Stresle Başa Çıkma Yolları Nelerdir?


Stresi ortadan kaldırmak mümkün mü?
Stresle başa çıkma yolları 

Hayat boyu yaşanan iniş çıkışlar sebebiyle stresi az yada çok hissettiğimiz durumlar olmuştur. Stres hayatımızın tam ortasında diyebiliriz. Peki haddizatında stres nedir? 

 Stres; vücudun uyaranlara karşı tepki verme yoludur. Sinir sistemi tehlike anında acil eylem için stres hormonlarını salgılar ve salgılanan hormonlar sebebiyle kalp atışlarında hızlanma, kan basıncında yükselme ve kaslarda kasılma görülür. Bu durum beynin "savaş yada kaç " tepkisi olarak bilinir. 
Sinir sistemi yaşamın içinden olan stres faktörleri ile yaşamı tehdit edenleri ayırt edemez. Dolayısıyla sinir sistemi yaşamın içinden olan stres faktörlerini de hayati tehlike olarak algılayıp tedbir alır. Vücut stres anında tedbir olarak dolaşım ve solunum gibi hayatî fonksiyonları gerçekleştirirken bağışıklık ve üreme sistemi baskı altına alınır. Vücut üzerindeki baskılar çoğalınca bağışıklık düşer ve hastalıklara zemin hazırlanır.

Stresin Nedenleri Nelerdir?

Stresle başa çıkma yolları nelerdir
Stresle başa çıkma yolları nelerdir 

Ruh ve beden yaşam boyunca ayrılmaz ikilidir. Ruhsal oluşan sorunların bedeni, bedensel oluşan sorunların ise psikolojiyi etkilediği yapılan araştırmalarda görülmüştür.

 Şöyleki fiziksel ve psikolojik nedenler olarak aşırı sıcak, aşırı soğuk, yoğun trafik, ekonomik durum, aile içi problemler, sınavlar, dinlenememe, hastalıklar, yanlızlık, mükemmeliyetçilik, kıskançlık gibi birçok neden sayılabilir.

 Bu durumlardan fiziksel strese karşı daha savunmasız ve kırılgan olabiliyoruz. Stres hayatımız da aşırı ve sürekli olmadığı müddetçe zararsızdır. Mesela; yüzmeyi veya araba kullanmayı öğrenirken oluşan stres başarı ve iyi bir performans ortaya koymak için gereklidir.

Stresin Belirtileri Nelerdir

• Adale ağrısı, boyun ve sırt ağrıları
 
• Diş gıcırdatma

• Baş dönmesi
 
• Kulak çınlaması

• Tahammülsüzlük

• Hazımsızlık

• Mide bulantısı

• Zihnin sürekli meşgul olması

• Endişelenme

• El terlemesi

• Uyku problemleri


• Yorgunluk, bitkinlik 


Stres Hangi Hastalıklara Sebep Olur?


Cilt hastalıkları; egzama, kurdeşen, saç kıran ve bazı alerjik kaşıntılar

Unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu


• Ülser ve reflü gibi bazı mide rahatsızları

• Kalp krizi

• Göz seğirmesi

• Sırt ve boyun da tutulmalar


• Yüksek tansiyon

• Depresyon ve panik bozukluk

• Cinsel işlev bozukluğu
 
• Vücutta uyuşukluk ve karıncalanma

• Migren gibi baş ağrıları

Tavsiye yazi: Migrene ne iyi gelir?

• Diyabet ( şeker hastalığı )

• Beyin kanamaları

• Alzheimer ve demans gibi hastalıklara sebep olur.

Stresle Başa çıkma Yolları Nelerdir?

Stresi ortadan kaldırmak mümkün olmasa da stres yönetimi yapılarak yaşam idame edilebilir. Peki stresi nasıl yönetebiliriz ? 

1- Stresin kaynağı bulunmalıdır. Kendinizi iyi tanıyarak sizi rahatsız eden stres kaynağını bulmak gerekir. Bataklığı kurutmadan sineklerden kurtulamayız.

2- Bakış açısını güzelleştirmek gerekir. Olaylara farklı bakış açısı ile yaklaşmak , olumlama yapmak faydalı olacaktır.

3- Kendinize zaman ayırın. Bu zaman zarfında istediğiniz bir egzersizi yapmak stres yönetimi için faydalıdır.
Bisiklet sürmek, spor yapmak
Stres yönetimi nasıl yapılır 

4- Sıkışmış bir hayat trafiğinin olmaması yani daha sonrasında işlerin içinden çıkılamaz bir hal almaması için sorumluluklarımızı bilerek düzenli yaşamak olası streslere karşı önlem olacaktır.

5- Sağlıklı ve kaliteli bir uyku  düzenine sahip olmak gerekir. Gece yaşanılan  uyku problemleri gün içinde de stresi tetikleyecektir. Uzmanlar  Olaylara karşı daha ılımlı olabilmek için  iyi bir uykunun gerekli olduğunu bildiriyorlar.

6- Etrafinızdaki kişilerin sizi kırmasına, incitmesine ve yıpratmasına izin vermemelisiniz.

7- Hobi edinerek stres en aza indirilebilir. Balık tutmak, fotoğraf çekmek, resim yapmak, elsanatları ve daha birçok uğraş edinerek stres yönetilebilir. Yapılan araştırmalarda el sanatlarının stres yönetiminde oldukça etkili olduğu görülmüştür. Taş ve toprak yontmak, şekillendirmek insanı rahatlatır, taş ve toprak şekil aldıkça güzelleşir insanın içinde rahatsızlık veren duygular da bu esnada güzelleşir.
Hobi edinerek stresi azaltmak
Hobi edinerek stresi yok etmek
  

8- Sosyal yaşantınızdan destek alınız. Arkadaş, eş, dost gibi yanında kendinizi iyi hissettiğiniz kişilerle dertleşmek veya huzurlu zaman geçirmek stres yönetimi adına çok yardımcı olacaktır.

9- Günlük rutin olarak yapılan yemek yemeyi, çay, kahve içmeyi yada iş yerindeki molaları keyif haline getirmek beyni dinlendirecektir. Bazende anı yaşamak gerekir. Sürekli kaygılı düşünceler stresi tetikler. Kaygıyı bırakıp anı keyifli bir hale getirebilirsiniz.
 
10- Tatil yaparak stres aza indirilebilir.  Eskiden olduğu gibi toprağa yakın, toprakla uğraşıp gün ışığından yeterince faydalanılan zamanlar yerine modern zamanın getirisi olarak gergin, doğadan uzak ve stresli bir hayat kaçınılmaz oluyor. Tam bu noktada, tüm sıkıntılarınızı bir kutuya hapsedip, tatildeki o doğanın güzelliğine kendinizi bırakmanız,  dinlenmeniz stresinizi alacaktır.

7 yorum:

  1. Çoğu zaman stresli olduğumuzun farkına varamıyoruz, o yüzden buradaki belirtiler biraz ipucu veriyor. Başa çıkmak için yapılacak şeyleri de bilmek yetmiyor bazen, irade koyup kendimizi zorlamamız gerek. Çok teşekkür ediyorum tüm detaylar için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok doğru irade hayatımızı şekillendirmede çok önemli bir rol oyunuyor. Kıymetli yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  2. Valla bende çok stresli olan insanlardanım sanırım sıkıntı ve strese girinde tüm vücut geriliyor hatta başım veya midem bile ağrıyor. Baş etmek için birşeyler yapmaya çalışıyorum ama böyle profesyonel bir yazıyı okuyup stresle başa çıkma yollarını öğrendik başarılı bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet stres hayatımızı ister istemez etkiliyor, stresi yönetmek zor ama mümkün. Kıymetli ve içten yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  3. Evet stres yönetimi yapılarak problemler bir nebzede olsa çözülebilir. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  4. Çağımızın kaçınılmaz sorunu.. Önerileriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve ilginiz için teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.