Mide Yanması Neden Olur, Mide Yanmasına Ne İyi Gelir, Mide Yanması Nasıl Geçer?


Mide yanması neden olur, nasıl geçer ?
Mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması midede ve yemek borusunda görülen bir yanma hissidir. Daha çok yemekten sonra uzandığında ve eğildiğinde ağızda acımsı ve asidik bir tat hissedilir. Bunun pek çok sebebi vardır. Bunlar;


- Gastrit: Gastrit mideyi çevreleyen dokunun iltihaplanması ile oluşur. Gastrit tedavi edilmediğinde ülsere dönüşebilir, ülserde mide kanseri ve mide kanamasına yol açabilir.


- Gastroözofageal Reflü: Reflü mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bir hastalıktır. Sadece mide yanması yapmaz, mide ekşimesi, göğüs kafesinin yanması, kuru öksürük, yutkunma güçlüğüne de neden olabilir. Reflüyü tetikleyenler arasında; çikolata, yağlı ve baharatlı kızartmalar, limon, kafein, soğan ve sarımsak gibi yiyecek ve içecekler semptomların artmasına sebep olur.

- H. pylori enfeksiyonu: Helicobacter pylori midenin asidik ortamında yaşayabilen nadir bakterilerden birisidir. Bu bakterinin mideye girmesi sonucu midede yanma, ekşime, bulantı ve kilo kaybı gibi rahatsızlıklara  neden olabilir. Çoğu insanda bu bakteri bulunur.


- İlaç kullanımı: Streoid olmayan antienflamatuar grubu ağrı kesiciler, aspirin, ibupropen ve naproksen gibi ilaçların kullanımı sonucu mide yanması oluşabilir.


Gıda Hassasiyeti: Laktoz intoleransı olanlar süt ürünlerine, çölyak hastalığı olanlar da gluten içeren maddelere karşı reaksiyon gösterebilir. Vücutta oluşan reaksiyonlar mide yanmasına sebep olmakla birlikle  diğer bazı rahatsızlıklara da neden olabilmektedir. 


Diğer Sebepler: Sigara, alkol, hazımsızlık, mide kanseri, ülser ve fıtık gibi nedenlerde mide yanmasına sebep olabilir.


MİDE YANMASI NASIL ENGELLENİR?

- Alkol ve sigarayı bırakmak.

- Az yemek ama sık yemek yemek.

- Mideye zarar veren yiyecek ve içeceklerden kaçınmak.

- Mideye zarar veren her türlü ilaçlardan korunmak.

- Rahat ve bol giysileri giymek.

- Yatarken yastığı biraz yükselterek uyumak.

- Yatmadan önce yemek yememek.


Mide Yanmasına Ne İyi Gelir, Mide Yanması Nasıl Geçer?

- Karbonatlı su karışımı

- Nane

- Papatya çayı

- Zencefil

Zencefilin faydalarını detaylı bir şekilde  buradan okuyabilirsiniz. 

- Elma sirkesini su ile seyreltip küçük  yudumlar halinde içmek 

- Yoğurt

- Muz

- Salatalık

- Havuç

- Tahin

- Kavun

- Meyan kökü 

- Sakız çiğnemek şekersiz olacak

- Rezene çayı içmek 

Tavsiye yazı:

 Rezenin faydaları nelerdir nasıl kullanılır?


Tavsiye yazı:

Mide ağrısına ne iyi gelir ?


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.