İçli Köfte Tarifi





Içli köfte nasıl yapılır
Içli köfte tarfi


İçli köfte  Arap mutfağından sonra  Antep, Hatay, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Malatya illerimizde sevilerek yapılmış ve böylelikle Türk mutfak kültürünün bir parçası olmuştur. Kimi yörelerde kızarmış içli köfte tercih edilerken kimi yörelerde ise haşlanmış olanı tercih edilmektedir. Bu tarifimizle hem haşlama hem kızartma yapabilirsiniz.
İçli köfteyi çoğu kişi şekil vermek de zorlandığı için denemek istemez, kimisi de bir türlü tutturamadığı için yapmaktan kaçınır. Bizlerde  Hem ince hem dağılmadan yapabilmek için tüm detayları tarifimizde sizinle paylaşıyoruz. 
Güney-doğu illerimizde içli köfte için özel kırık yarma kullanılır.  Bizler de bunun yerine ince bulgur ve irmik kullanacağız. Dilerseniz tarifimize başlayalım. 

İçli Köfte Tarifi, İçli Köfte  Nasıl Yapılır? 

İçli Köfte Dış Kısmı için Malzemeler:

2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 çay bardağı un
1 çay bardağı irmik
3 su bardağı sıcak  su
1 adet yumurta
Karabiber
Tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası ( hafif renk vermesi için kullanılır.)

İç Kısmının Malzemeleri:

300 gr   kıyma (orta yağlı)
2 adet orta boy kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı iri kıyım ceviz içi (isteğe bağlı)
Bir küçük kase  doğranmış maydonoz
Pulbiber
Karabiber
Kimyon
Tuz
1 çay kaşığı biber salçası

Kızartmak için:
Bol sıvı yağ
Yapılışı 


İçli köfte nasıl yapılır

İçli köfte tarifi

İç Harcının Yapılışı
• Büyük bir tavaya sıvıyağ ve ufak ufak doğradığımız soğanları alalım. Soğanları kavuralım. Soğanları rondodan geçirmeyin, elinizde küçük küçük doğrayın.

• Kavrulan soğanlarımıza kıymamızı ekleyelim. Kıyma orta yağlı olmalıdır. Yağsız kıyma ile kuru ve tatsız olacaktır. Daha sonra kıymayı ilave edip kavuralım.

• Kıyma suyunu çektiğinde  sırasıyla biber salçası, karabiber, pulbiber ve tuzu ilave edip 2 dakika daha kavuralım.

• Kavurduğumuz kıymamızı ocaktan alıp içerisine maydonozu ve cevizini ekleyip soğumaya bırakalım. 

Not: Bir gün önceden içini hazırlarsanız sizin için ertesi gün yapımı daha pratik ve kolay olacaktır. 

Dış Harcının Yapılışı 
• İlk olarak büyük bir kaba ince bulgur ve irmiği alıp üzerine de ılık suyu ilave edip harcın kapağını kapatalım 8-9 dakika bulgur ve irmiğin şismesini bekleyelim.

• Islatıp beklettiğimiz bulgur ve irmik karışımına yumurta, un, salça, baharat, ve tuzu ilave edip hamurumuzu güzelce yoğuralım.
15, 20 dakika kadar yoğuralım. 

Hamurumuzun olup olmadığını kontrol etmek için elinizi yıkayıp sonra bir parça hamurdan alarak elinizde yuvarlayın, parçalanmıyorsa hamur olmuş demektir.

• Şekil verirken hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınız. Baş parmağınız ile hamurun içini oyarken diğer elinizin avuç içi ile dış tarafa destek vererek, ince bir şekilde açınız.

• Bu arada yanınızda ılık su dolu bir kap bulundurun, ara ara elinizi ıslatarak  daha kolay açabilirsiniz. Fakat sürekli suya elinizi batırdığınızda hamur elinizde dağılabilir. Suya elinizi batırmayı abartmamak gerekiyor. 

• Daha sonra  hamurun içini hazırladığımız, soğuttuğumuz kıymadan dolduralım. Ağız kısmında hafif boşluk bırakın ki rahat bir şekilde ağzını kapatabilesiniz. Ağzını kapatırken hafif uçları birleştirip uç kısımlarını hafif uzatınız. Eğer ağzı kapatırken hafif parçalanma olursa elinizi suya batırıp orayı kapatabilirsiniz.

Kızartmak için 
• Bir tavaya sıvıyağ koyun kızdırılan   yağın içine içli köfteler yavaşça bırakılır. Bir anda çok fazla içli köfteyi tavaya bırakmayın ve fazla çevirmeyin. 
•Kızaran içli köfteleri limon ve ayran ile servis edebilirsiniz.

Haşlamak için 
Derin bir tencerede suyu kaynatın ve içine tuz ekleyin. Haşlayacağımız içli köfteleri suyun içine bırakalım. Kesinlikle içli köfteleri  karıştırmayalım. Zaten suyun yüzeyine çıktığında pişmiş demektir. O vakit haşlananları sudan çıkarabiliriz.

 • Haşlanmış içli köfteleri sade yiyebileceğiniz gibi üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirerekte yiyebilirsiniz.

 Afiyet olsun

15 yorum:

  1. Evet biraz zahmetli, zaman alıyor:)

    YanıtlaSil
  2. Haşlanmış olanı bir kez ben de yapmıştım, tekrar denemek isterim, ellerinize saglık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinde elinize sağlık:) ziyaret için teşekkür ederim

      Sil
  3. Benim de annem ara sıra yapar. Sizinkilerde çok lezzetli görünüyorlar. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel olmuş içli köfteler elinize sağlık tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Elinize saglik
    Harika olmus

    YanıtlaSil
  6. Harika görünüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Çok tesadüf mü oldu ne daha dün yedim içli köfteyi ama ben yapmadım komşum getirdi gerçi onda sanırım iç olarak cevizde vardı.Gerçi sizde isteğe bağlı yazmışsınız ama çok lezzetli idi bir kaç tane yedim ellerinize sağlık içli köfte tarifiniz için çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.