Çocuklara Sporun Faydaları , Hangi Yaşta Hangi Spor yapılmalı ?


Evde olduğumuz şu günlerde açık havaya olan özlemle beraber çocuklarda da hantallıklar başladı. Bu sıkıntılı günlerin sonunda gelecek olan mis gibi bahar ve yaz havasını çocukların verimli değerlendirmesi sosyal, fiziksel ve zihinsel gelişimleri için çok faydalı olacaktır. Spor hayatımızda ek bir aktivite olarak değil, hayatımızın bir parçası olmalıdır. Ebeveynin hantallığı maalesef çocuklara da aynı şekilde yansıyacaktır.

Oysaki sporu hayatına katan bir çocuk sağlıklı büyüme, sosyal hayatında gelişim, aktif bir hayat tarzını benimseme, konsantrasyon arttırma gibi gelişimine büyük bir katkı sağlamış olacaktır. Ayrıca spor ile çocuğun ben yapabilirim, başarabilirim duygusu gelişecek, arkadaşlarıyla olan aktivite gruplarında aidiyet hissi ile beraber sorumluluk duygusu gelişecektir. Peki sporun çocuklara faydaları nelerdir?

Çocuklara Sporun Faydaları Nelerdir?

Çocuk ve bisiklet
Çocuklar hangi yaşta hangi sporu yapmalı


1- Sağlıklı beden gelişimi için spor yapılmalı

Spor yapmak, kemik, kas güçlenmesi, kalp ve akciğer gelişimine destek olmak ile beraber sindirim sistemininde düzgün çalışması için etkilidir. Dolayısıyla ileride olası kalp damar rahatsızlıkları, tansiyon, obezite gibi hastalıkların büyük ölçüde önüne geçilmiş olacaktır. Düzenli olarak spor yapan çocuklar enfeksiyonlara karşı dirençleri yüksek olur, daha az hastalanırlar. Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlenmiş ve zinde bir bedene sahip olarak pekçok hastalığın büyük ölçüde önlenmesi sağlanacaktır.

İlgili yazı: Çocuklarda boy uzamasına nasıl yardımcı olunur, Neler yapılmalı?

2- Ruhsal gelişim için spor yapılmalı

Spor yapan çocuk yeni arkadaşlık çevresi edinir, çevresiyle iletişim halinde olur, özgüveni artar, psikolojik yönden daha az kaygılıdır. Depresyon spor yapan çocuklarda daha az görülür. Özellikle ergenlik döneminde canım sıkılıyor diyen çocuklar muhakkak kendisine uygun bir spora yönlendirilmelidir. Ergen çocuğun bu dönemde yaptığı spor oluşabilecek stresini, can sıkıntısını ve enerjisini atmasını sağlayacaktır.

OKU- Çocuklarda Özgüven Eksikliği Nasıl Giderilir, Özgüven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

3- Okul başarısı için spor yapılmalı

Yapılan araştırmalarda 5- 14 yaş aralığındaki öğrencilerden aktif ve formda olanların akademik testlerde daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. Dolayısıyla hızlı düşünme, hızlı anlama ve matematiksel başarıları oldukça yüksektir.

Hangi Yaşta Hangi Spor Yapılmalı?

Hangi yaşta hangi spor yapılmalı
Çocuklara sporun faydaları

2- 4 yaş için spor aktiviteleri

Bu yaş grubundaki çocuklar istemli veya istemsiz hareket ederler hoplama, zıplama, yakalama, koşma gibi kas gelişimine yönelik sporlar uygundur. Günde 1 saat muhakkak çocuğun hareket etmesi kas, kemik gelişimi için çok faydalı olmakla beraber psikolojik yönden de çocuk rahatlayacaktır.

4- 6 yaş için spor aktiviteleri

4 - 6 yaş arası çocukların fiziksel denge gelişimleri için zıplama, koşma, atlamaya ilaveten denge oyunları olarak jimnastik, bisiklete binme seksek gibi sporları yapmaları uygundur.

6-10 yaş için spor aktiviteleri

6 yaşdan itibaren çocuk kendi yeteneklerini yaşıtlarının performansına bağlı olarak değerlendirir. Burada ebeveynler performansın önemli olmadığını çaba göstermenin önemli olduğunu vurgulayarak çocukları spor yapmaya teşvik etmelidirler. Bu dönemde takım oyunları, kurallara uyum, futbol, basketbol, binicilik, aikido ve yüzme gibi sporlar tercih edilebilir.


11 - 14 yaş çocuk için spor

Ergen çocuklarda sağlığın pekiştirilmesi, psikososyal iyilik hali için spor oldukça gerekli ve faydalıdır. Mental dayanıklık ve benlik saygısının gelişimi için spor önemli bir yer edinmekte. Bu yaş grubundaki çocuklar için tempolu yürüyüş, yüzme, basketbol, voleybol gibi çeşitli spor dallarının tümü uygundur, önemli olan çocuğun da severek yapacağı bir spor dalı seçilmelidir.

Spora Başlamadan Önce Ebeveynin Dikkat Etmesi Gerekenler

Yüzme sağlıklı
Yüzmenin ve diğer sporların faydaları nelerdir 

• Spora yönlendirilmeden önce çocuğun sağlık kontrolünden geçirilmesi ve yapacağı spora engel bir durumunun olup olmadığının tesbit edilmesi gerekir.

• Aileler planlı egzersiz programı yaparak çocuklara örnek olmalıdır.

• Çocuğu hem fiziki hemde duygusal olarak üzecek, yoracak sporlar tercih edilmemelidir. Kaybetme durumda takıntılı olacak bir çocuğu bireysel olmayan takım oyunlarına yönlendirmek doğru olacaktır. Bu tür kırgınlık yaşayan bir çocuk ilerki yaşlarında bu kalıntıların izini taşıyacaktır. Bireysel sporda yeteneği olan çocuk elbetteki bireysel sporları tercih edebilir. Sağlıklı bir nesil sağlıklı bir gelecek dileğiyle.

21 yorum:

  1. teşekkürleer. ben de su sporları (yüzme sutopu tramplen), masa tenisi ve satrançla büyüdüüüm :) o yeni üye blogcu arkadaşımız da yorum yapınca bloglarımıza, görürüz onun blogunu daa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spor ile büyümek gibisi yok :)) Yorumunuz için ben teşekkür ederim:) evet yorum yapınca bloğunu göreceğiz.

      Sil
  2. İçten yorumunuz için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten çocuklar bu aralar bayağı bi hareketsiz kaldıklar, neyse virüs belası kalkinca çocuklar artık hareketlerini sporlarını açık havada yapabilecekler. Hangi yaşta hangi spor yapılması hakkındaki bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çocukların enerjilerini atmaları ve psikolojileri için bilhassa açık havada spor önemli. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  4. Spora futbolla başladım futbolla bıraktım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bırakmayıp devam edebilseydiniz :) yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  5. Çocuklarla yaz gelsin basket oynayalım diye hevesim başladığı anda evde kal olayı çıktı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef öyle oldu, inşaalah biran önce bu günleri sağlıkla atlatırızda, cocuklarla açık havada spor ve aktivitelerin tadına varırız.

      Sil
  6. Pek sportif biri değilimdir ama bu yazıyı sevdim. Motive edici 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Motive edici olarak görmenize sevindim 😊 ilginiz için teşekkür ederim

      Sil
  7. Oğlum beş yaşından beri yüzüyor. Şu anda da takımda yüzüyor. Ayrıca basketbol kulübünde. Çocuk yaşta alırsa bırakması da zor olur kanımca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çocuk yaşta başlayınca ilerki zamanlarda bırakması zor olacaktır:) çocuğunuza sağlıklı bir yaşam dilerim.

      Sil
  8. iyi hafta sonlarııııı :)

    YanıtlaSil
  9. Düzenli spor yapmak hem çocuklar için hem de yetişkinler için zihinsel ve fiziksel sağlığı korumanın en önemli faktörü. Yazınızda yaş gruplarına ayırarak çocukların yapabileceği sporlardan bahsetmeniz çok iyi olmuş. Özellikle küçük çocukları olanlar için çok faydalı olacak bu yazı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi Inşaalah Küçük çocuğu olanlara faydalı bir yazı olur. :) Değerli yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  10. Benim anladığım yaşı kaç olursa olsun çocuk büyük spor yapmalı bir şekilde ama küçük yaşlarda yeteneğine göre daha profesyonel bir spora yönlendirilebilir.Bende yüzmeye göndermek istiyorum tabi ortam düzelince çok güzel tavsiyeler ve bilgiler teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet inşaalah ortam biran önce düzelirde daha aktif olabiliriz. yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
  11. Şu ellerinde ki tabletleri aldığım zaman sporda yapıyorlar derste çalışıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ah şu tabletler, telefonlar verimli saat geçirmeyi elimizden alıyor maalesef.

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.