Trileçe Tarifi








Trileçe Tarifi

Trileçe Tarifi 


Trileçe lezzetinin ilk çıkış noktası Balkanlar olsa da bol sütlü, ağızda dağılan lezzetiyle ülkemizde de çokça sevilen sütlü tatlılardandır. 

Özellikle karamelli trileçe daha  çok tercih ediliyor olsa da, meyve soslu trileçelerinde bir o kadar lezzetli olduğunu söylemek gerekir. 

Triliçe yapmanın biraz el oyalayıcı olmasının dışında hiç bir zorluğu bulunmamakta. İyi bir pandispanya ve yanmamış bir karamelle nefis bir trileçe yapabilirsiniz. Peki trileçe nasıl yapılır?


Trileçe Tarifi


Pandispanya için malzemeler:

5 yumurta 

1 su bardağı toz şeker 

Yarım çay bardağı ılık  su

1,5 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Bir çimdik  tuz ( yumurtanın beyazını çırpmak için)

Süt şerbet için malzemeler :

4,5 su bardağı süt 

1 paket krema (200 ml )

4 çorba kaşığı şeker 

Kreması için malzemeler

1 poşet krem şanti 

1 su bardağından bir parmak eksik süt 


Karameli için malzemeler:

1 su bardağı  toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı 

1 paket sıvı krema(200 ml)


Trileçe Yapılışı 



Trileçe Tarifi

Trileçe Yapılışı 


Pandispanya yapılışı 

Öncelikle iyi bir trileçe için kekinin yumuşacık süngerimsi olması gerekir. Bunun içinde yapmanız gereken iyi bir  pandispanya için çırpma işlemi iyice yapmalısınız. 

▪︎ Pandispanya için önce yumurtanın beyazını sarısından ayırarak  başlayalım.  Şekerin yarısını yumurta beyazı için diğer yarısınıda yumurtanın sarısı için ayırın.
Yumurta beyazına bir tutam tuz ve şeker  ekleyin ve mikserle iyice köpük köpük oluncaya kadar çırpın. 

▪︎ Diğer yandan yumurta sarılarını da yumurtanın rengi açılana kadar iyice çırpın. Sonra içine un, kabartma tozu ve vanilini ekleyin pürüzsüz bir hal alıncaya kadar mikserle çırpmaya devam edin. 

▪︎ Bu arada ılık suyu da ekleyin.

▪︎  En son çırptığınız yumurta beyazlarını da ekleyin. Bu aşamada mikseri bırakın, spatula ile alttan üste doğru yumurta beyazı köpüğünü fazla söndürmeden karıştırın.

Not:  Eğer bu işlemlerle bu kadar uğraşmak  istemiyorsanız,  direk yumurtaların sarısını beyazını ayırmadan şekerle birlikte iyice çırpın. Boza kıvamı alıncaya kadar ve rengi açılana kadar çırpın. 
 Tuz hariç diğer malzemeleri ekleyin (tuzu yumurtanın beyazını ayrı çırpacaksanız kullanıyoruz.) Diğer malzemeleride ekleyip yumurtanın köpüğünü fazla söndürmeden biraz karıştırın. ve tepsiye dökün. 
Bu şekilde de yapılabilirsiniz.  Yukarda tarif ettiğimiz teknikler daha iyi bir pandispanya yapımı içindir. 

▪︎ Kekinizi yağlı kağıt serili fırın kabına dökün. 160 derecede 35, 40 dakika pişirin. 

Krem şanti hazırlanışı

1 paket toz şanti ve sütü alıp çırpın.
 Krem şantinin koyu bir kıvam alması için buzdolabında 1 saat bekletin. 


Karamel sos nasıl yapılır?

Trileçe karameli için  yanmaz bir tavaya şekeri ilave edin. (Yakmamaya dikkat edin, aksi halde karamelin tadı acı olacaktır.) Şeker eriyip karamelize bir renk alınca içine 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edin. Tereyağı eriyince kremayı da ekleyin, karıştırın. 3, 4 dakika kaynattıkdan sonra ocaktan alabilirsiniz. 
Not: Karameli arada karıştırarak soğutun ki üzeri  kapuk tutmasın. 

Trileçe Sütlü şerbet yapımı:

▪︎ Bir Kaba süt, şeker ve sıvı kremayı  ekleyin, çırpın.  

Son olarak pişen keki fırından alın, kek biraz  ılıyınca ters çevirip yağlı kağıttan ayırın. Tepsiye ters bir şekilde yerleştirin, kekin her yerine kürdan ile delikler açın ve sütlü sosu dökün.  

Daha sonra krem şanti ile üzerini kapatın. Eğer üzerine süs yapacaksanız krem şantiden iki yemek kaşığı kadarını üzerini süslemek için ayırmayı unutmayın. 

Buzdolabında biraz bekletin ve trileçeyi soğuyan ve kıvam alan  karamelle buluşturun.  

Son dokuş ise trileçenin süslemesinde. Ayırdığınız krem şantiye iki çorba kaşığı süt ilave edin, böylelikle akışkan bir kıvamı olacaktır. Bir şırınga veya sıkma torbasına koyun. Kürdan yardımı ile önce düz çizgiler yapın ve sonrada bir ileri bir geri yaparak  şekil verin. 5,6 saat bekletirseniz sütünü iyice her yerine çekmiş olacak ve çok daha lezzetli, kıvamı yerinde bir trileçeniz olacaktır. 

trileçe nasıl yapılır
trileçe tarifi


Püf noktası:
Unun fazla kullanılması ve çırpma işleminin eksik yapılması durumunda kekteki süngerimsi doku oluşamamakta. Sert ve yeterince sütü içine çekmemiş bir pandispanyanız olur. Ayrıca yine aynı şekilde krem şanti ve karameli yoğun kullandığınızda  ise sütlü hafif bir tatlı olan trileçe ağır  bir tatlıya dönüşebilmektedir. :)



Anne sütlacı tarifine ve klasik
  revani tarifine de buradan  bakabilirsiniz. 










2 yorum:

  1. Son dönemde favorim olan tatlılardandır. Trileçe özellikle ramazan ayında bayağı tükettim sanırım. Tarifini okudum ama sanki biraz zor yaparım gibi tabi el becerisi iyi olana kolay olabilir ama yinede bir denemek gerekli çok teşekkür ederiz detaylı ve güzel bir trilece tarifi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzla katkı sağladığınız için ben teşekkür ederim:)

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.