Unutkanlığa Ne İyi Gelir? Hafızayı Güçlendiren Besinler Nelerdir?



Unutkanlık neden olur,  unutkanlığa ne iyi gelir, hafızayı güçlendiren besinler nelerdir
Unutkanlığa ne iyi gelir?

Unutkanlık zaman zaman çoğumuzun yaşadığı bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. 
Kimi insan hatırlamada iyi iken kimi insan ise neredeyse dün ne yediğini unutabilmektedir. 
Hafıza kuvveti kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber bu durum beslenme şekline, ruh haline ve uyku düzenine de bağlı olabilmektedir.

Unutkanlık Neden Olur?


Öncelikle telaş etmeden bilmelisiniz ki gençlerde görülen unutkanlık  günlük yaşantıyı etkileyecek derecede değilse ve yaşlılarda da görülen unutkanlık ise  ilerleme göstermiyorsa endişeye mahâl yoktur.  Bunların zaman zaman yaşanması normal kabul edilir.
Fakat Unutkanlığın ilerlemesi durumunda bir uzmana başvurulmalıdır.

Gençlerde ortaya çıkan unutkanlık bir çok sebebe bağlı olabilmektedir. Bu durum ruhsal veya bedensel nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Stres, üzüntü, kaygı ve endişe gibi ruhsal nedenlere bağlı olabileceği gibi bedensel olarak, kansızlık, iç salgı bezi fonksiyon bozukluğu ve vitamin eksikliğinden dolayı da görülebilmektedir.
Eğer unutkanlık genç bireyin günlük yaşantısını etkiliyor ve konsantrasyonda sıkıntı yaşıyorsa aynı şekilde yaşlılardaki görülen unutkanlık ise gün geçtikçe fazlalaşıyorsa vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına ve psikiyatri uzmanına  gidilmelidir. 

Unutkanlığa Ne İyi Gelir, Hafızayı Güçlendiren Besinler Nelerdir?


Deniz ürünleri:
Omega 3 açısından zengin, yağlı deniz balıkları beyin hücre zarları için hayati öneme sahiptir. Zira Omega 3 den zengin yağlı balıklar  DHA'nın hücreler arasındaki iletişimini iyileştirici etkiye sahiptir. Bu nedenle somon, hamsi, deniz levreği ve sardalya gibi yağlı balıkları tüketmek bunama, hafıza zayıflığı ve diğer nörolojik hastalıkların oluşmasını önleyicidir. Unutkanlık çeken bir birey haftada mutlaka 2 defa balık yemelidir.

Omega 3' ün vücudumuz için ne kadar çok gerekli ve kıymetli olduğuna dair yazımızıda buradan okumanızı tavsiye ederiz.

Yaban mersini, Çilek, Mürdüm eriği ve Nar:
Bu meyvelerde doğal olarak bulunan flavonoidler hafızanın güçlenmesine unutkanlığın azalmasına ve unutkanlığın gerilemesine etki etmektedir. 
Yapılan bir çalışmada haftada 2,3 porsiyon yaban mersini ve çilek yiyenlerde hafızanın güçlendiği  ve unutkanlığın azaldığı görülmüştür. 

Ispanak:
Yapılan araştırmalarda yeşil yapraklı sebzeler, özelliklede ıspanak, ihtiva ettiği  Beta- karoten, folat, lutein ve K vitamini gibi  kıymetli içeriği sayesinde % 40 oranında zihinde oluşan unutkanlık ve bunamayı yavaşlattığı görülmüştür. 
Haftada 2 kez yeşil yapraklı sebzeleri muhakkak tüketmek gerekiyor. 

Bitter çikolata:
Bitter çikolatanın ihtiva ettiği kakao bilişsel fonksiyonları iyileştirmede etkili olduğu görüldü. Kakaonun içerdiği flavonoidler öğrenme, hatırlama, konsantrasyonu  yükseltmede ve hafızayı güçlendirmede olumlu olduğu görüldü.  

Kuru yemişler:
Badem, fındık, kaju, susam, ceviz, kabak çekirdeği ve yer fıstığı gibi kuru yemişler E vitamini ve Omega 3 yönünden zengin oldukları için beynin işleyişine büyük katkı sağlamaktadırlar. 
Mesela günde 2 avuç dolusu kabak çekirdeği tüketebilirsiniz.

Domates:
Domates, beyin hücrelerinin tahribatına karşı hücreleri koruduğundan dolayı unutkanlığa iyi gelen sebzelerdendir. Serbest radikallerle savaşarak gelecek zarardan beyni korur. 

Zerdeçal:
Yapılan çalışmalarda zerdeçalın ihtiva ettigi kurkuminin alzeheimer da faydalı olduğu görülmüştür. Beyni nitrik oksit ve yağların yapısal olarak değişime uğramasından koruduğu,  ölü ve yaşlı hücreleri parçaladığı tesbit edilmiş. Hafıza savunma sistemini korumak için yemeklerinize bir miktar zerdeçal ekleyebilirsiniz.


Zeytin yağı:
Zeytinyağı beyin hücrelerine hasar verici etkiye sahip olan plak birikimini engellemektedir. İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde hafızayı kuvvetlendirdiği, konsantrasyonu yükselttiği  görülmüştür. Ayrıca olası demans riskine karşı da koruyucudur. Günde 5 çorba kaşığı tüketilebilir.


Yumurta:
Yapılan bir çalışmada yumurtanın sarısında bulunan kolin etkisiyle hafızayı güçlendirdiği , konsantrasyonu yükselttiği  tesbit edilmiştir. Ayrıca yumurta içeriğinde bulundurduğu  B12 vitamini sayesinde de aynı şekilde unutkanlığa iyi geldiği bilinmektedir.

Ceviz:
Sağlıklı yağların vücudumuz için ne kadar önemli bir rol oynadığını  yazımızda gördük. Zeytin yağı ve balık yağı gibi cevizde sağlık yağlar arasında en başta yer almaktadır.  California Üniversitesinde yapılan bir araştırmada günlük dengeli olarak ( günde 3 tam ceviz) tüketmenin unutkanlığı giderdiği, konsantrasyonu arttırdığı, hafızayı dinçleştirdiği, öğrenme ve duyguları kontrol etmeye büyük faydası olduğu görüldü. 

Kuru baklagiller:
Kuru baklagiller içeriğinde folat, demir ve potasyum gibi bir çok kıymetli vitamin barındırır.
Bu içeriği nedeniyle kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagilleri tüketmekte demire bağlı hafıza güçlülüğünü ortadan kaldıracaktır. 

Unutkanlığı olanlara bazı tavsiyeler:

•Haftada en az 1 veya 2 defa Çapraz bulmaca çözmeye gayret edin. 

• Fazla,  karışık ve yağlı yemekler tüketmekten kaçının. Mümkünse aralıklı oruç tutunuz.


•Şiir ve benzeri yazıları  ezberlemeye çalışın. 

•Hesap makinesi yerine elle hesap yapınız.

•Zararlı alışkanlıklarınız varsa (sigara ve alkol) gibi bu tür alışkanlıklarınızı terk edin.

•Beyni geliştiren oyunlara yönelin. 

•Günlük aktivitenize sporu muhakkak dahil edin. 

• Gereği kadar kaliteli  iyi bir uykunuz olsun.

• Cep telefonu görüşmelerinizi mümkün mertebe kısa tutun.


1 yorum:

  1. Çokkkkk faydalı bir paylaşım olmuş
    Emeğine sağlık 👍🧿👏🤚

    YanıtlaSil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.