulanmalıdır.

Gün geçtikçe ağrının geçmemesi ve ağrı şiddetinin artması

Dinlenmeye rağmen geçmeyen ağrınız varsa

Döküntü, kilo kaybı ve ateşin eşlik ettiği ağrı durumu

Ağrınız sizi gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli ise

Gece ağrı ile birlikte çokca terliyorsanız 

Sabah uyandığınızda sırtınızın sert, tutuk bir halde olması ve hareket etmede güçlük yaşıyorsanız

Sırt ağrısına eşlik eden, omurgada şekil bozukluğu

Ağrının beraberinde yürümede zorlanma ve idrar kaçırma

Uzun zaman kortizon ilaç alımı

Ağrı ortaya çıkmadan önce enfeksiyon kaynaklı bir hastalık geçirmek

Sırt Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?

Sırt ağrıları için bazı tavsiyeler

Sırt ağrılarını hafifletmek için
öncelikle stresi hayatınızdan uzaklaştırmaya çalışın, eğer uzaklaştırmak mümkün olmuyorsa stres yönetimi yapılmalıdır. Ayrıca sağlıklı bir yaşam biçimini benimseyerek ağrılarınızdan büyük ölçüde kurtulmanız mümkün. Bunun için düzenli sporu hayatınıza katmanız gerekmektedir. Ani, birden bire yapılan hareketlerden kaçının. Özellikle sırt, karın ve boyun kaslarını çalıştırın. Sigara içmeyin. Vitamin ve mineral değerlerinizin gereken düzeyde olup olmadığını kontrol ettirin. Doktorunuzun tavsiyesiyle kalsiyum ve D vitamin takviyenizi alın.
Özel kremlerle arada sırtınıza masaj yaptırmakta size fayda sağlayacaktır.
Ağrı bantlarını kullanarak da ağrınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Son olarak önemli bir tavsiye ise kekik yağını hindistancevizi yağı veya zeytinyağı ile seyreltip ağrıyan bölgenize masaj yaparak uygulayın. Ağrılarınızın büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz.










2 yorum:

  1. Yaş kırkı geçtikten sonra başlıyor sırt ağrısı bel ağrısı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sırt ağrısında yaş faktörü önemli bir yer edinmekte. Özellikle kişinin yaşı 20 ile 50 arası ise bir uzmana gidilmesi uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Yorumunuz için teşekkür ederim Ankara postası:)

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.