Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil çayın faydaları nelerdir
Yeşil çayın faydaları nelerdir 

Yeşil çay doğanın mucizevi bitkilerinin başlarında gelir. Asıl vatanı Çin'dir. Zaman içinde Hindistan ve Japonya'da da yaygın olarak kullanılmıştır. Çin tıbbında pek çok hastalıkta tedavi amaçlı kullanılmıştır. Ülkemizde zayıflatma özelliği ile ünlü olan bir çay olsa da aslında kanseri önlemek ve beyin hücrelerini korumak gibi faydaları çok büyüktür. Malesef biraz acı olan tadı ile siyah çaya oranla az tercih edilmektedir.

Yeşil çay %40 polifenollerden oluşur, bununla beraber içeriğinde karbonhidrat, aminoasitler, yağ asitleri, kafein, teofilin, B, E, C vitamini ve bir çok mineral bulunur. Bu kıymetli içeriği sayesinde yeşil çay hastalıklara karşı koruyucu ve tedavide yardımcıdır. Bu yazımızda sizin için yeşil çayın hangi hastalıklara faydalı geldiği derledik.

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?


Yeşil çayın faydaları nelerdir
Yeşil çay hangi hastalığa iyi gelir 

1- Diyabet İçin Faydalı ve Yardımcıdır.

yeşil çay kandaki şekeri düzenler. Tip 2 diyabetin ilerlemesini önler. Kandaki şekeri yavaşlatır.
Dikkat: Diyabet ilacı kullananların doktoruna danışmanları sağlık açısından doğru olacaktır.


2- Yeşil Çay Cilt Sağlığı İçin Faydalıdır.
yeşil çay içeriğindeki antioksidanlar sayesinde hücreleri korur. Böylelikle hücrenin hasar görmesinin önüne geçilmiş olur. Cildin yaşlanmasını yavaşlatır ve Kırışıklığa karşı korur. Ayrıca yeşil çay antiseptik özelliğinden dolayı kaşıntı gidericidir. Böcek ısırığının sebep olduğu kaşıntıya karşı yeşil çayı kullanabilirsiniz. Kaşınan bölgeye yeşil çayı bir pamuk yardımıyla sürmeniz yeterli olacaktır.

3- Saç Sağlığı İçin Faydalıdır
Saçlar için yeşil çayı kullanmak oldukça faydalıdır. Saç dibindeki kuruluğun sebep olduğu kepeği önler. Saça canlılık verir. Günlük düzenli olarak 2 fincan yeşil çay saç dökülmesini azaltır. Ayrıca demlediğiniz yeşil çayı doğrudan saçınıza da uygulayabilirsiniz.

4- Kötü Kolesterolü Düşürür.
Yeşil çayın içeriğindeki polifenoller kolesterolün hızla vücuttan atılımını sağlar, böylelikle kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü yükseltir.

5- Zayıflamaya Yardımcıdır.
Yeşil çay hormonları harekete geçirir. Harekete geçen hormonlar yağ yakımını sağlar ve depoda birikmiş vücut yağlarını enerjiye çevirir. Böylelikle metabolizma hızlanır. Yeşil çayın zayıflamaya katkısı büyük fakat Yeşil çay tek başına zayıflatmaz.

İlgili= Nasıl Sağlıklı Kolay Kilo Verilir?

6- Damar Tıkanıklığına İyi Gelir.
Yeşil çay tansiyon ve kolesterolü dengede tutar, bu sebeple damar tıkanıklığını önler.

7- Ağız ve Diş Sağlığı için Koruyucu Etkiye Sahip.
Araştırmalara göre yeşil çay içerisinde bulunan Kateşin den dolayı ağız içi kötü hücre oluşumunu önlediği aynı zamanda diş çürümesi, dişeti iltihabı ve ağız kokusunu giderdiği, diş minesinde plak oluşumunu da büyük ölçüde azalttığı görülmüştür.

8- Kansere Karşı Koruyucudur.
Yeşil çayın kansere karşı koruyuculuğu hakkında pek çok araştırmalar yapılmıştır. Buna göre yeşil çay hücre temizliği ve hücre yenilenmesini sağlayarak tümörün büyümesinin önüne geçerek kansere karşı koruyucudur. Ayrıca yeşil çayın radyasyona karşı koruduğuda biliniyor. Yapılan araştırmalarda Yeşil çay tüketen ülkelerde kanser oranın düşük olduğu görüldü.

9- Bağışıklığı Artırmada Etkilidir.
Yeşil çay muhteviyatı sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Antimikrobiyal olmasından dolayı öksürük, grip gibi rahatsızlıklara karşı koruyucudur. Toksinlerle savaşır.


10- Beyin Dostudur .
Yeşil çayın beyindeki nöronlar üzerindeki koruyucu etkisi sayesinde Alzheimer, parkinson gibi zihinsel rahatsızlıklara yakalanma riskini aza indirir. Beyin hücrelerini korur ve zihnin dinç tutulmasını sağlar.

11- Bağırsak Hastalıklarına Karşı Koruyucudur.
Cincinati Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre yeşil çayın anti- inflamatuar özelliği incelendi, buna göre yeşil çay irritable bağırsak sendromunda etkili olduğu ve yine yeşil çay içeriğindeki antioksidanlar sayesinde mesane iltihaplanmasını azalttığı görülmüş. Günlük 2-3 fincan yeşil çay idrar yolu iltihaplanmasını önler.
Yeşil çayın faydasının kaybolmaması için kaynar suyu 2- 3 dakika beklettikten sonra çay suya ilave edilmelidir. 

Zararları ve Dikkatli Kullanımı Nasıl Olmalı?

Yeşil çay ne kadar faydalı olsa da hiç bir şeyde aşırılığın doğru olmadığı gibi yeşil çayda faydalı diye fazla tüketilmemelidir. Miktarı önemlidir, günlük 2 fincanı geçmemelidir. Fazla kullanımında uykusuzluk, anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıklar görülebilir. Tansiyon hastalarının, böbrek rahatsızlığı yaşayanların ve hamilelerin ilk üç ayında kesinlikle kullanmaması gerekir, eğer kullanmak istiyorsanız doktorunuza danışmanız tedbir amaçlı doğru olacaktır.

Demleme süresi yeşil çayın kalitesine göre 45 saniye ile 3 dakika arası değişmektedir. 



13 yorum:

  1. Yeşil çayı önceleri daha sık tüketirdim ama son zamanlarda neredeyse tüketmiyorum diyebilirim. Yazınızı okuyunca biraz daha yönelmeliyim düşünüyorum. Bazı şeylere iyi geldiğini biliyordum ama beyne ve bağışıklık sistemine bu kadar faydalı olduğundan bi haberdim çok teşekkür ederim güzel ve bilgi dolu bir yazı olmuş.Bundan sonra yeşil çayın faydalarını bizde göreceğiz umarım saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim:) evet bu değerli bitkiyi daha fazla hayatımıza katmamız sağlığımız için daha faydalı olacaktır.

      Sil
  2. Ne kadar çok faydası var yeşil çayın. Normal siyah çaydan sonra en çok sevdiğim yeşil çaydır. Limon sıkarak içmek daha keyifli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bencede limon ile daha keyifli:) yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  3. O kadar çok çay çeşidi çıkardılar ki takip etmek ve aralarından tercih etmek zor. Yeşil çayın ben sadece zayıflatıcı etkisini biliyordum meğer daha fazlasını ifade ediyormuş. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Evet zayıflamaya olan etkisi büyük olduğu için ülkemizde de o yönüyle meşhur bir çay:) yorumunuz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Yeşil çayın müdavimi olmanız çok güzel bir alışkanlık:) evet bende limon ile tüketmiyorum içimi daha kolay oluyor. yorumunuz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. lipton gibi kutuda olandan içiyom, sallama çay yani, bunun açıkta satılanı varmı ki yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sallamada olabilir, evet döküm pakette satılanlar var ben onlardan alıyorum.

      Sil
  7. Yeşil çayı bende tüketiyorum. Uyguladığım bir diyet programında özellikle kullandım. Yağ yakma etkisini net olarak gördüm. Aktar'dan açık olarak yeşil çayı alıyorum. Spor sonrası bir bardak yeşil çay favorimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşil çay düzenli kullanımda faydası görülen kıymetli bir çaydır. Deneyiminizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.