İstiridye Tatlısı (Tahinli, Cevizli İstiridye Tatlısı)


Istiridye tatlısı
İstiridye Tatlısı

İstiridye tatlısına bir tür şerbetli kurabiye de denebilir. Özellikle tahinli tatları sevenlerin gönül rahatlığıyla yapacağı bir tariftir. İstiridye tatlısındaki tahin ve ceviz uyumu tatlıya güzel bir lezzet katmaktadır. Yapımı pratik olduğu için herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tatlıdır. Genellikle şerbetli tatlıları Ramazan ayında yapsak da sair zamanda da gün sofralarında da tercih edebileceğimiz bir tarif olduğunu söyleyebiliriz.

Tatlıyı çifte kavrulmuş tahinden yaparsanız tadı hafif acı olacaktır, bu nedenle normal tahin kullanmanızı tavsiye ederiz.

İlk etapta tatlının şerbeti çekmediğini düşünebilirsiniz fakat bir iki saaat sonra hatta ertesi gün tamamen şerbetini çektiğini ve tadının yerine oturduğunu göreceksiniz.

Kurabiyeden yapılan bu tatlının hamur olmaması için şerbeti kesinlikle soğuk olmalıdır.

İstiridye Tatlısı Tarifi


125 gram tuzsuz tereyağı veya margarin

Yarım su bardağı çekilmiş ceviz

1 yumurta

Yarım su bardağı irmik

1 paket vanilin

1 paket kabartma tozu

3,5 yemek kaşığı tahin

1,5 su bardağı un


Şerbeti İçin Malzemeler

2 su bardağı şeker

2,5 su bardağı su

Çeyrek limon

İstiridye Tatlısı Yapılışı


Istiridye tatlısı
İstiridye Tatlısı 

1- Şerbetin soğuyabilmesi için işe şerbet ile başlayalım.  Bir tencereye şerbet malzemelerini koyup ocağa alalım. Şeker eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 6 damla limon suyunuda ekleyin 8 dakika kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın. 

2-  Hamur için yağı, yumurtayı, tahini alıp karıştıralım sonra ceviz ve irmiği ekliyoruz.  Bu karşıma kabartma tozu, vanilin, ve unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edelim. 

3- Hamurunuzu şekillendirmek için ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp elimizde yuvarlayalım. Bir çay bardağı ağzı ile üzerine resimdeki gibi şekiller verelim.

4- Tepsiye dizdiğimiz kurabiyeleri 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişiriyoruz. Her fırının  pişirme süresinde farklılık,  değişiklik olabilir. 30 dakikaya kadar da pişirme süresi uzayabilir. 

5-  Fırından çıkardığımız kurabiyeleri  ilk sıcaklığının geçmesi için 3 dakika bekledikden sonra tatlımızı  soğuk şerbetle buluşturuyoruz. 

6- Şerbetlenen tatlımızı en az iki saat dinlendiriyoruz.
İstiridye tatlısını kış aylarında ceviz, antep fıstığı ve tahin ile  ikram edebileceğiniz gibi yazın ise bir top dondurma ile servis edebilirsiniz. 

Ayrıca okumak isterseniz kıyır kıyır ağızda dağılan, garantili  şekerpare tarifimizede buradan bakabilirsiniz. 

İstiridye Tatlısı
İstiridye Tatlısı 

Afiyet olsun 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.